UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Co to za miejscowość?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 24 razy
Re: Co to za miejscowość?
Witam
Nowy Gościniec w r.1895 należał do Parafii Iżbica /obecnie Izbica Kujawska -Tryptyk Wielkopolski/spis parafii i miejscowości wieku XIX/.
Pozdrawiam serdecznie
Nowy Gościniec w r.1895 należał do Parafii Iżbica /obecnie Izbica Kujawska -Tryptyk Wielkopolski/spis parafii i miejscowości wieku XIX/.
Pozdrawiam serdecznie
Irena
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam!
Proszę mi pomóc określić co to za miejscowość. Wg mi to Filnou ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego miasta.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, pozdrawiam Andrzej
Proszę mi pomóc określić co to za miejscowość. Wg mi to Filnou ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego miasta.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, pozdrawiam Andrzej
Andrzej Włodarczyk
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Musisz podać do jakiego okresu odnosi się ta informacja, czyli cały dokument zamieść skan.
Bo np. miasto Filipów było w zaborze pruskim do 1807 r.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
Dziękuję za odpowiedź!
Jest to akt swojego rodzaju dokument potwierdzający tożsamość. Sporządzany ponieważ Pan młody pochodził z odległego miejsca. Spisywany w 1822 w Leżenicach. Ówczesne Królestwo Kongresowe jak się nie mylę.
Jako że akt dotyczy kolonistów niemieckich stawiałbym na to że pochodzą z zachodu.

Pozdrawiam, Andrzej
Jest to akt swojego rodzaju dokument potwierdzający tożsamość. Sporządzany ponieważ Pan młody pochodził z odległego miejsca. Spisywany w 1822 w Leżenicach. Ówczesne Królestwo Kongresowe jak się nie mylę.
Jako że akt dotyczy kolonistów niemieckich stawiałbym na to że pochodzą z zachodu.

Pozdrawiam, Andrzej

Andrzej Włodarczyk
Moze chodzi o wies Fitowo lezaca w bezposrednim sasiedztwie miasta Biskupice a nalezaca do parafii w Lipnikach?
Filnou absolutnie mi nie pasuje. Wyraznie widze litere " o " po rzekomym " l ".
Wg. "Slownika geograficznego...."
Filnou absolutnie mi nie pasuje. Wyraznie widze litere " o " po rzekomym " l ".
Wg. "Slownika geograficznego...."
Zbyszek Maderski
-
Również dziękuję za odpowiedź 
Urzędnik spisujący dokument uparcie pisał, że "Fi...." to miasto. Chociaż jest taka możliwość że świadkowie podawali błędne informacje.
Jeśli tak, to być może chodzi o Fitowo, ale czy aby na pewno tam jest "t" a nie "L"?

Urzędnik spisujący dokument uparcie pisał, że "Fi...." to miasto. Chociaż jest taka możliwość że świadkowie podawali błędne informacje.
Jeśli tak, to być może chodzi o Fitowo, ale czy aby na pewno tam jest "t" a nie "L"?
Andrzej Włodarczyk
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
W dokumencie odczytuje jako pewnik trzy pierwsze litery Fil......., w Prusach no i, ze ma to byc miasto.
W spisie miejscowosci pruskich znalazlam jedyne miasteczko zaczynajace sie od tych literek a jest nim
Filehne czyli Wieleń.
Dosc sprzeczne informacje na wikipedii.
Wedlug polskiej wersji: na mocy traktatu w Tylży z 7 lipca 1807 roku Wieleń włączono do Księstwa Warszawskiego.
Wedlug niemieckiej:od 1772 do 1919 nalezalo do Prus, na mocy traktatu z 1920 r. miasto podzielila granica.................. .
http://de.wikipedia.org/wiki/Wiele%C5%84
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiele%C5%84
Pozdrawiam
Gabi
W spisie miejscowosci pruskich znalazlam jedyne miasteczko zaczynajace sie od tych literek a jest nim
Filehne czyli Wieleń.
Dosc sprzeczne informacje na wikipedii.
Wedlug polskiej wersji: na mocy traktatu w Tylży z 7 lipca 1807 roku Wieleń włączono do Księstwa Warszawskiego.
Wedlug niemieckiej:od 1772 do 1919 nalezalo do Prus, na mocy traktatu z 1920 r. miasto podzielila granica.................. .
http://de.wikipedia.org/wiki/Wiele%C5%84
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiele%C5%84
Pozdrawiam
Gabi
Filehne nie bardzo mi pasuje do pisowni w dokumencie. Fitonow, rowniez w kraju pruskim lezy tuz przy Biskupcu. Dokument pisany byl na podstawie zeznan swiadkow, ktorzy informacje otrzymali od zainteresowanego. Moze chcial z jakichs przyczyn byc "miejskim" i skorzystal a okazji polozenia Fitowa przy miescie?
Sprwdzajac dokladnie pisownie owego miasta w powiekszeniu widac na 3/4 wyskosci " L " kropke, ktora moze byc pozostaloscia po kresce litery " T ".
Oczywiscie moge byc w bledzie i nie bede sie przy tym upieral.
Sprwdzajac dokladnie pisownie owego miasta w powiekszeniu widac na 3/4 wyskosci " L " kropke, ktora moze byc pozostaloscia po kresce litery " T ".
Oczywiscie moge byc w bledzie i nie bede sie przy tym upieral.
Zbyszek Maderski
-
Niestety w Parafii Wieleń nie odnalazłem mojego przodka, co raczej wyklucza tę miejscowość... 
Może faktycznie chodzi o Fitonow...
A może jest to miejscowość położona gdzieś w głębi Prus?

