UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dawne Imiona
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Re: Dawne Imiona
Witajcie!
Przegladajac ksiegi Brodnicy ( urodzenia ok. 1800) , zanalazlam imie Deograta, Deogratus (tzn. wpisane bylo przed nazwiskiem , ja takiego imienia jeszcze nie spotkalam) moze to nie imie???
pozdrawiam Beata
Przegladajac ksiegi Brodnicy ( urodzenia ok. 1800) , zanalazlam imie Deograta, Deogratus (tzn. wpisane bylo przed nazwiskiem , ja takiego imienia jeszcze nie spotkalam) moze to nie imie???
pozdrawiam Beata
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
w roku 1888 w Kościelnej Jani (Kociewie) urodził się chłopiec i otrzymał
imię Frumentius, zmarł w 1945 r. jako Fromanceusz.
Szukając w Internecie, znalazłem że Frumentius był założycielem Kościoła Chrześcijańskiego w Etiopii i pierwszym
biskupem tamże (*300 - +360).
O Fromanceuszu Google milczą
Czy ktoś spotkał się już z takimi imionami i wie więcej
na ich temat?
w roku 1888 w Kościelnej Jani (Kociewie) urodził się chłopiec i otrzymał
imię Frumentius, zmarł w 1945 r. jako Fromanceusz.
Szukając w Internecie, znalazłem że Frumentius był założycielem Kościoła Chrześcijańskiego w Etiopii i pierwszym
biskupem tamże (*300 - +360).
O Fromanceuszu Google milczą

Czy ktoś spotkał się już z takimi imionami i wie więcej
na ich temat?
-
- Podziękował/a: 45 razy
- Podziękowano: 9 razy
To jest imiębeata bistram pisze:Witajcie!
pozdrawiam Beata

pozdrawiam
Jola
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozróżnić imiona po łacinie Grzegorz od Jerzego i Janinę od Joanny?
Pozdrawiam
genek72 -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek72 -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
Witam!
Podaję link do strony na której znajdziesz listę imion w j. łacińskim przetłumaczonych na j. polski.
http://www.ornatowski.com/dic.htm
Podaję link do strony na której znajdziesz listę imion w j. łacińskim przetłumaczonych na j. polski.
http://www.ornatowski.com/dic.htm
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Kontakt:

Pozdrawiam
Jeżeli ta sama osoba została raz wpisana jako Joanna, a potem jako Janina to należy jako właściwy przyjąć pierwszy chronologicznie zapis. Tak mi się wydaje?
Joanna i Janina to dwa różne imiona, ale wiadomo nie od dziś, że wpisujący pozwalali sobie na daleko idącą dowolność i stąd czasem trafiamy na taki chaos
Joanna i Janina to dwa różne imiona, ale wiadomo nie od dziś, że wpisujący pozwalali sobie na daleko idącą dowolność i stąd czasem trafiamy na taki chaos

