UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak dalej poszukiwac przodkow
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 309
- Podziękował/a: 6 razy
Jak dalej poszukiwac przodkow
witam wszystkich,
W 1852 roku znalazlem akt malzenstwa moich 3xpradziadkow Marcina Korzeniewskiego uczciwego,
z Jozefa Gawlowicz. Poniewaz akt jest w ksiedze z zaboru Pruskiego i w rubryce rodzicow Pana mlodego nie sa wymienieni jego rodzice
nie wiem gdzie mam szukac jego aktu urodzenia.
Nie ma ksiag meldunkowych miejscowosci w ktorych Korzeniewscy mieszkali i alegaty tez sie nie zachowaly dla parafii Trlag (w ktorej byl zawarty slub) mial 25 lat jak sie zenil ale wiemy ze nie ma az tak ufac temu wieku, gdyz moze byc mylny.
Nie odnalazlem rownierz jego aktu zgonu bo nie wiem gdzie zmarl.
I jak mam dalej szukac?
pozdrawiam,
Sandro
W 1852 roku znalazlem akt malzenstwa moich 3xpradziadkow Marcina Korzeniewskiego uczciwego,
z Jozefa Gawlowicz. Poniewaz akt jest w ksiedze z zaboru Pruskiego i w rubryce rodzicow Pana mlodego nie sa wymienieni jego rodzice
nie wiem gdzie mam szukac jego aktu urodzenia.
Nie ma ksiag meldunkowych miejscowosci w ktorych Korzeniewscy mieszkali i alegaty tez sie nie zachowaly dla parafii Trlag (w ktorej byl zawarty slub) mial 25 lat jak sie zenil ale wiemy ze nie ma az tak ufac temu wieku, gdyz moze byc mylny.
Nie odnalazlem rownierz jego aktu zgonu bo nie wiem gdzie zmarl.
I jak mam dalej szukac?
pozdrawiam,
Sandro
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Jak dalej poszukiwac przodkow
Cierpliwie przeszukiwać księgi metrykalne sąsiednich parafii. Najlepiej zacząwszy od tych, w których Poznań Project wykazuje największe zagęszczenie tych nazwisk. Oczywiście zakładam, że parafię Trląg przeszukałeś już wszerz i wzdłuż, masz pewność, że państwo młodzi stąd nie pochodzili i żadne z ich rodziców tutaj nie mieszkało.
Bartek
Urwany trop... prosze o wskazówki
Witam wszystkich! Sama mam podobny problem jednak różnica polega na tym że znam imiona rodziców i nazwisko panieńskie matki, jednak nie mogę znaleźć żadnych dokumentów dotyczących tych osób.
Dokladniej chodzi o Antoniego Kapuścińskiego który urodził się około 1780 r. (tylko niewiadomo gdzie) i ożenił się z Małgorzatą Sulińską i mieszkali razem w Miłogaju (gm. Topólka, powiat radziejów, woj. kujawkso-pomorskie). Mam daty narodzin ich dzieci ale ich nie odnalazłam. Szukałam zarówno w archiwum we Włocławku jak i w Archiwum Akt Dawnych w Warszawie. żadnej o nich wzmianki. Co zrobić dalej?
Prosze o wskazówki, będę bardzo wdzięczna za najmniejszą pomoc.
Pozdrawiam,
malwka123
Dokladniej chodzi o Antoniego Kapuścińskiego który urodził się około 1780 r. (tylko niewiadomo gdzie) i ożenił się z Małgorzatą Sulińską i mieszkali razem w Miłogaju (gm. Topólka, powiat radziejów, woj. kujawkso-pomorskie). Mam daty narodzin ich dzieci ale ich nie odnalazłam. Szukałam zarówno w archiwum we Włocławku jak i w Archiwum Akt Dawnych w Warszawie. żadnej o nich wzmianki. Co zrobić dalej?
Prosze o wskazówki, będę bardzo wdzięczna za najmniejszą pomoc.
Pozdrawiam,
malwka123
Witam,
I ja też mam podobny problem.
Ślady moich przodków znalazłem w parafii Połajewo ( gmina Piotrków Kujawski ). Znalazłem tam akty zgonu moich 3xpradziadków Józefa Ratajczyka i Franciszki z domu Słomeckiej.
Przejżałem akta tej parafii i aktu małżeństwa brak. W poznan project sprawdzałem sąsiednie parafie a także te w których się urodzili i aktu nie ma. Czy może być też tak że w bazie poznan project pominięto, przeoczono ten akt.
I ja też mam podobny problem.
Ślady moich przodków znalazłem w parafii Połajewo ( gmina Piotrków Kujawski ). Znalazłem tam akty zgonu moich 3xpradziadków Józefa Ratajczyka i Franciszki z domu Słomeckiej.
Przejżałem akta tej parafii i aktu małżeństwa brak. W poznan project sprawdzałem sąsiednie parafie a także te w których się urodzili i aktu nie ma. Czy może być też tak że w bazie poznan project pominięto, przeoczono ten akt.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)
Jarek :-)
Znalazłszy się w podobnej pułapce długo nie mogłam ustalić miejsca chrztu mojego przodka. Akt ślubu podawał jego miejsce zamieszkania, ale chrztu tam nie było. Pomogły mi jego dzieci, a raczej ich chrzestni. Odnalazłszy akty chrztu czterech jego córek zauważyłam, iż dwoje z pośród chrzestnych pochodziło z jednej wioski. Traf chciał, że mieli to samo nazwisko, co poszukiwany. Dalsza droga była prosta - najtrudniej było ustalić parafię, ale pomógł "Słownik Geograficzny ...". A potem zapis chrztu jak na dłoni!
Wniosek prosty - trzeba uważnie przeanalizować wszystkie odnalezione zapisy pod względem wymienianych miejscowości: skąd pochodzili chrzestni ich dzieci, a może świadkowie na ich ślubach ... Jeśli w zapisach dotyczących ich dzieci pojawia się jakaś miejscowość to warto ją sprawdzić.
Wniosek prosty - trzeba uważnie przeanalizować wszystkie odnalezione zapisy pod względem wymienianych miejscowości: skąd pochodzili chrzestni ich dzieci, a może świadkowie na ich ślubach ... Jeśli w zapisach dotyczących ich dzieci pojawia się jakaś miejscowość to warto ją sprawdzić.
Pozdrawiam, Maria Jaś
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
No i nie wiem co teraz ? Czy to już koniec poszukiwań ?
Dotarłam do aktu ślubu - niestety to jest rok ok 1790, łacina i oczywiście skrawki danych czyli tylko imiona i nazwiska młodych.
Czy to oznacza koniec moich poszukiwań ? co robić w takich przypadkach?
Dotarłam do aktu ślubu - niestety to jest rok ok 1790, łacina i oczywiście skrawki danych czyli tylko imiona i nazwiska młodych.
Czy to oznacza koniec moich poszukiwań ? co robić w takich przypadkach?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
nie jest tak źle. Na szczęście ~1791 był dokładny spis ludności a w nim wiek osób mieszkających we wspólnej "komunie" nie wspomnę o relacjach (żona, syn, córka, babcia, sługa itp.) 

