UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dostęp do materiałów W. Wielądko

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: Dostęp do materiałów W. Wielądko

Post autor: apszczol » czw sty 05, 2012 10:58 am

1) chętnie przejrzałbym materiały odnośnie tych Bukowskich, choć pewnie nie są bezpośrednio związani z Bukowskimi z parafii Radziłów. Do tych ostatnich nie jestem pewien skąd przywędrowali, więc nie wykluczam Janowca Kościelnego.
Bukowscy z par. Janowiec Koscielny i z par. Slucz (a nie Radzilow) mieli wspolnego przodka w XV w.
Wiec te materialy nic Panu nie dadza.

3) Pajewski, czy aby na pewno Prus? Czy może Pan rozwinąć info dot. Gidejta? Skąd czerpać informacje?
Na 100%. I jeszcze Y-DNA to potwierdzilo. :)
Informacje - metryki parafii Paluki, Sonsk, Ciemniewko, Nowe Miasto,
ciechanowskie, zakroczymskie i nowomiejskie grodzkie wieczyste.
Metryka Ks. Mazowieckiego, prace Wolffa, itd.

5) Kuczewski h. Poraj - skąd zdziwienie? czyżby jednak Łada? Boniecki pisze o zmianie przez niektórych Kuczewskich herbu właśnie na Poraj, teraz nie mogę znaleźć źródła, ale jakiś czas temu uznałem tę informację za pewnik, że to Poraici..

Jesli Kucze w par. Jedwabne to tylko Lada.

6) Łaguna - to świeży trop, jeżeli Pan coś wie o potomkach Andrzeja Jedyty Pajewskiego z Pajewa-Jedyty w par. Pałuki (ur. ok. 1650), proszę dać znać.
No wlasnie nie Jedyta, tylko Gidejt!
A wies to Pajewo-Gidejty.
Ten???

• 1665, CGW, sygn.101, k.421; #Maciej Pajewski, syn Andrzeja de Kobylino potwierdza swój skrypt ręczny wystawiony w Ciechanowie na rzecz Andrzeja Pajewskiego, syna Jana de Pajewo-Szwelice-Gidejty, pod zakładem 900 złp. [421r+v]
• 1683, CGW, sygn.95, k.011; #Jan Milewski, syn +Mikołaja w imieniu swym i swej żony Elżbiety Pajewskiej kwituje Zofię Łaguniankę, wdowę po +Andrzeju Pajewskim, także Tomasza Pajewskiego, syna tegoż +Andrzeja z wszelkich spraw sądowych. [11r]

7) Obrycki - a kiedy się od Romanów wyodrębnili?
W XV w. Podobnie jak Mikuccy, Cyprkowscy, Kilianscy. Wszyscy jeden rod.

Ślubowska Marianna to żona Marcina (ur. 1675) Pajewskiego, syna wyżej wspomnianego Andrzeja. To także świeży trop, więc nic nie mogę dodać. Może Panu się coś uda dopisać do tych danych.
Ten???

• 1704, CGW, sygn.106, k.095; #Marcin Pajewski, syn +Andrzeja de Pajewo-Szwelice zapisuje Mariannie Ślubowskiej, córce +Tomasza in Zawady, swej żonie 1.000 złp. wziętych za darowiznę części wsi Kijewice, spadłych po dziadzie +Stanisławie i stryju +Franciszku, bzpt., obu Ślubowskich, Fabianowi Kijewskiemu, syna Pawła komornika granicznego liwskiego, synowi Pawła, na mocy kontraktu pomiędzy tąż Marianną, Tomaszem Ślubowskim, synem +Kazimierza a tymże Kijewskim pod zakładem 2.000 złp., zawartym w Kijewicach. [95v, 96r] [to samo CGW, desoluta, sygn.1, k.151r-152r]
Ostatnio zmieniony czw sty 05, 2012 10:05 pm przez apszczol, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » czw sty 05, 2012 1:36 pm