-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
A mnie się wydaje, że te trudności wynikają ze zmiany filozofia nadawania imion. Teraz patrzymy na imię od strony jego brzmienia, do tego stopnia, że Wioleta, Wioletta, Violeta, Violetta są uważane za całkiem różne imiona. Niegdyś imię niosło ze sobą treść i włoska Viola oznaczała po prostu fiołek, niezależnie od tego czy została zdrobniona do Violetty, czy otrzymała nowe brzmienie po dostosowaniu do lokalnej fonetyki i pisowni.
Z drugiej strony inaczej bywa z imionami, które nadawano na wspomnienie świętych - Jan nie był równy Janowi, a Paweł Pawłowi. Wszak innym świętym był Jan Chrzciciel, innym Jan Chryzostom, innym Jan Kanty - a Paweł mógł być poświęcony Apostołowi z Tarsu, bądź Pierwszemu Pustelnikowi z Teb.
Do tego dochodzi sprawa tradycji zachodniej i wschodniej, te same imiona mają inną wymowę - i nawet XVIII i XIX wieku były stosowane zamiennie w stosunku do tych samych konkretnych osób. Raz Bazyli był Wasylem, a innym razem Hryc Grzegorzem - jednak łaciński język w metrykach unifikował wszystkie do jednej postaci, często przypisując do konkretnego świętego.
Jeśli rozważamy imiona chrześcijańskie, które nadawano w czasach, gdy ogromny wpływ na ich nadawanie miał Kościół i jego tradycja, to uważam, że powinniśmy stosować te same kryteria, co ówcześni ludzie. Janina i Joanna z XIX wieku, to według mnie to samo imię. Maria i Marianna, Szczepan i Stefan, Andrzej i Jędrzej również.
Z drugiej strony inaczej bywa z imionami, które nadawano na wspomnienie świętych - Jan nie był równy Janowi, a Paweł Pawłowi. Wszak innym świętym był Jan Chrzciciel, innym Jan Chryzostom, innym Jan Kanty - a Paweł mógł być poświęcony Apostołowi z Tarsu, bądź Pierwszemu Pustelnikowi z Teb.
Do tego dochodzi sprawa tradycji zachodniej i wschodniej, te same imiona mają inną wymowę - i nawet XVIII i XIX wieku były stosowane zamiennie w stosunku do tych samych konkretnych osób. Raz Bazyli był Wasylem, a innym razem Hryc Grzegorzem - jednak łaciński język w metrykach unifikował wszystkie do jednej postaci, często przypisując do konkretnego świętego.
Jeśli rozważamy imiona chrześcijańskie, które nadawano w czasach, gdy ogromny wpływ na ich nadawanie miał Kościół i jego tradycja, to uważam, że powinniśmy stosować te same kryteria, co ówcześni ludzie. Janina i Joanna z XIX wieku, to według mnie to samo imię. Maria i Marianna, Szczepan i Stefan, Andrzej i Jędrzej również.
Otóż z całą pewnością Marianna i Maria to nie to samo imię. Marianna to żeńska forma imienia Marian, a Maria pochodzi od hebrajskiego Miriam.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Wedlug moich badan rodzinnych - imie Marianna dawano zamiast imienia Maria - bo imienia Maria polski kosciol katolicki do okolo 193? roku nie AKCEPTOWAL.Magdalena Smolska Kwinta pisze:Otóż z całą pewnością Marianna i Maria to nie to samo imię. Marianna to żeńska forma imienia Marian, a Maria pochodzi od hebrajskiego Miriam.
Lubelska wies wiedziala, ze jesli kosciol katolicki zabrania nadawania imienia MARIA - to trzeba nadac imie MARIANNA - bo to to samo co Maria, ale dozwolone.
Mam 32 ciotki, pociotki, kuzynki urodzone przed 1933 rokiem w lubelskim - 31 z nich juz nie zyje - ale na wszystkich 31 plytach nagrobnych figuruje imie MARIA a nie Marianna.
Wszystkie za zycia byly MARYSIAMI, MARIAMI - a nie Mariannami.
Pamietam do dzisiaj, kiedy jako mlody chlopak pytalem sie jednej z nich: ciociu, to ty jestes w koncu ciocia Marysia czy Marianna?
Odpowiedziala: Urodzilam sie jako Maria i jestem Maria, tylko ksiadz w papierach pomieszal mi imie.
Do dzisiaj zyje ciocia Marysia - ur. 1928, noszaca imie Marianna, siostra mego ojca.
Potwierdza fakt, ze rodzice chcieli jej nadac imie Maria - ale ksiadz nie pozwolil - co wiecej sam zaproponowal imie Marianna.
Cytuje slowa cioci: "Ksiadz powiedzial ojcu, ze jesli chcecie miec Maryske - to robcie tak jak inni i dajcie jej imie Marianna"
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
Z moich doświadczeń indeksacyjnych w parafiach w XIX wieku przeważało imię Marianna (tak względy kościelne) ale i było Maria, nawet wpisane w tym samym roku jak i przez tego samego księdza :-) Pojawia sie także trzecia odmiana Marcjanna. W mojej rodzinie także mówiło sie babcia, ciocia Maria, Marysia itd, a były w metrykach Mariami cześć Mariannami:-).
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Arkadiusz Kuba
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
-
- Podziękowano: 33 razy
gdzie?akadiusz_kuba pisze:Z moich doświadczeń indeksacyjnych w parafiach w XIX wieku przeważało imię Marianna (tak względy kościelne) ale i było Maria
w Galicji??? - tam owszem byla i Maria...
w 6 moich lubelskich parafiach trzy razy pojawia sie imie Maria, jako panna mloda, ale zawsze urodzona w Galicji

nigdy przy chrzcie...
MireQ
Moi drodzy,
Temat Marii i Marianny przerobiliśmy już setki razy , choćby tutaj:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... pic&t=6641
Nie wiem czy jest sens ciągle dyskutować o tym samym?
Temat Marii i Marianny przerobiliśmy już setki razy , choćby tutaj:
http://stary.genpol.com/index.php?name= ... pic&t=6641
Nie wiem czy jest sens ciągle dyskutować o tym samym?