UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urodzenie dziecka

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Urodzenie dziecka

Post autor: genamator » pt sty 13, 2012 3:55 pm

Witam Wszystkich,

Z reguly zawsze bylo tak ze urodzenie dziecka sie podawalo przy jego chrzcie do 1946 roku (bo wtedy powstaly USC swieckie).
Natomiast moja ciocia sie urodzila w Warszawie w 1942 roku a jej chrzest nastapil kiedy miala 13 lat, jak jej urodzenie zostalo podane
skoro niebylo chrztu? Co sie robilo w takich wypadkach? Wiem ze jej ojciec byl nie wierzacy i niechcial chrztu dla dziecka.
Ciocia mi na to pytanie tez nie mogla odpowiedziec bo jej rodzice juz nie zyja i nie ma sie kogo zapytac.
Czy ktos juz sie spotkal z takim przypadkiem?

serdecznie pozdrawiam,

Sandro

Michalina180
Podziękował/a: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Re: Urodzenie dziecka

Post autor: Michalina180 » pt sty 13, 2012 5:17 pm

Witam
Akta stanu cywilnego istniały już w XIX w. Ksiądz , jako urzędnik stanu cywilnego zapisywał po prostu urodzenie dziecka nie tylko katolickiego ,ale również pochodzenia mojżeszowego i innych . To tak prosto.
Musisz szukać w aktach stanu cywilnego w typowanych latach w miejscu ówczesnego zamieszkania.
pozdrawiam Michalina

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”