Bukowscy z par. Janowiec Koscielny i z par. Slucz (a nie Radzilow) mieli wspolnego przodka w XV w.1) chętnie przejrzałbym materiały odnośnie tych Bukowskich, choć pewnie nie są bezpośrednio związani z Bukowskimi z parafii Radziłów. Do tych ostatnich nie jestem pewien skąd przywędrowali, więc nie wykluczam Janowca Kościelnego.
Wiec te materialy nic Panu nie dadza.
Na 100%. I jeszcze Y-DNA to potwierdzilo.3) Pajewski, czy aby na pewno Prus? Czy może Pan rozwinąć info dot. Gidejta? Skąd czerpać informacje?

Informacje - metryki parafii Paluki, Sonsk, Ciemniewko, Nowe Miasto,
ciechanowskie, zakroczymskie i nowomiejskie grodzkie wieczyste.
Metryka Ks. Mazowieckiego, prace Wolffa, itd.
5) Kuczewski h. Poraj - skąd zdziwienie? czyżby jednak Łada? Boniecki pisze o zmianie przez niektórych Kuczewskich herbu właśnie na Poraj, teraz nie mogę znaleźć źródła, ale jakiś czas temu uznałem tę informację za pewnik, że to Poraici..
Jesli Kucze w par. Jedwabne to tylko Lada.
No wlasnie nie Jedyta, tylko Gidejt!6) Łaguna - to świeży trop, jeżeli Pan coś wie o potomkach Andrzeja Jedyty Pajewskiego z Pajewa-Jedyty w par. Pałuki (ur. ok. 1650), proszę dać znać.
A wies to Pajewo-Gidejty.
Ten???
• 1665, CGW, sygn.101, k.421; #Maciej Pajewski, syn Andrzeja de Kobylino potwierdza swój skrypt ręczny wystawiony w Ciechanowie na rzecz Andrzeja Pajewskiego, syna Jana de Pajewo-Szwelice-Gidejty, pod zakładem 900 złp. [421r+v]
• 1683, CGW, sygn.95, k.011; #Jan Milewski, syn +Mikołaja w imieniu swym i swej żony Elżbiety Pajewskiej kwituje Zofię Łaguniankę, wdowę po +Andrzeju Pajewskim, także Tomasza Pajewskiego, syna tegoż +Andrzeja z wszelkich spraw sądowych. [11r]
W XV w. Podobnie jak Mikuccy, Cyprkowscy, Kilianscy. Wszyscy jeden rod.7) Obrycki - a kiedy się od Romanów wyodrębnili?
Ten???Ślubowska Marianna to żona Marcina (ur. 1675) Pajewskiego, syna wyżej wspomnianego Andrzeja. To także świeży trop, więc nic nie mogę dodać. Może Panu się coś uda dopisać do tych danych.
• 1704, CGW, sygn.106, k.095; #Marcin Pajewski, syn +Andrzeja de Pajewo-Szwelice zapisuje Mariannie Ślubowskiej, córce +Tomasza in Zawady, swej żonie 1.000 złp. wziętych za darowiznę części wsi Kijewice, spadłych po dziadzie +Stanisławie i stryju +Franciszku, bzpt., obu Ślubowskich, Fabianowi Kijewskiemu, syna Pawła komornika granicznego liwskiego, synowi Pawła, na mocy kontraktu pomiędzy tąż Marianną, Tomaszem Ślubowskim, synem +Kazimierza a tymże Kijewskim pod zakładem 2.000 złp., zawartym w Kijewicach. [95v, 96r] [to samo CGW, desoluta, sygn.1, k.151r-152r]