UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Uczestnicy ruchów wolnościowych 1832-1855
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
Re: Uczestnicy ruchów wolnościowych 1832-1855
Witam serdecznie,
Prosze o sprawdzenie nazwisk : Michalowski, Pachucki, Czulewicz (Ciulewicz), Popowski, Jaglowski i Antonowicz.
Z gory dziekuje
Zofia
Prosze o sprawdzenie nazwisk : Michalowski, Pachucki, Czulewicz (Ciulewicz), Popowski, Jaglowski i Antonowicz.
Z gory dziekuje
Zofia
-
AUTOR TEMATU - Posty: 676
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
Witaj Zosiu
Antonowicz Aleksander,zamieszkały we wsi Gorlin.Oddano go pod dozór policyjny za pomoc okazaną w 1833 uczestnikowi wyprawy J.Zaliwskiego,emisariuszowi J.Hordyńskiemu. W 1834 został ułaskawiony z okazji odsłonięcia pomnika Aleksandra I w Petersburgu.
Wybierz którego Michałowskiego mam Ci wpisać dane.
-Bolesław-ur.w W-wie
-Feliks -ur.ok.1827 w W-wie,s.Pawła i Rozalii
-Jan -z opoczyńskiego
-Karol
-Klemens -kancelista Magistratu warszawskiego
-Ludwik Marceli - szlachcic
-Tadeusz -ur.w Krakowie
-Wincenty Czesław -brat Klemensa.
Pozostałych nazwisk brak.
Pozdrawiam Grażyna
Antonowicz Aleksander,zamieszkały we wsi Gorlin.Oddano go pod dozór policyjny za pomoc okazaną w 1833 uczestnikowi wyprawy J.Zaliwskiego,emisariuszowi J.Hordyńskiemu. W 1834 został ułaskawiony z okazji odsłonięcia pomnika Aleksandra I w Petersburgu.
Wybierz którego Michałowskiego mam Ci wpisać dane.
-Bolesław-ur.w W-wie
-Feliks -ur.ok.1827 w W-wie,s.Pawła i Rozalii
-Jan -z opoczyńskiego
-Karol
-Klemens -kancelista Magistratu warszawskiego
-Ludwik Marceli - szlachcic
-Tadeusz -ur.w Krakowie
-Wincenty Czesław -brat Klemensa.
Pozostałych nazwisk brak.
Pozdrawiam Grażyna

-
- Podziękował/a: 1 raz
Grazynko,
Dziekuje za szybka odpowiedz. Nie wiem gdzie polozona jest wies Gorlin, gdyz moj Aleksander A. pochodzi z guberni suwalskiej.
Nawet nikogo z Michalowskich nie moge "zaadoptowac" ze wzgledu na tereny zamieszkania.
Dziekuje za poswiecony czas posylajac serdeczne pozdrowienia.
Zofia
Dziekuje za szybka odpowiedz. Nie wiem gdzie polozona jest wies Gorlin, gdyz moj Aleksander A. pochodzi z guberni suwalskiej.
Nawet nikogo z Michalowskich nie moge "zaadoptowac" ze wzgledu na tereny zamieszkania.
Dziekuje za poswiecony czas posylajac serdeczne pozdrowienia.
Zofia
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Dziękuję Grażynko. Kolejne ogniwko w łańcuszku badań.
Dziękuję Grażynko. Kolejne ogniwko w łańcuszku badań.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
Witaj Haniu
-Malczewski Franciszek,w 1847 oddany został pod tajny dozór policyjny jako "osoba osoba podejrzana pod względem
politycznym.
- Malczewski Wilhelm (zm.1849), ur.w woj.krakowskim.Był uczestnikiem powst.listop. w 11 Pułku Liniowym Piechoty
w stopniu porucznika.Jako emigrant przebywał początkowo we Francji,następnie służył w armii belgijskiej.Uczestniczył w
wyprawie do Sabaudii w 1834.Aresztowano go 1846 w czasie odwiedzin u krewnych mieszkających przy granicy Król.Pol.
Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 4/16 V 1847 wcielony został do Korpusu Syberyjskiego,służbę odbywał w batalionie irkuckim.
Wpadł w obłąkanie,cierpiał na manię prześladowczą.Zmarł na szkorbut w lazarecie w Irkucku.
Pozdrawiam Grażyna
-Malczewski Franciszek,w 1847 oddany został pod tajny dozór policyjny jako "osoba osoba podejrzana pod względem
politycznym.
- Malczewski Wilhelm (zm.1849), ur.w woj.krakowskim.Był uczestnikiem powst.listop. w 11 Pułku Liniowym Piechoty
w stopniu porucznika.Jako emigrant przebywał początkowo we Francji,następnie służył w armii belgijskiej.Uczestniczył w
wyprawie do Sabaudii w 1834.Aresztowano go 1846 w czasie odwiedzin u krewnych mieszkających przy granicy Król.Pol.
Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 4/16 V 1847 wcielony został do Korpusu Syberyjskiego,służbę odbywał w batalionie irkuckim.
Wpadł w obłąkanie,cierpiał na manię prześladowczą.Zmarł na szkorbut w lazarecie w Irkucku.
Pozdrawiam Grażyna

