UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum Diecezjalne w Płocku

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
AnnaZ

Archiwum Diecezjalne w Płocku

Post autor: AnnaZ » śr kwie 16, 2008 9:04 am

Witam,
czy mogłabym prosic bardziej Doświadczonych Poszukiwaczy o podpowiedz lub poprawianie mnie jeśli jestem w błędzie,według wyszukiwarki pradziad akta metrykalne Parafii Wyszków(dla miejscowości Ochudno) z lat 1695-1895 znajdują się w Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
Pytałam w AP/o Pułtusk gdyż tam prowadziłam wcześniejsze poszukiwania z lat 1875-1905 gdzie powinnam szukac wcześniejszych akt i otrzymałam odpowiedź,że AD Łomża.
I znowu brak doświadczenia daje o sobie znac,proszę o pomoc :oops:
z góry dziękuję
Pozdrawiam Anna Zborowska
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...

Awatar użytkownika

alix66
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: alix66 » sob kwie 19, 2008 9:42 pm

Witaj!
Księgi metrykalne z Wyszkowa są w AD w Płocku.Wiem na pewno,bo przeglądałam :grin:
Kiedyś Wyszków należał do Diecezji płockiej,teraz chyba należy do łomżyńskiej,ale nie jestem pewna.W każdym razie księgi pozostały na pewno w Płocku.

Pozdrawiam Cię serdecznie
Ola

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
AnnaZ

Post autor: AnnaZ » sob kwie 19, 2008 9:53 pm

Witaj Olu,
dziękuję za informację
powiedz mi czy można załatwic to drogą telefoniczną?
Na osobisty wyjazd nie mogę sobie pozwolic a wiem,że z AD różnie bywa.
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...

Awatar użytkownika

alix66

Post autor: alix66 » sob kwie 19, 2008 9:59 pm

Ja zawsze korzystałam osobiście,więc w tym temacie nie umiem Ci pomóc.Najlepiej zadzwoń i zapytaj Księdza Dyrektora,być może przeprowadza płatne kwerendy.
Pozdrawiam
Ola

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
AnnaZ

Post autor: AnnaZ » sob kwie 19, 2008 10:03 pm

Dziękuję

bastan
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Re: Archiwum Diecezjalne w Płocku

Post autor: bastan » pt cze 27, 2008 7:30 pm

Witam
moje pytanie do korzystających z Archiwum Diecezjalnego w Płocku
w jakie dni i w jakich godzinach można korzystać z archiwum?
pozdrawiam Stanisław

Awatar użytkownika

alix66

Post autor: alix66 » pt lip 04, 2008 10:35 pm

Archiwum otwarte jest od pon. do pt. w godz. 9 -15,ze wskazaniem Księdza Dyrektora,że dla genealogów tylko od środy do piątku.W lecie zawsze jest przerwa wakacyjna,która pewnie niedługo się zacznie.
Ostatnio zmieniony pt gru 19, 2008 5:39 pm przez alix66, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Ola

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt lip 04, 2008 11:15 pm

Witam Serdecznie,
Czy ktos z kolegow lub kolezanek zgodzilby sie sprawdzic dla mnie akt urodzenia w AD Plock ? Mam dokladna date i miejsce (parafia Winnica), wiec nie trzeba szukac.
Bylabym bardzo wdzieczna
Bozenna Derecka
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

jur58boz
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy

Kto wybiera się do Archiwum Diecezjalnego w Płocku ?

Post autor: jur58boz » sob wrz 20, 2008 7:06 pm

Mam olbrzymia prośbę , jeśli ktoś będzie AD w Płocku ,czy mógłby sprawdzić akt małżeństwa Nr 31/ 1889 Behrens Karol lat 23 z Kunert Berta lat 22. Data małżeństwa 7.10.1889 w Gąbinie.Chodzi mi o :
1.miejsce urodzenia Karola i Berty
2.nazwisko rodowe(panieńskie) matki Karola Behrens (też Berta Behrens)
3. imię i nazwisko panieńskie matki Berty Kunert ( ??? Kunert)
Jeśli by były jeszcze na tym dokumencie jakieś dodatkowo dane (np daty urodzenia) byłbym bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziękuję za ewentualna pomoc Jurek Pytlik
Serdecznie pozdrawiam Jurek

