UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Polecam wszystkim parającym się genealogią książkę pt. "Nekrologi "Kuriera Warszawskiego 1821-1939" opracowaną przez Andrzeja Tadeusza Tyszkę.
Dotychczas ukazały sie trzy tomy (tom I - obejmujący lata 1821-1845, tom II - lata 1846-1852 i tom III - lata 1853-1858), kolejny tom jest spodziewany za ok. dwa/trzy lata.
W 2001r kupiłem I-szy tom NKW i ... od tej pory stałem się fanem tego opracowania, gdyż właśnie tam znalazłem nekrolog jednej z moich 3x prababek, której miejsca zgonu nie mogłem nijak umiejscowić. Zachęcony tym przestudiowałem to opracowanie strona po stronie, nekrolog po nekrologu, i odnalazłem wiele interesujących mnie informacji genealogicznych.
Krzysztof
P.S. (dopisałem)
Pogrubiłem zakres lat odpowiadający poszczególnym tomom.
Tom czwarty ma się ukazać pod koniec b.r. (2011)
Krzysztof
Dotychczas ukazały sie trzy tomy (tom I - obejmujący lata 1821-1845, tom II - lata 1846-1852 i tom III - lata 1853-1858), kolejny tom jest spodziewany za ok. dwa/trzy lata.
W 2001r kupiłem I-szy tom NKW i ... od tej pory stałem się fanem tego opracowania, gdyż właśnie tam znalazłem nekrolog jednej z moich 3x prababek, której miejsca zgonu nie mogłem nijak umiejscowić. Zachęcony tym przestudiowałem to opracowanie strona po stronie, nekrolog po nekrologu, i odnalazłem wiele interesujących mnie informacji genealogicznych.
Krzysztof
P.S. (dopisałem)
Pogrubiłem zakres lat odpowiadający poszczególnym tomom.
Tom czwarty ma się ukazać pod koniec b.r. (2011)
Krzysztof
Ostatnio zmieniony ndz kwie 03, 2011 8:34 pm przez Krzysztof Rondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Krzysiu,
Byl juz ten temat w GenPol'u.
Jan Podkowa i Agata Grzybowska podawali informacje zawarte w tych nekrologach, wedlug nazwisk.
Warto wznowic temat, ale majac to dzielo do dyspozycji.
Nie kazdy ma dostep do bibliotek.
Jest strona internetowa "www.nekrologi-baza.pl", w ktorej mozna znalesc nazwiska i imiona oraz date zgonu, ale potem calosc nekrologu jest platna.
Serdecznosci
Bozenna Derecka
Byl juz ten temat w GenPol'u.
Jan Podkowa i Agata Grzybowska podawali informacje zawarte w tych nekrologach, wedlug nazwisk.
Warto wznowic temat, ale majac to dzielo do dyspozycji.
Nie kazdy ma dostep do bibliotek.
Jest strona internetowa "www.nekrologi-baza.pl", w ktorej mozna znalesc nazwiska i imiona oraz date zgonu, ale potem calosc nekrologu jest platna.
Serdecznosci
Bozenna Derecka
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Bożenko.
Nie zrozumieliśmy się.
Po pierwsze; ja mam te trzy tomy Nekrologów "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja Tyszki, a po drugie; podany przez Ciebie link dotyczy tylko nekrologów z terenu Warszawy, a nie z "Kuriera Warszawskiego", w którym były publikowane nekrologi z terenu całego kraju.
Krzysztof
Nie zrozumieliśmy się.
Po pierwsze; ja mam te trzy tomy Nekrologów "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja Tyszki, a po drugie; podany przez Ciebie link dotyczy tylko nekrologów z terenu Warszawy, a nie z "Kuriera Warszawskiego", w którym były publikowane nekrologi z terenu całego kraju.
Krzysztof
-
Krzysiu,
Masz je ? I jestes gotow odpowiadac na pytania ?
Jesli tak, to wspaniale.
