UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rozwody
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 468
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 10 razy
Rozwody
Podejrzewam, iż jeden z moich przodków rozwiódł się ze swoją żoną. Mieszkał na terenie Królestwa Kongresowego. Z tego co kojarzę w Księstwie Warszawskim obowiązywał Kodeks Napoleona, który dopuszczał rozwody, jak było z tym w Królestwie Kongresowym i później gdy zostało ono bezpośrednio już włączone do Rosji jako Przywiślański Kraj? Gdzie mogą być rejestry spraw rozwodowych? W archiwach sądów, czy archiwach państwowych?
Dziękuję za informacje
Dziękuję za informacje
Sebastian Piotrowski
Indeksuję Nowy Korczyn
Indeksuję Nowy Korczyn
Re: Rozwody
Wydaje mi się, że większość przepisów cywilnych Kodeksu Napoleona miało zastosowanie również w późniejszym okresie.
Co do trybu rozwodowego (i ew. wniosków co do możliwych miejsc przechowywania archiwaliów), zapoznałbym się z KN właśnie...
Co do trybu rozwodowego (i ew. wniosków co do możliwych miejsc przechowywania archiwaliów), zapoznałbym się z KN właśnie...
Pozdrawiam, Andrzej
Ja dowiedziałam się o rozwodzie z Konsystorza i Kurii Arcybiskupiej, spróbuj poszukać.
Pozdrawiam
Liliana Komorowska
----------------------------------
Komorowski. Głowacki, Pacholski, Depczyński, Wnuk, Jesionowska,Drobka, Brzóstowski, Zywert, Wielgoszewski, Kuchowicz
Liliana Komorowska
----------------------------------
Komorowski. Głowacki, Pacholski, Depczyński, Wnuk, Jesionowska,Drobka, Brzóstowski, Zywert, Wielgoszewski, Kuchowicz
-
- Podziękował/a: 8 razy
Witam!
W Wielkopolsce znalazłem akt rozwodowy swojego pra z 1832 roku także poprzez Konsystorz i Kurię Arcybiskupią.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
W Wielkopolsce znalazłem akt rozwodowy swojego pra z 1832 roku także poprzez Konsystorz i Kurię Arcybiskupią.
Pozdrawiam:
Krzysztof.
www.sibilski.org choć obecnie Nadobnik.
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
W Królestwie Polskim poczatkowo obowiazywał Kodeks Napoleona. Przyjęte rozwiązania prawne obowiązywały do 13 czerwca 1825 roku, kiedy nowy Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego uregulował zasady spisywania metryk przekazując je ponownie w całości do parafii, pozostawiając w gestii władzy świeckiej jedynie rozwody i metryki wyznań niechrześcijańskich. Od 24 czerwca 1836 r. nowe prawo o małżeństwach poddało rozwody kompetencji sądów kościelnych i od tego momentu władza świecka więcej nie ingerowała, tylko nadzorowała prawidłowość prowadzenia akt stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Witam!
Mój pradziadek był żonaty(ślub w 1909r w Piotrkowie Kujawskim), w 1920r wyemigrował do Stanów, tam w 1944r wziął ślub drugi raz. Czy musiał mieć rozwód w Polsce żeby ponownie się ożenić?
Pozdrawiam Lilla
Mój pradziadek był żonaty(ślub w 1909r w Piotrkowie Kujawskim), w 1920r wyemigrował do Stanów, tam w 1944r wziął ślub drugi raz. Czy musiał mieć rozwód w Polsce żeby ponownie się ożenić?
Pozdrawiam Lilla
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Istniały 3 drogi do powtórnego ożenku:
- rozwód (np z powodu trwałego rozpadu związku - w końcu był w Stanach od 22 lat w chwili drugiego ślubu)
- śmierć pierwszej żony
- zmiana wyznania i unieważnienie pierwszego ślubu
Niezaleznie od miejsca brania następnego ślubu, któraś z tych okoliczności musiała zajść, no chyba że dziadek był bigamistą
Myślę natomiast, że unieważnienie lub rozwód z powodu stałego rozpadu związku mógł uzyskać w Stanach, bez przyjeżdżania do Polski, zwłaszcza, że była wojna i kontakt był utrudniony z krajem wroga (Niemcy).
- rozwód (np z powodu trwałego rozpadu związku - w końcu był w Stanach od 22 lat w chwili drugiego ślubu)
- śmierć pierwszej żony
Niezaleznie od miejsca brania następnego ślubu, któraś z tych okoliczności musiała zajść, no chyba że dziadek był bigamistą

Myślę natomiast, że unieważnienie lub rozwód z powodu stałego rozpadu związku mógł uzyskać w Stanach, bez przyjeżdżania do Polski, zwłaszcza, że była wojna i kontakt był utrudniony z krajem wroga (Niemcy).
Pozdrawiam
Maria
Maria
Witam!mariamazur pisze:Istniały 3 drogi do powtórnego ożenku:
- śmierć pierwszej żony
Prababcia zmarła w 1961r,więc musiałaby być powiadomiona o rozwodzie. Pewnie coś tam było,a ja o tym nic nie wiem. Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam Lilla