UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co dalej?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Kocisław

Co dalej?

Post autor: Kocisław » pn sty 23, 2012 10:58 pm

Witam! Z góry uprzedzam, że jestem totalnie początkujący jeśli chodzi genealogie ale mam nadzieje, że jeśli pomożecie to to jakoś ogarnę.
Jak dotąd większość informacji o mojej rodzinie urywała się na pradziadkach ale jako, że byłem bardzo ciekawy co było wcześniej postanowiłem szukać i dowiedzieć się czegoś więcej. Po części się udało bo dokopałem się do mojego praprapradziadka jednak im dalej w las tym mniej danych. Dużo info mam z notatek i zapisków brata mojego dziadka (daty urodzenia, nazwiska panieńskie, rodzice) nie wiem skąd on miał te dane i na ile mogę się na nich opierać ale wydaje mi się, że są wiarygodne. W dokumentach znalazłem też odpis z archiwum z Łodzi dotyczący podziału pewnej działki która należała do mojego prapradziadka. Dokument jest w dość starym "stylu" pisany i wyszczególnione są wszystkie obecne wtedy osoby (przykładowo: Roman syn Antoniego i Zofii z domu Gabara itd) zestawiając to z zapiskami brata mojego dziadka niby wszystko się zgadza więc "jakiś" punkt odniesienia chyba mieć już mogę?
Po pradziadku jedynym info jakie mam to niekiedy daty urodzenia oraz imiona i nazwiska i teraz mam pytanie od czego zacząć uzupełniać to drzewo? Domowe archiwum przetrzepane, kogo mogłem wypytałem wydaje mi się po prostu, że teraz wkroczyć trzeba na tą trudniejsza drogę tak więc piszę tutaj.
Pierwszym ważnym brakiem jest to, że nie wiem gdzie i kiedy pradziadek wziął ślub, wiem kiedy zmarł i kiedy się urodził, wiem gdzie, znam też jego zawód ale o ślubie nic tak więc pytanie gdzie tego szukać? USC chyba odpada bo to było zbyt dawno temu, podejrzewam archiwum w Piotrkowie ale nie mam zielonego pojęcia jak tam przebiega cały proces dopchania się do takiego dokumentu... Nie chcę strzelić gafy wejść tam i powiedzieć "dzień dobry szukam pradziadka" :D Jeśli by ktoś mógł to wszystko wytłumaczyć byłbym wdzięczny.
Zdobycie danych o ślubie to jedno ale co z dalszą częścią drzewa? Też to archiwum? Przeglądając ich bazę na www wydawało mi się, że mogą mieć tylko szukany przeze mnie akt ślubu i nic więcej (chociaż prawdopodobne jest też, że po prostu źle patrzę :p) Nie wiem od czego zacząć niech mnie ktoś nakierunkuje :)
Damian D.

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Co dalej?

Post autor: igoriosso » pn sty 23, 2012 11:06 pm

Zacznij od siebie, znajdź swój akt urodzenia, potem rodzice: akty urodzenia, małżeństwa. I dziadkowie, dopiero potem bierz się za dokumenty pradziadków. Pewnie wiesz (albo ktoś z rodziny wie) gdzie zmarli, gdzie leżą - z nagrobka też wiele można odczytać. Znając miejsce śmierci pradziadka, namierzasz USC i składasz podanie o odpis aktu zgonu. Może on pomóc w ustaleniu: gdzie się rodzili, imiona rodziców itp.
Zebranie dokumentów zaczynając od siebie jest tak ważne, gdyż jak zwracasz się do USC o odpis (skrócony albo zupełny) musisz jakoś udowodnić niejako swoje prawa do odpisu właśnie poprzez dokumenty swoje, rodziców i dziadków.
na razie tyle
IgorD.

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: ozanka » pn sty 23, 2012 11:36 pm

Witam,
koniecznie idź zapal świeczkę temu bratu dziadka za taką spuściznę. Reszta jak radzi Igor. Po schodeczkach do góry, zaczynając od siebie i swoich rodziców.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości
Bożenna
Pozdrawiam,
Bożenna

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pn sty 23, 2012 11:58 pm

Kocisław pisze: Pierwszym ważnym brakiem jest to, że nie wiem gdzie i kiedy pradziadek wziął ślub, wiem kiedy zmarł i kiedy się urodził, wiem gdzie, znam też jego zawód ale o ślubie nic tak więc pytanie gdzie tego szukać?
O prababci jakoś nic nie piszesz, a prababcia tez ważna. :|
Ślub najczęściej odbywał się w parafii panny młodej, to znaczy, tam gdzie mieszkała lub się urodziła.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

MalgorzataN
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: MalgorzataN » wt sty 24, 2012 12:05 am

elgra pisze:Ślub najczęściej odbywał się w parafii panny młodej, to znaczy, tam gdzie mieszkała lub się urodziła.

I wtedy trzeba przejrzec cala ksiege slubow, tak mniej wiecej od roku kiedy prababcia miala jakies 16 lat (+/- 3 lata) az do ... skutku. A date urodzenia prababci oszacujesz (bo nie zawsze jest podawana poprawnie) z aktu zgonu prababki.

Zycze szczescia w poszukiwaniach.
Malgorzata

Niech zyja przodkowie!

sub_zero
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: sub_zero » wt sty 24, 2012 7:46 pm

No i czytaj to forum. Wszystko co powinieneś wiedzieć na początku, napewno zostało już napisane w tym dziale.

Pozdrawiam,
Przemek
"Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, Zapomnij o mnie."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”