Powiedz czy pytajac nalezy dac Ci tylko nazwisko, czy tez nazwisko i date ?
Jak jest zrobiony indeks to tego dziela ? Czy alfabetycznie i czy latwo Ci bedzie szukac ?
Uzbroj sie w cierpliwosc, gdyz pytan bedzie duzo.
Przepraszam, faktycznie nie zrozumialam, ze masz to dzielo.
Usmiechy
Bozenna
Jesli tak, to wspaniale.
Jak jest zrobiony indeks to tego dziela ? Czy alfabetycznie i czy latwo Ci bedzie szukac ?
Usmiechy
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
Bożenko.
Rozumiem, że chcesz znaleźć nekrologi konkretnych osób, a jeśli tak to należałoby podać mi ich imię i nazwisko, pamiętając o tym, że prawdopodobny zgon mógł nastąpić tylko w przedziale lat 1821-1858.
Korzystając okazji i uprzedzając ew. zapytania innych użytkowników Forum, powiem tak:
Nie chciałbym otrzymywać zapytań typu: czy można prosić o podanie nekrologów wszystkich np. Kowalskich jacy zmarli w kraju na przestrzeni 37 lat ? – na takie „posty” nie będę odpowiadać.
Trzeba też zdawać sobie sprawę i z tego, że 187/150 lat temu nekrologi do „Kuriera Warszawskiego” wysyłane były przez rodziny zmarłych potrafiące pisać i czytać (nie ma tam nekrologów chłopskich).
Informacja dla zainteresowanych:
Książkę "Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja Tyszki sprzedaje np.: "mm Księgarnia Internetowa" w Krakowie.
Krzysztof
Rozumiem, że chcesz znaleźć nekrologi konkretnych osób, a jeśli tak to należałoby podać mi ich imię i nazwisko, pamiętając o tym, że prawdopodobny zgon mógł nastąpić tylko w przedziale lat 1821-1858.
Korzystając okazji i uprzedzając ew. zapytania innych użytkowników Forum, powiem tak:
Nie chciałbym otrzymywać zapytań typu: czy można prosić o podanie nekrologów wszystkich np. Kowalskich jacy zmarli w kraju na przestrzeni 37 lat ? – na takie „posty” nie będę odpowiadać.
Trzeba też zdawać sobie sprawę i z tego, że 187/150 lat temu nekrologi do „Kuriera Warszawskiego” wysyłane były przez rodziny zmarłych potrafiące pisać i czytać (nie ma tam nekrologów chłopskich).
Informacja dla zainteresowanych:
Książkę "Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja Tyszki sprzedaje np.: "mm Księgarnia Internetowa" w Krakowie.
Krzysztof
-
Krzysiu,
Slicznie prosze o nazwisko Radwan:
Jan Radwan (zmarl pewnie okolo 1830 roku)
Michal Radwan (zmarl 26.03.1853r - Warszawa)
Antoni Radwan (zmarl okolo 1850r)
August Radwan (zmarl 04.05.1831r - Wroclaw)
Anna z Jozefowiczow Radwan zmarla 14.07.1855r - juz mam jej nekrolog
Podziekowania i serdecznosci
Bozenna Derecka
Bozenna Derecka
-
Bożeno.
Z tych, których wymieniłaś są:
Anna z Józefowiczów Radwan – wdowa po komisarzu wojennym b. WP; zm. 14.07.1855r, eksp. 16.07.1855 z kapl. Reformatorów w Warszawie na cm. Powązkowski, nab. żał. 19.07.1855 w kościele Kapucynów, zapr. pozostałe w nieutulonym żalu dzieci i wnuki. 855;184, 186
Michał Radwan – dawny komisarz wojenny w b. Komisji Wojny, ostatecznie b. naczelnik pow. łęczyckiego; z żalem licznej rodziny zm. 26.03.1853, eksp. 28.03.1853, nab. żał. 06.04.1853 w kośc. Kapucynów w Warszawie, zapr. pozostała wdowa z dziećmi. 853;82, 89
Są jeszcze; Franciszka 857, Paweł 854, Józef 851, Maria 851, Helena 845.
