UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ilianowo, pow. Lida

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Ilianowo, pow. Lida

Post autor: dziadek_m60 » pt lut 03, 2012 5:02 pm

Witam.
Mam problem ze zlokalizowaniem miejscowości - Ilianowo, pow. Lida.
Rzecz dotyczy zapisów w książeczce wojskowej z 1958 roku i legitymacji ubezpieczeniowej z roku1955:
Henryk Szałkowski, s. Adolfa i Bronisławy, ur. 23.07.1929 r., miejscowość:: Ilianowo, gromada: Lida, powiat: Lida, województwo: nowogrodzkie. (Zmarł w Reszlu w 1969 r.)
Skorzystałem ze wskazówek z tematu „Jak to znaleźć”. Jedynie w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego i Litwy.. znalazłem Ilianowo – folwark należący do Rodkiewicza, pow. oszmiański. Nijak mi to pasuje do Lidy. Próbowałem to konfrontować korzystając z map. A może jestem w błędzie, może umknęło mi coś uwadze?
Próbowałem również w „Skorowidzu miejscowości RP, t. VII, cz. I, woj. nowogrodzkie – link poniżej, może komuś się przyda.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B ... spolita%29

Ustalenie zależności administracyjnej tej miejscowości powinno mi pozwolić na dalsze kroki zmierzające do uzyskania dokumentów stanu cywilnego, ewentualnie innych informacji.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

Grażyna Anna
Podziękowano: 8 razy

Re: Ilianowo, pow. Lida

Post autor: Grażyna Anna » sob lut 04, 2012 12:19 am

Iljanowo pow. Lida gm. Lipniszki jest w skorowidzu woj. Nowogródzkiego z 1921r. dostępnego w PBC
http://pbc.biaman.pl/dlibra/docmetadata ... 5F666FF1-1
Iljanowo folw., 4 budynki mieszkalne, 13 mieszkańców (4 m. 9 k.)
Parafia rz-kat. w Lipniszkach.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=6&QI=
z pozdrowieniami
GrażynaAnnaFeltynowska

AUTOR TEMATU
dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Ilianowo, pow. Lida

Post autor: dziadek_m60 » sob lut 04, 2012 12:15 pm

Witam.
Dziękuję serdecznie za wskazanie lokalizacji Ilianowa.
Od „studiowania” wykazów i map dostawałem już oczopląsu (a jak na ironię losu w poniedziałek czeka mnie badanie kwalifikacyjne na operacje oczu , ale czemu ja się użalam?)
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”