UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Re: webtrees

Post autor: wuja » pn sty 09, 2012 5:41 pm

wicy pisze:...jaka masz wersję php na serwerze?

Kod: Zaznacz cały

PHP Version 5.2.16-0+tld0
W sumie to wielki kłopot dla mnie nie jest, bo po F5 wszystko wraca do normy, ale to tak:
wicy pisze: Z ciekawości i dla potomych
:)
Poza tym, to występuje z bliżej niesprecyzowaną częstotliwością. Ani błąd składni ani błąd z Uncaught exception 'Zend_Session_Exception' przez ostatnie kilka otwarć i logowań w ciagu dwóch dni nie wystąpiły
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn sty 09, 2012 10:19 pm

Być może więc problem tkwi w nieodpowiedniej wersji PHP. WT chce co najmniej 5.2.3 a Zend co najmniej 5.2.4.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » wt sty 10, 2012 2:00 pm

wicy pisze:Być może więc problem tkwi w nieodpowiedniej wersji PHP. WT chce co najmniej 5.2.3 a Zend co najmniej 5.2.4.
Fakt, że nigdy nie patrzyłem na wymagania. Trochę jestem zaskoczony parciem na najnowsze wersje, bo wiadomo, że hostingi nie uaktualniają oprogramowania co miesiąc. Korzystam ze swojego serwera już kilka lat i zważywszy na jakość, stabilność i serwis nie zamienię raczej na żaden inny. W końcu te problemy to drobnostki.
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » wt sty 10, 2012 7:30 pm

wuja pisze:...Trochę jestem zaskoczony parciem na najnowsze wersje, bo wiadomo, że hostingi nie uaktualniają oprogramowania co miesiąc...
PHP 5.2.3 - data wydania 31 Maja 2007
PHP 5.2.4 - data wydania 30 Sierpnia 2007
Takiego parcia na nowości nie ma.

A dobry i stabilny hosting to podstawa. Cały czas myślę, że to może być specyfika Twojej przeglądarki, bo nikomu nie udało się tego powtórzyć.

Ewentualnie jakbyś mi przysłał na maila dane dostępowe do konta testowego na Twojej stronie to mógłbym je przekazać do jednego z programistów aby zobaczył to swoim okiem.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lut 01, 2012 11:02 am

Znowu coś nowego wyskoczyło. Nie wiem czy dawniej tak już było, bo sam tego nie szukałem a znalazłem to w logach.
Przy próbie wyszukania wpisów n.t. Kraszewice wyskakuje coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 2310693 bytes) in /home/users/.../public_html/krewni/includes/functions/functions_print_lists.php on line 297
Jest to miejscowość, której dotyczy największa ilość wpisów u mnie. Nie jestem w stanie w tej chwili stwierdzić ile jest tych wpisów. Prawdopodobnie drugą miejscowością jest Czajków i tu wyświetla się lista - ilość wpisów 1063, zużycie pamięci: 91 904 KB.
Oczywiście na serwerze jest memory_limit - 128M i tego nie przeskoczę.
Co robić, co robić?
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr lut 01, 2012 11:15 am

Co robić, co robić?
1) Skontaktować się z adminem serwera i prosic o zwiększenie "memory_limit". To nie jest błąd WT tylko ograniczenia w konfiguracji php na serwerze.
2) Przenieść się na inny serwer.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » śr lut 01, 2012 1:03 pm

wicy pisze:
Co robić, co robić?
1) Skontaktować się z adminem serwera i prosic o zwiększenie "memory_limit". To nie jest błąd WT tylko ograniczenia w konfiguracji php na serwerze.
2) Przenieść się na inny serwer.
Potwierdzam. Wyszukiwanie i wyświetlanie list jest procedurą, która najbardziej wykorzystuje zasoby systemowe.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lut 01, 2012 7:22 pm

Tak jak się spodziewałem. Dostałem odpowiedź, że nie ma mozliwości zwiększenia "memory_limit" bo i tak mam dwukrotnie więcej niż obiecują w limitach bezpieczeństwa. Ponieważ baza mi się rozrasta, będę musiał gdzieś się od czerwca przenieść.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » czw lut 02, 2012 3:56 pm

Wczoraj musiałem "przepiąć" dziecko z jednego małżeństwa do drugiego. No i nie ma takiej opcji. Musiałem ręcznie przenosić (opcja: edytuj GEDCOM). Jest możliwość zrobienia takiej operacji automatycznie?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pt lut 03, 2012 7:37 am

rrafaell pisze:Wczoraj musiałem "przepiąć" dziecko z jednego małżeństwa do drugiego. No i nie ma takiej opcji. Musiałem ręcznie przenosić (opcja: edytuj GEDCOM). Jest możliwość zrobienia takiej operacji automatycznie?
Wystarczy wejść na stronę rodziny. Następnie wybrać opcję zmień członków rodziny i usunąć dane dziecko z rodziny.
Tym samym sposobem można dodać dziecko do innej rodziny.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » sob lut 04, 2012 3:45 pm

Jest możliwość przypisania jednej osoby (dziecka) do dwóch rodzin (może i więcej, ale tego nie sprawdziłem). Czy to nie jest jakaś luka w programie?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » ndz lut 05, 2012 8:15 am

hmmm ... to może powinna wyskakiwać jakaś informacja o podwójnym przypisaniu dziecka.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

worwag
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: worwag » wt lut 14, 2012 4:11 pm

Ukazała się wersja 1.2.7 - poprawiono m.in błędy wyświetlania menu dla poszczególnych osób w niektórych szablonach, no i mam wrażenie, że dużo szybciej zaczęło działać interaktywne drzewo.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr lut 29, 2012 5:42 pm

Mam najnowszą wersję program - 1.2.7

Zdarzyły się wczoraj dwa przypadki, że osoba, która się rejestruje, dostaje maila z linkiem, aby potwierdzić chęć stworzenia nowego konta. Ale gdy klika na niego, to pokazuje się error (nie wiem jaki, bo jeszcze nie dostałem tej informacji). Domyślam się, że ten błąd pojawia się, gdyż link aktywacyjny chce "uruchomić" konto, którego nie ma w bazie. Nie wiem jak to się dzieje, że konto się nie tworzy. Ja założyłem testowe konto i wszystko poszło zgodnie z planem. O co chodzi? Jak sprawdzić gdzie jest błąd?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lut 29, 2012 8:33 pm

rrafaell pisze: Nie wiem jak to się dzieje, że konto się nie tworzy. Ja założyłem testowe konto i wszystko poszło zgodnie z planem. O co chodzi? Jak sprawdzić gdzie jest błąd?
Nie bardzo rozumiem. Ktoś rejestruje się i konto się nie tworzy, a jak Ty zarejestrujesz się to konto sie tworzy? Wygląda to na niemożliwe. Sam przed chwilą sprawdziłem u siebie i wszystko działało prawidłowo. Podejrzewam, że błąd występuje po stronie uzytkownika w jego programie pocztowym albo w przeglądarce, np. link jest klikalny ale nie w całości, został rozdzielony. W takim razie musi ten ktoś skopiować link w całości i wkleić w pasek adresu.
Pozdrawiam, Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”