1) Rozumiem. Aczkolwiek Radziłów a Słucz to jakieś 5 km w linii prostej, zwłaszcza, że Uruski wspomina, że Tomasz Bukowski dziedzic Chylin-Wity, par. Burzyn (a wcześniej Święcienina w par. Radziłów) pochodzi od Mateusza Bukowskiego z Bukowa w pow. wąsoskim (1662). To jest to Bukowo z par. Słucz, dlatego proszę o pomoc w rozwinięciu tej linii i ewentualne udostępnienie ksera w formie skanu, zdjęcia, czegokolwiek :-)
2) prace Wolffa.. czyli?
3) tak z Kucz Małych w par. Jedwabne. Swoją drogą wiadomo skąd przywędrowali Kuczewscy w te strony?
4) Te wypisy, to Pańska praca w archiwum, czy są dostępne w jakimś opracowaniu? O ile dwa pierwsze są dla mnie zrozumiałe, to drugi jest zagmatwany:
Marcin Pajewski, syn +Andrzeja de Pajewo-Szwelice zapisuje Mariannie Ślubowskiej, córce +Tomasza in Zawady, swej żonie 1.000 złp. wziętych za darowiznę części wsi Kijewice,
ok rozumiem, ale
spadłych po dziadzie +Stanisławie i stryju +Franciszku, bzpt., obu Ślubowskich,
czyim dziadzie? Marianny Ślubowskiej?
na mocy kontraktu pomiędzy tąż Marianną, Tomaszem Ślubowskim, synem +Kazimierza
czy może ten Tomasz to jej ojciec a Kazimierz dziad?

pozdrawiam serdecznie,
IgorD.

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » czw sty 05, 2012 1:57 pm

Panie Romanie.
Czy spis zawiera nazwiska Jerzmanowski i Srzednicki?
Stefan

apszczol

Post autor: apszczol » czw sty 05, 2012 2:29 pm

4) Te wypisy, to Pańska praca w archiwum, czy są dostępne w jakimś opracowaniu? O ile dwa pierwsze są dla mnie zrozumiałe, to drugi jest zagmatwany:
Marcin Pajewski, syn +Andrzeja de Pajewo-Szwelice zapisuje Mariannie Ślubowskiej, córce +Tomasza in Zawady, swej żonie 1.000 złp. wziętych za darowiznę części wsi Kijewice,
ok rozumiem, ale
spadłych po dziadzie +Stanisławie i stryju +Franciszku, bzpt., obu Ślubowskich,
czyim dziadzie? Marianny Ślubowskiej?
na mocy kontraktu pomiędzy tąż Marianną, Tomaszem Ślubowskim, synem +Kazimierza
czy może ten Tomasz to jej ojciec a Kazimierz dziad?

Te wypisy to moja wieloletnia praca w AGAD.
Zreszta sa bardzo charakterystyczne co do oznaczen i sposobu tlumaczenia.

Czesc wsi Kijewice w par. Wegra spadla na Marianne Slubowska po dziadzie jej Stanislawie i po jej bezpotomnym stryju Franciszku. Ale ten spadek odsprzedala Kijewskiemu za 2.000 zlp. wspolnie z Tomaszem Slubowskim, synem +Kazimierza (z tego co pomne to byl jej brat stryjeczny) - wiec na kazde z nich przypadlo 1.000 zlp. Swoja kase wziela i dala mezowi na przechowanie i do obrotu dalszego. A maz ta pozyczke zabezpieczyl na swych dobrach. Teraz jasne?

Tu jeszcze dalej:

• 1706, CGW, sygn.106, k.335; #Marcin Pajewski, syn +Andrzeja i jego żona Marianna Ślubowska, córka +Tomasza, zapisują sobie dożywocie. [335r]

I tylko pytanie w jaki sposob Pan spokrewniony z tymi Pajewskimi?

