UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Pajewscy h. Prus
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 196
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 9 razy
Pajewscy h. Prus
Wątek o Pajewskich h. Prus z miejscowości Pajewo-Szwelice w par. Pałuki
1. Jan Pajewski
1.1. Andrzej Pajewski = Zofia Łaguna
1.1.1. Franciszek Pajewski (ur. 1666 Pajewo Jedyty)
1.1.2. Marcin Pajewski (ur. 1675 Pajewo Jedyty) = Marianna Ślubowska
1.1.2.1. Antoni Pajewski (ur. 1717 Pajewko Szwelice) = Dorota Zagórna
1.1.2.1.1. Franciszek Antoni Pajewski (1745 Pajewo Szwelice)
1.1.2.1.2. Maciej Pajewski (1747 Pajewo Szwelice)
1.1.2.1.3. Marianna Magdalena Pajewska (1748 Pajewko)
1.1.2.1.4. Wojciech Pajewski (1750)
1.1.2.1.5. Wiktoria Ewa Pajewska (1751) = Sebastian Smoleński
1.1.2.1.6. Ewa Anna Pajewska (1757 Pajewko - 1831 Kucze Małe, par. Jedwabne) = Wojciech Kuczewski
1.1.2.2. Marianna Pajewska (ur. 1706 Pajewo Jedyty)
1.1.3. Tomasz Pajewski (ur. 1668 Pajewko)
I również w tym wątku proszę zaznajomionych z tematem o pomoc!
pozdrawiam,
IgorD.
1. Jan Pajewski
1.1. Andrzej Pajewski = Zofia Łaguna
1.1.1. Franciszek Pajewski (ur. 1666 Pajewo Jedyty)
1.1.2. Marcin Pajewski (ur. 1675 Pajewo Jedyty) = Marianna Ślubowska
1.1.2.1. Antoni Pajewski (ur. 1717 Pajewko Szwelice) = Dorota Zagórna
1.1.2.1.1. Franciszek Antoni Pajewski (1745 Pajewo Szwelice)
1.1.2.1.2. Maciej Pajewski (1747 Pajewo Szwelice)
1.1.2.1.3. Marianna Magdalena Pajewska (1748 Pajewko)
1.1.2.1.4. Wojciech Pajewski (1750)
1.1.2.1.5. Wiktoria Ewa Pajewska (1751) = Sebastian Smoleński
1.1.2.1.6. Ewa Anna Pajewska (1757 Pajewko - 1831 Kucze Małe, par. Jedwabne) = Wojciech Kuczewski
1.1.2.2. Marianna Pajewska (ur. 1706 Pajewo Jedyty)
1.1.3. Tomasz Pajewski (ur. 1668 Pajewko)
I również w tym wątku proszę zaznajomionych z tematem o pomoc!
pozdrawiam,
IgorD.
Ostatnio zmieniony śr sty 25, 2012 2:43 pm przez igoriosso, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Re: Pajewscy h. Prus
Mogę tylko dodać że chodzi raczej o herb Prus II,
skoro Pajewscy to potomkowie Gedejtów Kobylińskich (Kobylińskich h. Prus II)!
(niektórzy Pajewscy nawet zachowali ślad swej genealogii w przydomku "Gedejt")
-
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 12 razy
Z nieistniejącego już zaścianka Pajewo Rzyski, parafia Pałuki pochodzi linia Pajewskich - przodków mojej żony.
Dzięki pomocy życzliwych genealogów mamy tą gałąź wyprowadzoną do około 1650 roku.
Wiem, że jest sporo ludzi zainteresowanych Pajewskimi z parafii Pałuki i dzięki współpracy między nami wszyscy dowiedzieliśmy się czegoś nowego.
W najstarszych zapisach metrykalnych można spotkać też inne przydomki tego rodu, na przykład Jedits lub Jedyt (Pajewo Jedyty). Królewicz (Pajewo Króle).
