UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Słowo Ludu - magazyn (artykuł, AK) - szukam

Informacje o nowościach w bibliotekach, ciekawych książkach, opracowaniach, monografiach itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sponikowski
Podziękował/a: 2 razy

Słowo Ludu - magazyn (artykuł, AK) - szukam

Post autor: sponikowski » śr sty 04, 2012 6:03 pm

Witam drodzy forumowicze!

Piszę z nadzieją, że znajdzie się wśród Was ktoś kto ma w posiadaniu egzemplarz w/w magazynu tj . SŁOWO LUDU, nr 350 z dnia 16.07.1966r.
W magazynie tym opublikowany został artykuł o tytule "Dzień Śmierci" stanowiący wspomnienie mojego stryja, który będąc żołnierzem oddziału partyzanckiego AK "Jędrusie" brał udział w obronie pacyfikowanych przez hitlerowców mieszkańców wsi Strużki (woj. świętokrzyskie). W/w artykuł miał dotyczyć właśnie tego zdarzenia. Bardzo zależy mi na uzyskaniu jego kserokopii lub skanu. Z góry dziękuję za zainteresowanie i okazaną pomoc.

Sławek

ps. dodam, że magazyn po pewnym czasie przekształcił się w magazyn "Słowo"... a jeszcze po pewnym czasie wchłonięty został do obecnie wydawanego "Echa Dnia". W sieci niestety nie znalażłem informacji o archiwaliach z okresu 1966r

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Re: Słowo Ludu - magazyn (artykuł, AK) - szukam

Post autor: keret » śr sty 04, 2012 8:18 pm

Witam
sponikowski pisze:Witam drodzy forumowicze!

Piszę z nadzieją, że znajdzie się wśród Was ktoś kto ma w posiadaniu egzemplarz w/w magazynu tj . SŁOWO LUDU, nr 350 z dnia 16.07.1966r.
Zobacz tutaj
http://webmak.wbp-kielce.one.pl/webmak/ ... ookmark=10
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sponikowski

Post autor: sponikowski » czw sty 05, 2012 1:13 am

Dziękuję za namiar... ale niestety nie mogę on-line zweryfikować zawartości linku ponieważ wyskakuje mi okienko z komunikatem "o niepoprawnym stanie sesji www" (?)

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: keret » czw sty 05, 2012 7:54 am

Witam
sponikowski pisze:Dziękuję za namiar... ale niestety nie mogę on-line zweryfikować zawartości linku ponieważ wyskakuje mi okienko z komunikatem "o niepoprawnym stanie sesji www" (?)
To zacznij od tego http://www.wbp.kielce.pl/ jest to strona Wojewódzkiej Biblioteki w Kielcach w jej zasobach według informacji z katalogu online znajdują się wszystkie wydania "Słowa Ludu" w formie druku, na CD i mikrofilmach.
cytuje "Egzemplarze archiwalne dostępne na płytach CD i w postaci mikrofilmu."
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sponikowski

Post autor: sponikowski » czw sty 05, 2012 6:06 pm