UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

akt zgonu z 1944 roku

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
neumann
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

akt zgonu z 1944 roku

Post autor: neumann » śr lip 20, 2011 11:17 am

Witam,

ciekaw jestem Waszej opinii na pewien temat:

otóż, odnalazłem akt zgonu mojej stryjecznej prababki. Zmarła w Łodzi w 1944 roku. W formularzu zgonu zapisanym po łacinie mam dwie zagwozdki:

1. Podano wiek zawyżony w momencie śmierci o blisko 20 lat! to samo w zapisie w księdze pochówków na cmentarzu. Na pewno miała o ok 18 lat mniej (tak wynika z aktów urodzenia i ślubu)

2. Brak jakichkolwiek adnotacji, kresek w rubryce dot. pozostawionych dzieci - rubryka et liberos". Jest tylko zapis, że pozostawiła męża (reliquit maritum - uxorem legitimum - am...), ale innych adnotacji brak (puste pola). Nie jestem pewien czy to oznacza to, że raczej była bezdzietna, czy jednak istnieje możliwość pomyłki/celowego wprowadzenia w błąd urzędnika tak jak w wypadku wieku zmarłej. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Marcin Nowicki
Nowicki : Łódź, Warta i okolice,
Krawczyk: Brodnia, Glinno
Ogłoza/Ogłaza, Kostecki, Sosnowski: Warta i okolice
Suchecki - Lisków
Małuszyński/Matuszyński - Kalinowa
Plesiak - Kalinowa, Łódź
Kiss - Łódź
Szadkowski - Łódż

kaphis
Podziękowano: 2 razy

Re: akt zgonu z 1944 roku

Post autor: kaphis » pn sty 30, 2012 5:11 pm

Witam

Z tego co napisales wynika tyle , ze zglaszajaca osoba nie wiedziala zbyt duzo o zmarlej stad nie wypisane pola. Roznica okolo 20 lat w stosunku do wieku rzeczywistego to bardzo duzo jak na te lata. Ja na Twoim miejscu nie stawialbym kropki w tym przypadku. Calkiem mozliwe , ze trafiles na kogos o zblizonych lub niemal idetycznych danych.

Pozdrawiam
Marek Z.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”