Były i są jeszcze Pajewo Wielkie, wspomiane Pajewo Szwelice, Pajewo Cyty i Pajewo Króle. Było Pajewko, Pajewo Rzyski, Pajewo Komany, Pajewo Przytoka zwane później Przytoką. Pajewko nie było jednak później zaściankiem.
Tyle moich skromnych wiadomości, które pochodzą głównie z informacji zawartych w metrykach.
Są prawdziwi znawcy dziejów tego rodu i może oni się odezwą?
Nieoceniony Słownik Geograficzny... podaje trochę inną wersję historii rodu powołując się na Herbarz Kapicy strona 315.
Przemek Kisielewski
Dzięki pomocy życzliwych genealogów mamy tą gałąź wyprowadzoną do około 1650 roku.
Wiem, że jest sporo ludzi zainteresowanych Pajewskimi z parafii Pałuki i dzięki współpracy między nami wszyscy dowiedzieliśmy się czegoś nowego.
W najstarszych zapisach metrykalnych można spotkać też inne przydomki tego rodu, na przykład Jedits lub Jedyt (Pajewo Jedyty). Królewicz (Pajewo Króle).
Były i są jeszcze Pajewo Wielkie, wspomiane Pajewo Szwelice, Pajewo Cyty i Pajewo Króle. Było Pajewko, Pajewo Rzyski, Pajewo Komany, Pajewo Przytoka zwane później Przytoką. Pajewko nie było jednak później zaściankiem.
Tyle moich skromnych wiadomości, które pochodzą głównie z informacji zawartych w metrykach.
Są prawdziwi znawcy dziejów tego rodu i może oni się odezwą?
Nieoceniony Słownik Geograficzny... podaje trochę inną wersję historii rodu powołując się na Herbarz Kapicy strona 315.
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski
-
- Podziękował/a: 65 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witaj Igorze!
Akt ślubu Wiktorii Pajewskiej i Sebastiana Smoleńskiego: 02.08.1768 Pałuki. Inne znalezione daty już podałam ci wcześniej na priv.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Akt ślubu Wiktorii Pajewskiej i Sebastiana Smoleńskiego: 02.08.1768 Pałuki. Inne znalezione daty już podałam ci wcześniej na priv.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.
-
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
genkisiel1879:
> ...Pajewko nie było jednak później zaściankiem.
> Tyle moich skromnych wiadomości, które pochodzą głównie z informacji zawartych w metrykach.
Czy w metrykach któraś z tych miejscowości była określona jako zaścianek?
To byłby ewenement na skalę Mazowsza!
> Nieoceniony Słownik Geograficzny... podaje trochę inną wersję historii rodu
Faktycznie Słownik podaje Pajewo jako klasyczną okolicę szlachecką,
ani słowa o jakimkolwiek zaścianku
> ...Pajewko nie było jednak później zaściankiem.
> Tyle moich skromnych wiadomości, które pochodzą głównie z informacji zawartych w metrykach.
Czy w metrykach któraś z tych miejscowości była określona jako zaścianek?
To byłby ewenement na skalę Mazowsza!
> Nieoceniony Słownik Geograficzny... podaje trochę inną wersję historii rodu
Faktycznie Słownik podaje Pajewo jako klasyczną okolicę szlachecką,
ani słowa o jakimkolwiek zaścianku
-
No, nie wiedziałem, że okolica szlachecka to nie jest zaścianek.
Chodziło mnie o fakt, że w wymienionych miejscowościach mieszkała drobna szlachta.
Zaraz to sobie wygoogluje i będę tysz mądry!
No już to zrobiłem. I co ja tam znalazłem? Fragment z Wikipedii pod hasłem Zaścianek szlachecki.
Zaścianki najliczniej występowały na Mazowszu, Podlasiu, Podolu, Wileńszczyźnie oraz na Pomorzu.
Pewnie taki gamoń jak ja to opracował.
