UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Re: Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Mario;
Jak się coś robi to należy to robić dobrze, a poza tym często nie same daty zgonów są ważne, a ważniejsze bywa to co jest treścią nekrologu (np. czy zmarły miał dzieci, jakie i gdzie stanowiska zajmował, itd., itd., itd.) Co nagle to po diable.
Skoro już weszłaś w ten temat to rozpisz to dokładnie, a nie mnie zwracasz uwagę z powodu swego własnego roztargnienia i bylejakości.
Krzysztof
Jak się coś robi to należy to robić dobrze, a poza tym często nie same daty zgonów są ważne, a ważniejsze bywa to co jest treścią nekrologu (np. czy zmarły miał dzieci, jakie i gdzie stanowiska zajmował, itd., itd., itd.) Co nagle to po diable.
Skoro już weszłaś w ten temat to rozpisz to dokładnie, a nie mnie zwracasz uwagę z powodu swego własnego roztargnienia i bylejakości.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
tak, masz rację.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Dzień dobry, Krzysiu!
Czy mogłabym Cię prosić o podanie nekrologu Henryka du Laurens, choć to nie ja temat wywołałam? Może z Panią go zglaszającą wiążą mię jakieś koligacje sięgające wieku XVIII. Pozdrawiam serdecznie.
Anna
Czy mogłabym Cię prosić o podanie nekrologu Henryka du Laurens, choć to nie ja temat wywołałam? Może z Panią go zglaszającą wiążą mię jakieś koligacje sięgające wieku XVIII. Pozdrawiam serdecznie.
Anna
-
- Podziękowano: 1 raz
Józef Święcicki (1799-1868) autor "Pamiętnika ostatniego dowódcy pułku 4 piechoty liniowej" był wnukiem "... generała majora gwardii koronnej z czasów Stanisława Augusta, Francois de Bousquet du Laurans ...".mfuska pisze:szuakm informacji o osobach o nazwisku de lub du Laurans
W "Pamiętniku..." wspomniani są również wuj autora Stanisław Samuel de Bousquet du Laurans - naczelnik prefektury departamentu radomskiego oraz cioteczny brat Nestor de Bousquet du Laurans - działacz "czerwonych" w powstaniu styczniowym i komisarz Rządu Narodowego.
Z pozdrowieniami
Józef Święcicki
Szukam/mam: Święcicki oraz Dobrzański, Gromadzki, Kalinowski, Nakonowski, Rosiński, Sowiński, Szlejter i inne...
Józef Święcicki
Szukam/mam: Święcicki oraz Dobrzański, Gromadzki, Kalinowski, Nakonowski, Rosiński, Sowiński, Szlejter i inne...
-
- Podziękował/a: 17 razy
Czy mogę poprosić o sprawdzenie
Jan Królikowski
Barbara Królikowska
Tomasz Poliak
Jan Królikowski
Barbara Królikowska
Tomasz Poliak
Pozdrawiam
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
Beata
Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński
-
anna99 pisze:Dzień dobry, Krzysiu!
Anna

Aniu;
Henryk du Laurans (nie Laurens), urzędnik Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej; zm. 20.06.1852 r., eksp. 22.06.1852 z kapl. szpitala Ew. na cm. Powązkowski, nab. żał. 26.06.1852 w kośc. Karmelitów na Krakowskim Przedmieściu, zapr. pozostała żona z familią. (852:162,164)
Krzysztof
Z tym e, to moja palcówka. Ślicznie dziękuję, Krzysiu. pozdrawiam .
Anna
Anna
-
beatab pisze:Czy mogę poprosić o sprawdzenie
Jan Królikowski
Barbara Królikowska
Tomasz Poliak

Beato; z wymienionych przez Ciebie jest tylko:
Jan Królikowski, syn Kazimierza, dymisjonowany gen.-mjr; zm. 24.02 (8.03) 1854 w Moskwie (854:81)
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 115 razy
Czy mogę prosić o sprawdzenie, oraz ewentualnie o treść nekrologu.:
Michał Ksawery Osipowski, s. Franciszka i Heleny z d. Wiszniewskiej.
Zmarł prawdopodobnie w lutym 1856r.
Z podziękowaniami
Jerzy
Z podziękowaniami
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-

Stefanie; przy żadnym zm. Sikorskim nie ma wzmianki o Pradze.
Krzysztof
-
Jerzy Świątkowski pisze:Czy mogę prosić o sprawdzenie, oraz ewentualnie o treść nekrologu.:
Z podziękowaniami
Jerzy

Jerzy;
Michał Ksawery Osipowski, urodzony z dostojnych rodziców Franciszka Ksawerego i Heleny, córki kasztelana Wiszniewskiego, Osipowskich, mąż Anieli z Kruszewskich, odebrał świetne wychowanie w b. Liceum Warszawskim, oficer ozdobiony na placu boju Krzyżem Wojskowym, od trzydziestego roku życia wiódł ciche życie na wsi i poświęcił się rolnictwu, zjednał sobie sławę jako postępowy i wzorowy gospodarz; po krótkiej słabości zm. II 1856 w Serejach w pow. sejneńskim w 52 roku życia swego, uroczystości żał. 20 i 21 II 1856 w Serejach, pozostawił żonę, jedynego syna, w sędziwym wieku matkę oraz grono liczne krewnych i przyjaciół. (856:79)
Krzysztof
Dziękuję za wszelkie informacje o osodbach o nazwisku de Laurans.
Magdalena Dąbrowska
Magdalena Dąbrowska
Czy ktoś trafił na Henryka Aureliusza de Laurans ur ok 1886 (Warszawa -Mazowsze) albo na Dysmę Ciepielowskiego (Podkarpacie i Małopolska) o Wilhelma Wittlinger (Warmia i Mazury).
-
Anonimom nie odpowiadam, złośliwcom też nie.
Krzysztof
Krzysztof
mfuska pisze:Dziękuję za wszelkie informacje o osodbach o nazwisku de Laurans.
O tego Henryka chodzi?
Jezeli tak, to akt zgonu (jak mozna przypuszczac bylo po szpitalu ewangelickim) znajdzie sie u sw. Jana 1852/288KurWar 1852/162 pisze:Henryk du Laurans, Urzędnik drogi żelaznej W.-W., onegdaj rozstał się z tym światem. Pozostała Żona z Familją, zaprasza Przyjaciół, Kolegów i Znajomych, na exportację zwłok, dziś o godz: 3ciej po południu, z Kaplicy Szpitala Ewangelickiego, na smętarz Powązkowski odbyć się mającą.
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/2 ... gReI0ZQ_qw
A samego Henryka mozna znalezc tu:
http://www.sejm-wielki.pl/b/14.36.21
Mnie z Pani listy podpisowej interesuje nieco
Ludwik Cieieplowski i Maria Dattelbaum.
O ile informacja ze strony prof. Hirschberga o Dattelbaumach wystarcza (domyslam sie, ze to Pani podala)
http://www.ics.uci.edu/~dan/genealogy/K ... lbaum.html
O tyle wszelkie informacje o Aleksandrze z Szafranskich Ciepielowskiej (pod ww. linkiem wymienionej bez panienskiego nazwiska) mnie interesuja...
Pozdrawiam
FJG