-
- Podziękował/a: 2 razy
Czy nieśmiało mogę prosić o nazwisko Drążkiewicz lub Drąszkiewicz. ?
Pozdrawiam
Damian Drąszkiewicz z Poznania
Damian Drąszkiewicz z Poznania
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Proszę o sprawdzenie nazwiska Mazuchowski.
Ponoć pradziad siedział w więzieniu piotrkowskim za znalezioną u niego broń. Myślę, że chodziło raczej o okres po powstaniu styczniowym, ale sprawdzic dokładniej nie zawadzi
Ponoć pradziad siedział w więzieniu piotrkowskim za znalezioną u niego broń. Myślę, że chodziło raczej o okres po powstaniu styczniowym, ale sprawdzic dokładniej nie zawadzi

---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witam serdecznie i bardzo proszę o sprawdzenie nazwska Sumiński. Oni pisani byli też :Sumieńscy Szumińscy ,Sumlińscy i Siemińscy. Z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Powinnam do prośby dodać informacje ,że interesuje mnie obszar pochodzenia północne Mazowsze.
Pozdrawiam
Anna Smoleńska
Pozdrawiam
Anna Smoleńska
-
Witku
Przykro mi,ale Twoje nazwisko nie jest wymienione w tym wydaniu.
Pozdrawiam Grażyna
-- Post scalono 10 lut 2012, 22:06 --
Witaj Aniu
Sumińska Zofia,żona Antoniego,byłego dyrektora Poczt w Król.Pol..W 1833 oskarżono ją o kontaktowanie się
w Berlinie z A.Zawiszą o którego zamiarze przybycia do Król.Pol.w celu wywołania powstania była poinformowana.
Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 5/17 XII 1833 uznano ja za osobę podejrzaną.
Pod nazwiskiem Sumiński Rajmund przebywał w Król.Pol. Żaboklicki Wincenty, kapelan.
Innych odmian tego nazwiska niestety nie ma.
Pozdrawiam Grażyna
Przykro mi,ale Twoje nazwisko nie jest wymienione w tym wydaniu.
Pozdrawiam Grażyna

-- Post scalono 10 lut 2012, 22:06 --
Witaj Aniu
Sumińska Zofia,żona Antoniego,byłego dyrektora Poczt w Król.Pol..W 1833 oskarżono ją o kontaktowanie się
w Berlinie z A.Zawiszą o którego zamiarze przybycia do Król.Pol.w celu wywołania powstania była poinformowana.
Zgodnie z orzeczeniem KŚ z 5/17 XII 1833 uznano ja za osobę podejrzaną.
Pod nazwiskiem Sumiński Rajmund przebywał w Król.Pol. Żaboklicki Wincenty, kapelan.
Innych odmian tego nazwiska niestety nie ma.
Pozdrawiam Grażyna

Witam
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Gibiński oraz Pedenkowski? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Kornel Gibiński
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwisk Gibiński oraz Pedenkowski? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Kornel Gibiński
-
- Podziękował/a: 5 razy
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Mateusz Szafrański był żołnierzem w Łęczycy, tam urodził się jego syn Walenty. Dzieci Walentego rodziły się już w Kolonii Aleksandryjskiej koło Modlina.
Proszę o sprawdzenie nazwiska Mateusz Szafrański był żołnierzem w Łęczycy, tam urodził się jego syn Walenty. Dzieci Walentego rodziły się już w Kolonii Aleksandryjskiej koło Modlina.
Ostatnio zmieniony wt kwie 10, 2012 6:01 pm przez stokrotka47, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Mira
-
Witaj Miro
Mateusza niestety nie ma,jest:
-Szafrański Andrzej,ur.ok.1818 w mieście Turobin w pow.krasnostawskim,syn Pawła,kowala i Petroneli,stanu miejskiego.
-Szafrański Franciszek,kleryk z Akademii Duchownej w W-wie.
Napisz,jeśli któryś Cie zainteresuje.
Pozdrawiam Grażyna
Mateusza niestety nie ma,jest:
-Szafrański Andrzej,ur.ok.1818 w mieście Turobin w pow.krasnostawskim,syn Pawła,kowala i Petroneli,stanu miejskiego.
-Szafrański Franciszek,kleryk z Akademii Duchownej w W-wie.
Napisz,jeśli któryś Cie zainteresuje.
Pozdrawiam Grażyna

-
- Podziękował/a: 5 razy
Dziękuję Grażynko za informację.
Utknęłam na tym Mateuszu, muszę uzbroić się w cierpliwość i szukać dalej.

Utknęłam na tym Mateuszu, muszę uzbroić się w cierpliwość i szukać dalej.
Pozdrawiam Mira