aktawres
Podziękował/a: 4 razy

Prosba o pomoc w AD Płock

Post autor: aktawres » ndz gru 28, 2008 7:04 pm

Według aktu ślubu mój 3xpradziadek urodził się w Szyszkach (gm. Gzy, d. woj. ciechanowskie) 27 stycznia 1827 r. Nazywał się Ignacy Murawski lub Morawski (różnie pisane). Przeglądając bazę pradziad, można się dowidzieć iż księgi z tego roku są jedynie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku.
Czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do tego Archiwum i mógłby sprawdzić czy ten akt tam jest? Prosiłbym oczywiście równiez o zdjęcie lub spisanie informacji w nim zawartych.
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Notatka moderatora
Połączono z właściwym tematem
Ktoś badał rodziny Podgórskich, Gietka i Staszkiewicz (Dąbrówka), Murawskich (okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem), Adamczewskich (Pomiechówek), Jabłońskich (Cieksyn), Błaszczak i Rudnickich (Grodziec)?

Michał S.
Pozdrawiam

joanna84
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy
Kontakt:

Prośba o pomoc w AD w Płocku

Post autor: joanna84 » pn mar 22, 2010 9:21 pm

Mam prośbę do osoby, która będzie w najbliższym czasie prowadzić poszukiwania w Archiwum Diecezjalnym w Płocku. Do tej pory przeglądałam sobie spokojnie mikrofilmy u Mormonów, ale nie ma wcześniejszych niż 1808 rok z interesującej mnie parafii. Do Płocka nie mam jak się wybrać, bo o ile mi wiadomo w weekendy nieczynne :(
Moja prośba dotyczy odszukania i spisania informacji z aktów urodzenia z parafii Zielona (ciechanowska):
1) Antoni Żbikowski ur. 1791 (+- 1rok)
Według aktu ślubu z 1819 r. z tej samej parafii "liczący lat dwadzieścia ośm podług złożoney metryki która wyjięta została z ksiąg kościoła parafialnego Zielińskiego syn niegdy urodzonych Gabryela i Marianny z Szlaskich Zbikowskich"
2) jego małżonka Joanna Żbikowska ur. 1798
Podobnie jak powyżej wg metryki z kościoła zielińskiego lat 21, córka Stefana i Łucji z Mossakowskich Żbikowskich
Właściwie chodzi mi o informację w jakich miejscowościach się urodzili i czy ksiądz podał dobry wiek przy akcie ich małżeństwa.
W zamian służę wsparciem jeśli chodzi o poszukiwania związane z przeglądaniem mikrofilmów u Mormonów.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt maja 11, 2010 10:27 am

Witam serdecznie,
Czy ktos z kolegow bedzie w AD Plock i zgodzilby sie sprawdzic dla mnie jedno nazwisko w parafii Plock pod koniec XVIII wieku ?
Z gory bardzo dziekuje
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Galazka
Podziękował/a: 9 razy

Post autor: Galazka » śr lut 01, 2012 8:25 am

Witam.
Mam prośbę do osób korzystających z Archiwum Diecezjalnego w Płocku. Mam konkretne numery 3 aktów i prosiłbym o zrobienie kserokopii/zdjęć. Pisałem do Archiwum Diecezjalnego w Płocku i mimo że mam konkretne numery aktów to muszę zapłacić 50 złotych za wszczęcie kwerendy. W najbliższym czasie nie mogę się niestety wybrać do Płocka.
Parafia Długosiodło:
akt urodzenia z 1755 roku pozycja 3836, nr aktu 316 dot. Marianna Jarka

akt ślubu numer 466 z 1778 roku miedzy Franciszkiem Wiśniewskim a Marianna Jarka

akt urodzenia z 1782 roku pozycja 70, nr aktu 22 dot. Stanisław Wiśniewski

Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam,
Andrzej

Awatar użytkownika

Boguslawa_Matusiak
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: Boguslawa_Matusiak » wt lis 13, 2012 8:08 am

Witam

Mam pytanie dotyczące tego Archiwum, stało się miejscem moich poszukiwań.

Czy ktoś próbował skorzystać z kwerendy, czy ona jest możliwa czy raczej wszystko trzeba załatwiać telefonicznie i co za tym idzie osobiście będąc w Archiwum.
Mam do sprawdzenia jeden akt - nr 13 z parafii Sadłowo rok 1853. Dotyczy zawarcia małżeństwa przez Franciszka Rogackiego i Mariannę Przecichowską.

Posiadając te dane czy można wysyłając pocztą tradycyjną oczekiwać pozytywnego załatwienia sprawy.

Bogusia
Bogusława Matusiak

http://nasiprzodkowie.url.ph/

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt lis 13, 2012 8:17 am

Bogusiu,
przeczytaj ten wątek: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 781#148781
ewentualnie się tam dopytaj - mnie się sporo wyjaśniło w temacie
Beata