-
- Kontakt:
Hmm - mnie w zeszłym roku nikt nie spisał więc w 1791 nie wszystkich spisali
Nie będzie to mimo wszystko łatwe bo moi się bardzo przemieszczali a nazwiska których szukam to w co drugim domu w kilku sąsiednich parafiach.

Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 22 razy
- Kontakt:
spis z tego co mi wiadomo robił "proboszcz" i w moim przypadku zrobił to bardzo skrupulatnie - nie ma aktu chrztu dziecka a jest spisany w spisie
Nie wiem o jakim mieście mowa, ale w moim przypadku 40 domów na wieś to był max 

-
- Kontakt:
Chodzi mi raczej Macieju o coś innego. mam akt ślubu w języku łacińskim i tam nie ma żadnych danych dotyczących młodych i ich rodziców są jedynie nazwiska. Nie wiadomo skąd pochodziła młody zakładam że młoda pochodzi z tej wsi w której jest ślub. Problem w tym że nie wiadomo gdzie szukać młodego 

Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękowano: 153 razy
Po 1821 roku było zarządzenie aby dopisywać imiona rodziców rodziców czyli dziadków.
Wtedy przy urodzeniach w Galicji ma się więcej danych.Ponadto zwracaj uwagę na numer domu zwłaszcza,gdy jest więcej osób o tym samym nazwisku.
Pozdrawiam
Wtedy przy urodzeniach w Galicji ma się więcej danych.Ponadto zwracaj uwagę na numer domu zwłaszcza,gdy jest więcej osób o tym samym nazwisku.
Pozdrawiam
Mieczysław
-
- Kontakt:
Zwracam uwagę Mieczysławie, ale tu chodzi o akt małżeństwa i nie wpisane jest nic bo to wpis nietabelaryczny, tylko suchy zapis typu dnia tego i tego młodzian taki a taki z panna taka i taką . Koniec
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękowano: 153 razy
Czasami są także księgi zapowiedzi a w nich mogą być bardziej szczegółowe dane.
W Jaśle mamy takie z okresu 1848-1870
Pozdrawiam
W Jaśle mamy takie z okresu 1848-1870
Pozdrawiam
Mieczysław
-
- Kontakt:
Tak wiem, ale powtarzam, że chodzi mi o te bardzo okrojone wczesne księgi sprzed 1750 roku - co wtedy?
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 315 razy
- Kontakt:
Sam mam z tym problemzetka pisze:Tak wiem, ale powtarzam, że chodzi mi o te bardzo okrojone wczesne księgi sprzed 1750 roku - co wtedy?

Parafia, gdzie zapis dot. małżeństwa wdowców nie obejmuje nikogo więcej oprócz samej pary "młodej" , często jest problem i pytanie - "Czy to mój?"
Akta zgonów jeszcze gorsze - "Dnia x zmarł y" . Może to trochę krótko zabrzmiało, ale tam połowa to poprostu niepotrzebne słowa, a samych danych jest zaledwie pięć słów, a czasem mniej.
Szkoda, że już nic nie poradzimy na to.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona
Mój blog genealogiczny : http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com