Krzysztof
Z tych, których wymieniłaś są:
Anna z Józefowiczów Radwan – wdowa po komisarzu wojennym b. WP; zm. 14.07.1855r, eksp. 16.07.1855 z kapl. Reformatorów w Warszawie na cm. Powązkowski, nab. żał. 19.07.1855 w kościele Kapucynów, zapr. pozostałe w nieutulonym żalu dzieci i wnuki. 855;184, 186
Michał Radwan – dawny komisarz wojenny w b. Komisji Wojny, ostatecznie b. naczelnik pow. łęczyckiego; z żalem licznej rodziny zm. 26.03.1853, eksp. 28.03.1853, nab. żał. 06.04.1853 w kośc. Kapucynów w Warszawie, zapr. pozostała wdowa z dziećmi. 853;82, 89
Są jeszcze; Franciszka 857, Paweł 854, Józef 851, Maria 851, Helena 845.
Krzysztof
-
Krzysiu,
Wielkie dzieki.
Poprosze o podanie, jesli mozesz:
845 - Helena Radwan (moze Helena Julianna - maz Teodor Lacki ?)
851 - Maria ? nie znam w tych latach, ale warto sprawdzic
851 - Jozef Radwan (moze Jozef Kazimierz, ur. w 1816r. ?)
854 - Pawel Radwan (pewnie Pawel Antoni Radwan, zm. 26.08.1854r.)
857 - Franciszka Radwan (pewnie Franciszka Jozefa Radwan-Bojasinka, zm. 15.04.1857r)
Moze jest nekrolog jej meza: Ksawery Bojasinski, zm. 25.01.1851r
Slicznie Ci z gory dziekuje.
Czy moge dalej korzystac z Twojej grzecznosci, gdyz nazwisk mam duzo innych ?
Bozenna Derecka
Wielkie dzieki.
857 - Franciszka Radwan (pewnie Franciszka Jozefa Radwan-Bojasinka, zm. 15.04.1857r)
Bozenna Derecka
-
Bozenna pisze:Krzysiu,
Jesli tak, to wspaniale.
Usmiechy
Bozenna
Bozenna pisze:Krzysiu,
Bozenna Derecka
Bożenno.Bozenna pisze:Krzysiu,
Wielkie dzieki.
Bozenna Derecka
Widzę, że masz b. dokładne daty zgonów niektórych osób o które pytasz. Zaintrygowało mnie to.
Paweł Antoni Radwan, administrator ekonomii pierwszej części m. Warszawy, poprzednio urzędnik górnictwa rządowego; zm. 26.08.1854, eksp. 30.08.1854 z kośc. Franciszkanów na cm. Powązkowski, zapr. pozostała żona z dziećmi. 854;226
Franciszka z Radwanów Bojasińska, wdowa po b. audytorze dywizji b. Wojsk Polskich, następnie naczelniku sekcji likwidacyjnej w Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu; zm. 16.04.1857, eksp. 18.04.1857 z kapl. przy kośc. Reformatorów w Warszawie na cm. Powążkowski, zapr. sześcioro osieroconych dzieci wraz z rodzeństwem zmarłej. 857;101, 140
Józef Radwan, obywatel z dóbr Czerniew w pow. gostyńskim; zm. 15.10.1851 w Warszawie przeżywszy lat 35, eksp. 17.10.1851 z kośc. Reformatorów w Warszawie na cm. Powązkowski, zapr. żona Maria z Kwiatkowskich, rodzice i rodzeństwo. 851;274, 314
Maria Radwan, małżonka urzędnika we Lwowie; zm. 21.03.1851 krótko po zamęściu przeżywszy zaledwie 18 lat. 851;95
Helena z Tarczewskich Radwan, zm. 18.09.1845 w dobrach Komorów w 23 roku życia, obrzęd żał. 20.09.1845 z kośc. paraf. W Pęcicach na cm. tamtejszy, zapr. mąż wraz z familią. 845;249
Ksawery Bojasiński, b. naczelnik sekcji likwidacyjnej w Komisji Rządowej Przychodów i Skarbu, ukończył nauki we Wszechnicy Krakowskiej, w 1809 poświęcił się zawodowi wojskowemu, w którym doszedł do stopnia oficerskiego i audytora dywizyjnego, po rozwiązaniu WP wstąpił do służby cywilnej; zm. 25.01.1851 w domu nr 982 przy rogu ul. Grzybowskiej i Granicznej w Warszawie, wypr. 27.01.1851 na cm. Powązkowski, zapr. pozostała wdowa wraz z siedmiorgiem dzieci. 851;24, 33 i 852;20, 22 (nab. żałobne)
A na zakończenie zadam Ci pytanie;
Jak mam rozumieć treść Twojej wypowiedzi z 13.01.2008r nt. „Nekrologów Kuriera Warszawskiego”, cyt.: „W tych nekrologach jest cala moja galez Radwan, ktora udalo mi sie skopiowac z tej ksiegi …”
Sprawdzasz u mnie swoje kserokopie ?

