UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skrót L. S.

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
tottoro
Kontakt:

Skrót L. S.

Post autor: tottoro » sob sty 28, 2012 3:38 pm

Witam! Ja trochę z innej beczki. Otóż penetrując piwnicę starego niemieckiego budynku natknąłem się na prawie zatarty napis "gotykiem" ZUM L. S. RAUM pod napisem widniała strzałka zakręcająca w dół, czy oznacza to drogę do "schronu" ??? ZUM oznacza "do", zaś RAUM oznacza "pomieszczenie"/"salę"/"schron", nieznany jest mi zaś skrót L. S. w języku niemieckim. Biorąc pod uwagę doświadczenie niektórych użytkowników w tłumaczeniu dokumentów z języka niemieckiego, może pomogą oni w wyjaśnieniu tej nurtującej mnie kwestii. Z góry dziękuję za pomoc :)
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER

Awatar użytkownika

Darek Lanczek
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Skrót L. S.

Post autor: Darek Lanczek » sob sty 28, 2012 11:27 pm

Witam

Na 99 % powinno być Zum L.S Raum to znaczy Zum Luftschutzraum skrót LSR czyli Do Schronu Przeciwlotniczego tak pisano pod czas II wojny światowej.

Pozdrowienia
Darek Lanczek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
tottoro
Kontakt:

Re: Skrót L. S.

Post autor: tottoro » ndz sty 29, 2012 11:59 am

Dziękuję, ten "gotyk" sprawia mi trochę problemów rzeczywiście to L a nie C :) Znaczy że to droga do schronu przeciwlotniczego. Wielkie dzięki Panie Darku :)
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”