-- Post scalono 05 sty 2012, 13:32 --
2) prace Wolffa.. czyli?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Wolff

3) tak z Kucz Małych w par. Jedwabne. Swoją drogą wiadomo skąd przywędrowali Kuczewscy w te strony?
Z Brodowa w ziemi zakroczymskiej.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
igoriosso

Post autor: igoriosso » czw sty 05, 2012 3:56 pm

1) Z Pajewskimi jestem spokrewniony przez Ewę Annę Kuczewską zd. Pajewska (1757-1831) córkę Antoniego Pajewskiego i Doroty Łaguny (czyja to córka - nie wiem). Antoni to syn wspominanego wyżej Marcina Pajewskiego i Marianny Ślubowskiej. Marcina matka także z domu Łaguna (Zofia), ale czy z jednego rodu są z Dorotą?
Ewa Anna wyszła w roku 1773 za Wojciecha Kuczewskiego, ślub w parafii Pałuki.
Te informacje przekazał mi Pan Jan Pajewski niedawno, za co jestem mu bardzo wdzięczny.

2) I co znaczy 'zapisać sobie dożywocie'??

3) czy dysponuje Pan wypisami odnośnie Kuczewskich? Ów wspominany Wojciech to syn Adama, wnuk Jana a prawnuk Jakuba. Jakub to prawdopodobnie syn Jana, dziedzica dóbr Makomazy (1617)..

IgorD.

RomanK
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: RomanK » czw sty 05, 2012 4:38 pm

-> p. Stefanie

Są Jerzmanowscy h. Dołęga (ale tylko "czysta" tablica genealogiczna, nic więcej)

-> p. Piotrze

Rodziny, z których się Pan wywodzi to prawdziwy bukiecik szlachecki ;) To dość dobrze opracowane rodziny, we wszystkich są herbarzach, tu Panu Wielądek raczej nic nie pomoże ;) Materiały (te nieopublikowane) Wielądka dotyczą niewielu rodzin i to tych mniej znanych. Tak więc są tu tylko Bonikowscy h. Brodzic i Rudnicki h. Lis. Resztę najpewniej opisał już po prostu w herbarzu.

-> p. Igorze, p. Adamie

Kuczewscy h. Poraj pochodzą ze wsi Kuczów koło Radomska.

-> p. Pawle

Nie dają mi trochę spokoju ci "Puczyńscy". Nie ma takiej szlachty w herbarzach. Jestem przekonany, że jest tam "babol" ;) Moim zdaniem to będzie prawidłowo "Buczyński", bo oni siedzieli na Litwie (a tym samym i na Żmudzi) i o nich pisał Wielądko.

Roman KK

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw sty 05, 2012 5:17 pm

Taka mała uwaga administracyjna.
................................................
Skoro korzystamy z wiedzy innych, niejednokrotnie wybitnych znawców przedmiotu (np. Adam i Roman), to starajmy się zadawać tylko takie pytania, na które samodzielnie naprawdę trudno jest znaleźć odpowiedź.
Jak chcesz zatankować na stacji benzynowej, to nie wołasz przecież mechanika samochodowego !!!

Na pytania typu:
I co znaczy 'zapisać sobie dożywocie'??
można łatwo znaleźć odpowiedź sięgając po słownik, encyklopedię bądź inną książkę, a w ostateczności jeśli nam się spieszy lub jesteśmy leniwi - użyć opcji "szukaj" na kilku forach genealogicznych.

Nie zawracajmy specjalistom głowy takimi duperelami, bo nie jesteśmy sami na forum, a cierpliwość ludzka też ma swoje granice. Nie dajmy powodów, by ktoś odnosił wrażenie, że samemu nic nam się nie chce robić i czekamy wyłącznie na gotowca.
Większość tu obecnych swoją wiedzę zdobywała latami dzięki setkom godzin spędzonym w archiwach i bibliotekach. Szanujmy to i starajmy się wyciągać z tego wnioski dla siebie.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
igoriosso

Post autor: igoriosso » czw sty 05, 2012 5:20 pm

Przepraszam, już znalazłem, podaję dla tych co jeszcze nie wiedzą:
Dożywocie w XVI w polegało na zapisie męża na rzecz żony na wypadek wdowieństwa, dający jej dożywotnie użytkowanie całego majątku. Można też było zapisywać wzajemnie dożywocie na rzecz męża. Wówczas zapis dożywocia zapewniał temu ze współmałżonków, który przeżył drugiego, dożywotnie użytkowanie majątku obojga małżonków. W wypadku zapisania dożywocia dobra przechodziły na spadkobierców dopiero po śmierci użytkownika.

pozdrawiam,
IgorD.