Nie chciałbym byc niegrzeczny, i powiem krótko: nie mam czasu na żarty. :evil:
Krzysztof
-
Aj, Krzysiu,
Nie, absolutnie nie, znowu niezrecznie cos napisalam.
Wiem, ze Radwanowie sa spisani w tym dziele.
Czasem uda mi sie dostac kawalek nekrologu, jakas date, jakis tekst. Nigdy to nie jest calosc nekrologu. Spisalam co moglam i co dostalam. Ukladam to w calosc i czasem jedno slowo wiecej, jeden dodatkowy element pozwoli otworzyc drzwi do nastepnych poszukiwan.
Juz zauwazylam, ze dales mi kilka informacji, ktorych nie mialam. Slicznie Ci za to dziekuje.
Mila kolezanka z Forum spisala w bibliotece warszawskiej nekrologii Radwanow z konca XIX wieku i poczatku XX. Ty masz pierwsza polowe XIX wieku.
Dostalam tez kilka skanow - to dopiero byla frajda.
Jak mam juz nekrolog to pisze. Zobacz moj pierwszy wpis (Anna z Jozefowiczow Radwan), nie zauwazyles co napisalam.
Wlasnie brak mi tego poczatku w XIX wieku, ktory Ty masz.
A dlaczego znam imiona i daty ?
Gdyz to sa moi przodkowie i szukam ich od kilku lat. Zostawili w rodzinnym archiwum kilka dokumentow i zdjec, sa tez ich biografie w slownikach internetowych (August, Zofia, Jozef) i
groby na Powazkach.
Przykro mi, Krzysiu, ze zle mnie zrozumiales, albo zle sie wyslowilam.
Nie bede juz dalej pytac i dziekuje za to co mi spisales. Na pewno sie przyda.
Pozdrowienia
Bozenna
Nie, absolutnie nie, znowu niezrecznie cos napisalam.
Wiem, ze Radwanowie sa spisani w tym dziele.
Czasem uda mi sie dostac kawalek nekrologu, jakas date, jakis tekst. Nigdy to nie jest calosc nekrologu. Spisalam co moglam i co dostalam. Ukladam to w calosc i czasem jedno slowo wiecej, jeden dodatkowy element pozwoli otworzyc drzwi do nastepnych poszukiwan.
Juz zauwazylam, ze dales mi kilka informacji, ktorych nie mialam. Slicznie Ci za to dziekuje.
Mila kolezanka z Forum spisala w bibliotece warszawskiej nekrologii Radwanow z konca XIX wieku i poczatku XX. Ty masz pierwsza polowe XIX wieku.
Dostalam tez kilka skanow - to dopiero byla frajda.
Jak mam juz nekrolog to pisze. Zobacz moj pierwszy wpis (Anna z Jozefowiczow Radwan), nie zauwazyles co napisalam.