Przemek Kisielewki
Chodziło mnie o fakt, że w wymienionych miejscowościach mieszkała drobna szlachta.
Zaraz to sobie wygoogluje i będę tysz mądry!
No już to zrobiłem. I co ja tam znalazłem? Fragment z Wikipedii pod hasłem Zaścianek szlachecki.
Zaścianki najliczniej występowały na Mazowszu, Podlasiu, Podolu, Wileńszczyźnie oraz na Pomorzu.
Pewnie taki gamoń jak ja to opracował.
Przemek Kisielewki
Przemek Kisielewski
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Lukaszu,Mogę tylko dodać że chodzi raczej o herb Prus II,
Gidejt i jego potomkowie to ewidetni przedstawiciele rodu Prus I.
Nie mieli nic wspolnego z Wilczymi Kosami.
A mianowicie kto jest owym najdalszym przodkiem?Pajewo Rzyski, parafia Pałuki pochodzi linia Pajewskich - przodków mojej żony.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
Dodam tylko pewne nurtujące mnie nieścisłości:
1) w akcie zgonu Anny Kuczewskiej zd. Pajewskiej (1831, Kucze Małe, par. Jedwabne) imiona rodziców to Piotr i Magdalena
2) żona Antoniego Pajewskiego (syn Marcina) to wg metryki małżeństwa "Zagurnianka" a nie Łaguna jak wcześniej było pisane.. Kim są ci Zagurni? [dzięki uprzejmości Pana Przemka]
poza tym dziękuję za odzew w sprawie Pajewskich
IgorD.
1) w akcie zgonu Anny Kuczewskiej zd. Pajewskiej (1831, Kucze Małe, par. Jedwabne) imiona rodziców to Piotr i Magdalena

2) żona Antoniego Pajewskiego (syn Marcina) to wg metryki małżeństwa "Zagurnianka" a nie Łaguna jak wcześniej było pisane.. Kim są ci Zagurni? [dzięki uprzejmości Pana Przemka]
poza tym dziękuję za odzew w sprawie Pajewskich
IgorD.
Ostatnio zmieniony ndz sty 22, 2012 9:16 am przez igoriosso, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Wracając do Pajewskich z Pajewa Rzysk to ostatnim znalezionym w metrykach pałuckich był Jan mąż Ewy ze Smosarskich.
Wiem, że umarł on w Pajewie Rzyskach w 1758 roku.
Mam metryki urodzenia sześciorga dzieci tej pary.
Od życzliwego badacza rodu Pajewskich otrzymałem w zeszłym roku dodatkowe informacje. Niestety, nie poprosiłem o dokumenty sądowe, o których pisał.
Moje niedopatrzenie. Zacytuje jednak co napisał on o przodkach i potomkach Jana Pajewskiego męża Ewy ze Smosarskich:
"przodkowie Jana Pajewskiego-męża Ewy Smosarskiej są następujący:Jak ustaliłem przodkiem tej linii był Wawrzyniec Pajewski/przed1646r./Prawdopodobnie był on bratem Macieja - ojca Łukasza.Jego żoną była Małgorzata Konarzewska.Synem Wawrzyńca był Wojciech Pajewski,który miał 2-ch synów:1/.Marcina ,żonatego z Radziszewską- jego potomkowie mieszkali w Pajewie-Rzyskach i Obidzinie;2/.Jana*~1660 r. którego żoną była Marianna Kobylińska.Dziećmi
Jana byli;Elżbieta Katarzyna/1681-1750/; Piotr/1684-1747/ i Jan/*?-1758/-mąż Ewy Smosarskiej.Małżeństwo to miało 6-cioro dzieci i potomkowie po dwóch synach: Tadeuszu /1738-1773/ oraz Macieju-żona Marianna Długołecka/1745-1814/ mieszkali w Pajewie-Rzyskach.Informacje o tych osobach z 1646 r. znajdują się w Archiwum Akt Dawnych w Warszawie- mam ich wypisy".