Awatar użytkownika

Diabołek81
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Diabołek81 » czw sty 05, 2012 6:40 pm

Dziękuje Panie Romanie
Jeśli można to proszę jeszcze o sprawdzenie:
Bielski herbu Rawicz
Bielski herbu Wieruszowa
Waliszewski herbu Leszczyc
Zaleski herbu Dołęga
Dybowski herbu Nałęcz
Bełdowski herbu Jastrzębiec
Popielżyński
Sielnicki
Bogucki
Rychłowski herbu Nałęcz
Russocki herbu Korab
Grabiński herbu Pomian
Maliński
Radlicki
Chwalęcki
Kwiatkowski herbu Nowina
Kossowski hebu Dołęga
Mikołajewski herbu Lis
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam:
ch Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r
ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej -przed 1800 r
zg Ludwika Kowalskiego - po 1819 r
zgony Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1819 r
Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r

apszczol

Post autor: apszczol » czw sty 05, 2012 10:19 pm

1) Z Pajewskimi jestem spokrewniony przez Ewę Annę Kuczewską zd. Pajewska (1757-1831) córkę Antoniego Pajewskiego i Doroty Łaguny (czyja to córka - nie wiem). Antoni to syn wspominanego wyżej Marcina Pajewskiego i Marianny Ślubowskiej. Marcina matka także z domu Łaguna (Zofia), ale czy z jednego rodu są z Dorotą?
Ewa Anna wyszła w roku 1773 za Wojciecha Kuczewskiego, ślub w parafii Pałuki.
Te informacje przekazał mi Pan Jan Pajewski niedawno, za co jestem mu bardzo wdzięczny.

1. Pana Jana Pajewskiego znam oczywiscie.
Wykonal gigantyczna prace analizujac ksiegi metrykalne.

2. Obie Lagunianki z tego samego rodu, ale blizszych o nich danych musialbym poszukac w moich notatkach. Choc bez gwarancji. Tak wlasciwie to latwo by je bylo namierzyc w aktach sadowych w AGAD, ale te od maja niedostepne. :(

3. Co do Kuczewskiego juz kojarze - w momencie slubu byl pisarzem komory celnej w Janowie.
Potem pelnil ten urzad w Chorzelach. Wiec nie mam pojecia, z ktorych on Kuczewskich.

• 1781 PZW, sygn.16 k.230; #Maciej Pajewski, syn +Antoniego, dziedzic części wsi Pajewo-Szwelice zastawia je Wojciechowi Kuczewskiemu, pisarzowi komory celnej królewskiej w Chorzelach, synowi Adama i jego żonie Annie Pajewskiej, swemu szwagrowi i siostrze za 7.000 złp. na 3 lata, z czego kwota 5.664 złp. i 14 gr idzie na pokrycie posagu dla tejże siostry, a reszta 1.335 złp. i 16 gr na tenże zastaw [230r+v]
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
igoriosso

Post autor: igoriosso » czw sty 05, 2012 11:04 pm

1) Jeszcze jedno Panie Adamie, czy wyżej wspominani Ślubowscy, to inaczej Szlubowscy h. Ślepowron? Niestety Boniecki z Uruskim nie rozpisali się do litery S i tylko u Bobrowicza znalazłem, że Szlubowscy pisali się także Ślubowscy.
2) Czy wiadomo od kiedy siedzą Pajewscy na Pajewie-Szwelicach? Czy Gidejt pochodził z tegoż Pajewa czy skądinąd? Wittyg wspomina o Stanisławie z Pajewa: (1552) opłaca pobór na ręce podstarościego łomżyńskiego. Czy to to Pajewo-Szwelice czy to Pajewo spod Jeżewa Starego (na wschód od Wizny)?