Wlasnie brak mi tego poczatku w XIX wieku, ktory Ty masz.
A dlaczego znam imiona i daty ?
Gdyz to sa moi przodkowie i szukam ich od kilku lat. Zostawili w rodzinnym archiwum kilka dokumentow i zdjec, sa tez ich biografie w slownikach internetowych (August, Zofia, Jozef) i
groby na Powazkach.
Przykro mi, Krzysiu, ze zle mnie zrozumiales, albo zle sie wyslowilam.
Nie bede juz dalej pytac i dziekuje za to co mi spisales. Na pewno sie przyda.
Pozdrowienia
Bozenna
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
WitajcieBozenna pisze:Krzysiu,
Jest strona internetowa "www.nekrologi-baza.pl",
Serdecznosci Bozenna Derecka
Bozeno, dziekuje za link. Znalazlam tam rodzine mojego pra...
I nie zniechecaj sie, pomagaj innym tak jak pomoglas tu:
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... a&start=30
Serdecznosci, Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
Linki do: www.nekrologi-baza.pl i wiele innych, były tu w Forgenie już dużo wcześniej podawane (13.04.2008r).
vide: http://forgen.pl/viewtopic.php?f=33&t=132
Krzysztof
vide: http://forgen.pl/viewtopic.php?f=33&t=132
Krzysztof
-
A skoro temat wraca jak bumerang to zamykając go przypomnę, że na forum GenPol-u znalazłem taką oto korespondencję Bożenny:
Krzysztof
I na tej samej stronie:Bozenna pisze: Agatko,
W tych nekrologach jest cala moja galez Radwan, ktora udalo mi sie skopiowac z tej ksiegi, ale nie znalazlam nekrologu o nazwisku "Bojasinki".
Ksawery Bojasinki i jego syn Cyprian, ktorzy nalezeli tez do rodziny Radwan i zmarli w tych samych latach. Sa tez pochowani razem z Radwanami .
Czy moglabys sprawdzic nazwisko "Bojasinski" ?
Bozenna
Jak widać z powyższego, już 13.01.2008r, sprawa Radwanów nie wymagała żadnego wyjaśniania (vide: http://www.genpol.com/index.phpname=PNp ... o&start=30 )Bozenna pisze:Agatko,
Franciszka Bojasinska ?
Jesli jest to Franciszka z Radwanow Bojasinka, to nie pisz, juz znam.
Cezar Bojasinki ? - bardzo interesujace dla mnie. Spisz, poprosze.
To moze byc syn Franciszki i Ksawerego, ktorego ja znam pod imieniem "Cyprian" (chlopiec, zmarl w wieku 19 lat).
Jesli jest to ktos inny, to bedzie niespodzianka
Dziekuje z gory
Bozenna
Krzysztof
-
Nie odpowiem, Krzysiu, na zadna prowokacje.
Chcesz pomagac to pomagaj z usmiechem.
Jesli pytam to znaczy, ze czegos mi brakuje, ale nie jest to az tak wazne, zeby niepotrzebnie zabierac miejsce na Forum.
Serdecznosci
Bozenna
Chcesz pomagac to pomagaj z usmiechem.
Jesli pytam to znaczy, ze czegos mi brakuje, ale nie jest to az tak wazne, zeby niepotrzebnie zabierac miejsce na Forum.
Serdecznosci
Bozenna
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Krzysztofie
Czy mógłbym prosić o :
- Justyna Szlamowicz( Szlam) ur. ok. 1782
- Stanisław Środowski ( Środoski) ur. ok. 1780 - zmarł ok. 1845?
- Wojciech Bieniek 1818-1838
pozdrawiam Tadeusz
Czy mógłbym prosić o :
- Justyna Szlamowicz( Szlam) ur. ok. 1782
- Stanisław Środowski ( Środoski) ur. ok. 1780 - zmarł ok. 1845?
- Wojciech Bieniek 1818-1838
pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz