UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kowal
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Kontakt:
Re: Kowal
A jaka miejscowość/miejscowości?
Poszukaj archiwów cechów rzemieślniczych. Problem z nimi jest taki, że duzej części istniejących w Polsce tego typu archiwaliów nie znajdziesz w żadnym spisie. Żaden PRADZIAD, ELA czy cokolwiek. Chociaż oczywiście spróbuj w AP właściwym dla danego terenu. Poszukaj też może jakiejś publikacji o historii danego miejsca - może się zdarzyć, że będzie w niej opisane dawne życie mieszkańców, w tym cechy istniejące tam. Bo nie zawsze kowale mieli własny cech. Np. w Starym Sączu wraz z garncarzami i jeszcze innymi rzemieślnikami byli w cechu wielkim. Dzięki temu będziesz wiedzieć, na jakie księgi polować
Ale z drugiej strony - nie każdy rzemieślnik był członkiem cechu. A jeśli kowal tylko wynajmował kuźnie i przeprowadzał się co jakis czas sprawa się komplikuje.
Poszukaj archiwów cechów rzemieślniczych. Problem z nimi jest taki, że duzej części istniejących w Polsce tego typu archiwaliów nie znajdziesz w żadnym spisie. Żaden PRADZIAD, ELA czy cokolwiek. Chociaż oczywiście spróbuj w AP właściwym dla danego terenu. Poszukaj też może jakiejś publikacji o historii danego miejsca - może się zdarzyć, że będzie w niej opisane dawne życie mieszkańców, w tym cechy istniejące tam. Bo nie zawsze kowale mieli własny cech. Np. w Starym Sączu wraz z garncarzami i jeszcze innymi rzemieślnikami byli w cechu wielkim. Dzięki temu będziesz wiedzieć, na jakie księgi polować
Ale z drugiej strony - nie każdy rzemieślnik był członkiem cechu. A jeśli kowal tylko wynajmował kuźnie i przeprowadzał się co jakis czas sprawa się komplikuje.
Pozdrawiam
Tomek Prusek
Tomek Prusek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 191
- Podziękowano: 1 raz
Dziękję za informacje
Chodzi o Łążyn koło Torunia .
Moja rodzina tzn.znaczna jej część mieszkała tam od siedemnastego wieku może wczesniej
Do dzisiaj zamieszkują pobliskie wsie.
Pozdrawiam Mariola

Chodzi o Łążyn koło Torunia .
Moja rodzina tzn.znaczna jej część mieszkała tam od siedemnastego wieku może wczesniej

Do dzisiaj zamieszkują pobliskie wsie.
Pozdrawiam Mariola
Mariola Gruszczyńska
-
- Podziękował/a: 34 razy
- Podziękowano: 3 razy
Również szukam kowali ale z woj stanisławowskiego i tarnopolskiego. Gdzie takie informacje znaleźć
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender
-
- Podziękował/a: 1 raz
Bożeno,
ja również szukam usilnie kowali i ślusarzy z województwa stanisławowskiego, niestety nie udało mi się nigdzie natrafić na dokumentację cechową. Na pewno taka była, gdyż mój prapradziadek był mistrzem i kształcił w swojej kuźni uczniów i czeladników.
Bożenko, we dwie raźniej szukać
ja również szukam usilnie kowali i ślusarzy z województwa stanisławowskiego, niestety nie udało mi się nigdzie natrafić na dokumentację cechową. Na pewno taka była, gdyż mój prapradziadek był mistrzem i kształcił w swojej kuźni uczniów i czeladników.
Bożenko, we dwie raźniej szukać

pozdrawiam
Magda KB
Magda KB
-
o, nawet przy sobie mam zdjęcie kuźni 
na zdjęciu mistrz (drugi z prawej z wąsami) wraz z czeladnikami i uczniami, Niżniów przed 1935 r.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/527 ... f8b38.html

na zdjęciu mistrz (drugi z prawej z wąsami) wraz z czeladnikami i uczniami, Niżniów przed 1935 r.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/527 ... f8b38.html
pozdrawiam
Magda KB
Magda KB
-
Ja znalazłam moich kowali wymienionych w wyszukiwarce http://genealogyindex.org/ Są tylko wymieniewi w miejscowościach w których mieszkali i nic poza tym. Mam zdjęcie Dziadka ale nie potrafię tutaj wkleić.
-
[quote="magda_kb"]Bożenko,
tu są rady Jerzego, jak wkleić zdjęcie
Dziękuję Magdo
Doszłam do wniosku, że jestem niereformowalna :roll: i muszę poczekać aż ktoś pokaże mi dokładnie jak to się robi :oops:
tu są rady Jerzego, jak wkleić zdjęcie

Dziękuję Magdo

Doszłam do wniosku, że jestem niereformowalna :roll: i muszę poczekać aż ktoś pokaże mi dokładnie jak to się robi :oops:
-
Tak, MałgosiuMargolcia pisze:Magdo, czy to zdjęcie z Twojej rodziny? Bardzo mi się podoba.
ten z wąsem to mój prapradziadek
jedno ze zdjęć z Niżniowa ocalałych z wojny i repatriacji, widać kuznię, która stała tuż przy domu.
pozdrawiam
Magda KB
Magda KB
-
- Podziękował/a: 2 razy
Witam !!!!!
Czy ktoś z Was wie ,gdzie mogłabym znaleźć dokumenty cechowe kowala spod Bydgoszczy z lat 1935-1939 roku ? Cech Rzemiosł Metalowych w Bydgoszczy nie odpowiada na moją prośbę , to rozumiem ,że nie jest w posiadaniu tych dokumentów.Elżbieta
Czy ktoś z Was wie ,gdzie mogłabym znaleźć dokumenty cechowe kowala spod Bydgoszczy z lat 1935-1939 roku ? Cech Rzemiosł Metalowych w Bydgoszczy nie odpowiada na moją prośbę , to rozumiem ,że nie jest w posiadaniu tych dokumentów.Elżbieta