Wspomiany powyżej Maciej jak i jego syn Łukasz to również przodkowie mojej żony.
Wiem, że umarł on w Pajewie Rzyskach w 1758 roku.
Mam metryki urodzenia sześciorga dzieci tej pary.
Od życzliwego badacza rodu Pajewskich otrzymałem w zeszłym roku dodatkowe informacje. Niestety, nie poprosiłem o dokumenty sądowe, o których pisał.
Moje niedopatrzenie. Zacytuje jednak co napisał on o przodkach i potomkach Jana Pajewskiego męża Ewy ze Smosarskich:
"przodkowie Jana Pajewskiego-męża Ewy Smosarskiej są następujący:Jak ustaliłem przodkiem tej linii był Wawrzyniec Pajewski/przed1646r./Prawdopodobnie był on bratem Macieja - ojca Łukasza.Jego żoną była Małgorzata Konarzewska.Synem Wawrzyńca był Wojciech Pajewski,który miał 2-ch synów:1/.Marcina ,żonatego z Radziszewską- jego potomkowie mieszkali w Pajewie-Rzyskach i Obidzinie;2/.Jana*~1660 r. którego żoną była Marianna Kobylińska.Dziećmi
Jana byli;Elżbieta Katarzyna/1681-1750/; Piotr/1684-1747/ i Jan/*?-1758/-mąż Ewy Smosarskiej.Małżeństwo to miało 6-cioro dzieci i potomkowie po dwóch synach: Tadeuszu /1738-1773/ oraz Macieju-żona Marianna Długołecka/1745-1814/ mieszkali w Pajewie-Rzyskach.Informacje o tych osobach z 1646 r. znajdują się w Archiwum Akt Dawnych w Warszawie- mam ich wypisy".
Wspomiany powyżej Maciej jak i jego syn Łukasz to również przodkowie mojej żony.
Przemek Kisielewski
-
Niestety w metrykach zgonow z tego okresu czesto sa bledy. Skoro mamy wypisy z akt grodzkich tyczace sie tej pary malzenskiej - to tylko one sa wiarygodne.1) w akcie zgonu Anny Kuczewskiej zd. Pajewskiej (1831, Kucze Małe, par. Jedwabne) imiona rodziców to Piotr i Magdalena
Nie wiem, poza tym, ze od czasu do czasu pojawia sie w sadach ziemskich i grodzkich na obszarze polnocnego Mazowsza jako szlachta. Ich gniazda trzeba szukac gdzies znacznie dalej.2) żona Antoniego Pajewskiego (syn Marcina) to wg metryki małżeństwa "Zagurnianka" a nie Łaguna jak wcześniej było pisane.. Kim są ci Zagurni? [dzięki uprzejmości Pana Przemka]
• 1748, CGW, sygn.124, k.119; #Antoni Pajewski, syn +Marcina zapisuje Dorocie Zagurniance, córce Ludwika Zagurnego, żonie swej 2.000 złotych pruskich, otrzymanych z rąk ojca żoniego jako posag i dopisuje je do wcześniejszej sumy 2.000 tynfów, zapisanych w aktach tutejszych w 1744 r. Łączny dług wynosi obecnie 5.333 tynfy. [119r]
Skoro w transakcji z 1748 r. mowa o zlotych pruskich to kierunek poszukiwan szlachty Zagurnych staje sie oczywisty.

Slub Jana i Ewy musi byc w parafii Paluki w 1735 r.Wracając do Pajewskich z Pajewa Rzysk to ostatnim znalezionym w metrykach pałuckich był Jan mąż Ewy ze Smosarskich.
