UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Drugie i trzecie imiona na chrzcie

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Drugie i trzecie imiona na chrzcie

Post autor: genamator » sob sty 14, 2012 5:09 pm

Witam Wszystkich,

Tak mnie zastanawia sprawa drugiego i trzeciego imienia nadanego przy chrzcie dziecku.
Czy te imiona koniecznie musialy byc po kims z rodziny?

moj pradziadek stryjeczny (brat mojego pradziadka) mial na drugie imie Daniel ''Zygmunt Daniel Korzeniewski''
Do tego czasu nie moglem nikogo w przodkach Zygmunta odnalesc z imieniem Daniel, dziwi mnie tez fakt
ze drugie imie ''Daniel'' nie zostalo zapisane w akcie chrztu, czyzby ksiadz zapomnia dopisac w owczas.
W ksiedze chrztu pisze tylko '''na chrzcie swietym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Zygmunt''
a powinno byc ''Zygmunt Daniel''.

Pozdrawiam,

Sandro

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Drugie i trzecie imiona na chrzcie

Post autor: Ynicz » sob sty 14, 2012 5:16 pm

A skąd pewność, że Daniel to nie imię z bierzmowania? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

pplos
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Drugie i trzecie imiona na chrzcie

Post autor: pplos » sob sty 14, 2012 5:43 pm

witaj Sandro,

dlaczego piszesz "powinno byc" ? Skoro, jak piszesz,
W ksiedze chrztu pisze tylko '''na chrzcie swietym odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostalo imie Zygmunt''
- to znaczy, ze mial tylko jedno imie chrzestne.
To byl Twoj stryjeczny pradziadek i nie wiesz w jakich okolicznosciach "nabyl" owo drugie imie, kiedy i dlaczego zaczal go uzywac.
Moze rzeczywiscie bylo to imie z bierzmowania? Szukaj dalej ... na tym polega cala frajda naszej zabawy :)
Pozdrawiam.
Piotr
===================

Nazwiska w kregu zainteresowan: PŁOSKONKA - wszędzie, DUDEK - Tenczynek k/Krzeszowic, OSTROWSKI - Chmielnik Rzesz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”