IgorD.

apszczol

Post autor: apszczol » czw sty 05, 2012 11:56 pm

1. Slubowscy sa dwoisci na polnocnym Mazowszu - pierwsi ze Slubowa w par. Klukowo herbu Boncza.
Drudzy ze Slubowa w par. Krzynowloga Wielka - to kolejna boczna galaz rojnych Romanow, wiec herbu Slepowron.
Te Zawady, na ktorych siedza owi Slubowscy sa w parafii Grudusk. W poglownym z 1676 r. czytam - Zawady - w tej wsi Urodzonych Slubowskich poddanych 24 osoby. Gdzie mieszkaja wowczas sami Slubowscy? W Kijewicach placi podatek za siebie i rodzine - Stanislaw Slubowski (wiec to jest ow dziad Marianny). W Slubowie w par. Krzynowloga Wielka jest tylko Kozicki, ale w regestrze z 1674 r. obok Jana Kozickiego widac jeszcze Jana Slubowskiego. Ciekawe, ze w 1674 r. interesem Slubowskich w Zawadach zarzadza kobieta szlachcianka Pani Nowowiejska.
Ze wzgledu na odleglosc miedzy Zawadami, Kijewicami a Slubowem krzynowloskim to wychodziloby, ze jednak Slepowrony.

Ciekawe jeszcze, ze byl o te Zawady glosny spor w sadzie w Przasnyszu 1791-1792, gdy Walenty Dolega-Lasocki, wykiwal swego szwagra Sylwestra Smolenskiego, czesnikowicza nurskiego, nabywajac je dla siebie za pieniadze tegoz szwagra, od Jozefa Slubowskiego, posla wojewodztwa lubelskiego. W sadzie Lasocki wygral zaslaniajac sie extraktami mazowieckimi z 1576 r. Zreszta nie byl to jedyny numer jaki wycial ow Lasocki - zle skonczyl, bo wynajeto platnych mordercow, ktorzy zastrzeli go na rynku w Krzynowlodze Malej 4.10.1793 r.

Ten Jozef Slubowski posel na sejm 4-letni ->
http://www.sejm-wielki.pl/s/?p=jozef;n= ... .+lepowron
Zapisany u Marka ze Slepowronem, ale nie wiem czemu jako "Szlubowski".

W taryfie 1775 r. ten Jozef Slubowski jako starosta szymecki, placi za 16 dymow w Zawadach w par. Grudusk.

2. Co do Pajewskich od poczatku. Gidejt mial spore nadanie od ksiazat mazowieckich. Jest przodkiem Pajewskich, Kobylinskich, bodajze Kropiwnickich, itd. Jest jednym z bohaterow pracy Chwalbinskiej. Tam odsylam.
Adam A. Pszczolkowski

Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Elizabeth » pt sty 06, 2012 12:18 am

apszczol pisze: 2. Co do Pajewskich od poczatku. Gidejt mial spore nadanie od ksiazat mazowieckich. Jest przodkiem Pajewskich, Kobylinskich, bodajze Kropiwnickich, itd. Jest jednym z bohaterow pracy Chwalbinskiej. Tam odsylam.
Witam panie Adamie!

Czy chodzi o publikację:

Jadwiga Chwalibińska "Ród Prusów w wiekach średnich", Toruń 1948

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=26277

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

fjg
Podziękowano: 6 razy

Post autor: fjg » pt sty 06, 2012 12:26 am

Adam!

Czemu nie piszesz, ze Wieladka trzeba traktowac jako curiosa?

Czasami sie zgadza, ale w wiekszosci, jest to latanie na potrzeby zamawiajacego...

Pozdrawiam
FJG

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pt sty 06, 2012 12:26 am

A czy wiadomo coś Państwu o Kazimierzu Łagunie - rządcy folwarku Lubień na Kujawach (właścicielami Waliszewscy). Tu mając 32 lata brał ślub z Józefą z Dominikowskich w 1851 r. Był on synem Józefa i Maryanny z Podleskich małżonków Łaguna. Urodzony w: Stawiany (parafia Wąsosz, Gubernia Augustowska). Jak i kiedy trafił na Kujawy?
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”