• 1735, CGW, sygn.120, k.180; #Jan Smosarski, syn +Kacpra de Wróblewko zapisuje Janowi Pajewskiemu, synowi +Jana de Pajewko-Rzyski 300 tynfów na swych dobrach w moc posagu dla swej córki panny Ewy Smosarskiej. Zaś Pajewski zapisuje tejże Ewie, swej przyszłej żonie 600 tynfów na swych dobrach. [180r]
Co do wczesniejszych pokolen ustalonych przez p. Jana Pajewskiego z Sopotu - potwierdzam, a dokument z 1646 r. zawiera na tyle cenna wskazowke, ze mozna pchnac ten rodowod dalej, ku sredniowieczu.

Tyle, ze wpierw AGAD musi skonczyc remont i porzadki...
Adam A. Pszczolkowski
-
Zazdrość mnie zjada z powodu tego Waszego AGAD-u! Jeszcze kilka lat i wybiorę się na dłużej do AGAD. Może dokumenty przetrwają do tej pory?
Ja zaś po namyślę "poprawiłem" Zaguniankę paniu Igorowi na Łaguniankę! Pobożne życzenie dopasowania nazwiska, ha.
Dobrze, że pan Igor widzi lepiej.
Ja zaś po namyślę "poprawiłem" Zaguniankę paniu Igorowi na Łaguniankę! Pobożne życzenie dopasowania nazwiska, ha.
Dobrze, że pan Igor widzi lepiej.
Przemek Kisielewski
-
Może ci Zagurni to jedni z tej rodziny wzmiankowanej na stronie
http://mlawa.polska.pl/galeriamiasta/ga ... pid=327776
Około 1550r. bracia Zagórni, mieszczanie mławscy, ufundowali na tym miejscu kościół drewniany poświęcony patronowi miasta.
albo
http://www.purda.pl/index.php?option=co ... iew&id=132
Jan zmarł w 1735 r. jako proboszcz w Klewkach, natomiast Ludwik był żonaty z Anna Ludwiką Ogińską, która zmarła w 1737 r.
IgorD.
http://mlawa.polska.pl/galeriamiasta/ga ... pid=327776
Około 1550r. bracia Zagórni, mieszczanie mławscy, ufundowali na tym miejscu kościół drewniany poświęcony patronowi miasta.
albo
http://www.purda.pl/index.php?option=co ... iew&id=132
Jan zmarł w 1735 r. jako proboszcz w Klewkach, natomiast Ludwik był żonaty z Anna Ludwiką Ogińską, która zmarła w 1737 r.
IgorD.
-
Zapewne to sa Zagorni, szlachta, z Wyrand.
Adam A. Pszczolkowski
-
Na Picasa wstawiłem 4 skany dokumentów, które pana Igora mogę zainteresować.
Wszystkie związane z nazwiskiem Zagurski
Najwyraźniej byli oni obecni w parafii Pałuki na początku XVIII-go wieku.
Trzy panny Zagurskie, wszystkie z Kobylina, wyszły za mąż w krótkim odstępie czasu:
Elżbieta rok 1712, Jadwiga rok 1713 i Getruda rok 1717.
Z metryk ślubów można więcej dowiedzieć się o rodzinie ale czy to były siostry?
Stanisław Zagurski mieszkał w roku 1711 w Rembówku. Patrz metryka chrztu jego córki Katarzyny z tego roku. Matką była Anna z Łagunów.
Link: https://picasaweb.google.com/1146397294 ... uary222012
Przemek Kisielewski
Wszystkie związane z nazwiskiem Zagurski
Najwyraźniej byli oni obecni w parafii Pałuki na początku XVIII-go wieku.
Trzy panny Zagurskie, wszystkie z Kobylina, wyszły za mąż w krótkim odstępie czasu:
Elżbieta rok 1712, Jadwiga rok 1713 i Getruda rok 1717.
Z metryk ślubów można więcej dowiedzieć się o rodzinie ale czy to były siostry?
Stanisław Zagurski mieszkał w roku 1711 w Rembówku. Patrz metryka chrztu jego córki Katarzyny z tego roku. Matką była Anna z Łagunów.
Link: https://picasaweb.google.com/1146397294 ... uary222012
Przemek Kisielewski
Przemek Kisielewski