Może faktycznie chodzi o Fitonow...
A może jest to miejscowość położona gdzieś w głębi Prus?
Andrzej Włodarczyk
Przyjrzyj sie Andrzeju dokladnie Twojemu ostatniemu skanowi nazwy miejscowosci. Mam prawie 99% pewnosci, ze to Fitonow.
Zbyszek Maderski
-
Zbyszek, jak Boga kocham "T" tam nie widzę 
Ale napiszę do archiwum mam nadzieję że nie myliłeś się.
Pozdrawiam

Ale napiszę do archiwum mam nadzieję że nie myliłeś się.
Pozdrawiam

Andrzej Włodarczyk
Jak dostaniesz odpowiedz, wklej wiadomosc. Sam jestem ciekawy. skontaktuj sie rowniez z parafia w Lipnikach. Moze jeszcze tam istnieje.
Zbyszek Maderski
Niszki
Witam,
Moje poszukiwania doprowadzily mnie do aktu zgonu mojej praprababci. W akcie tym znalazla sie wzmianka o jej miejscu urodzenia:
[website]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b3 ... 6cc5d.html[/website]
Nazwa miejscowosci wydaje sie byc czytelnie zapisana - Niszki. Niestety nie jestem w stanie nic takiego znalezc w calej Polsce, w zwiazku z czym nie wiem gdzie kierowac sie dalej w poszukiwaniach aktu urodzenia.
Prababcia zmarla w roku 1937, w okolicach Skęczniewa, w dzisiejszej Wielkopolsce:
Google Maps
Bede bardzo wdzieczny za podsuniecie jakiegokolwiek tropu.
Dziekuje i pozdrawam!
Ps. Przepraszam, nie wiem dlaczego, ale znacznik IMG w BBCode mi nie dziala, stad zamiast miniaturki link do skanu.
Moje poszukiwania doprowadzily mnie do aktu zgonu mojej praprababci. W akcie tym znalazla sie wzmianka o jej miejscu urodzenia:
[website]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b3 ... 6cc5d.html[/website]
Nazwa miejscowosci wydaje sie byc czytelnie zapisana - Niszki. Niestety nie jestem w stanie nic takiego znalezc w calej Polsce, w zwiazku z czym nie wiem gdzie kierowac sie dalej w poszukiwaniach aktu urodzenia.
Prababcia zmarla w roku 1937, w okolicach Skęczniewa, w dzisiejszej Wielkopolsce:
Google Maps
Bede bardzo wdzieczny za podsuniecie jakiegokolwiek tropu.
Dziekuje i pozdrawam!
Ps. Przepraszam, nie wiem dlaczego, ale znacznik IMG w BBCode mi nie dziala, stad zamiast miniaturki link do skanu.
Pozdrawiam,
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
Szczegóły na MOJEJ STRONIE
Marcin
Szukam informacji o nazwiskach Krakowiak, Szymanek, Syguła, Owczarek, Jaros, Terka, Siekacz i Wojtczak.
Szczegóły na MOJEJ STRONIE