UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Problem z polskimi literami w arkuszach excela

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Agnieszka Wellem
Podziękował/a: 26 razy
Podziękowano: 3 razy

Problem z polskimi literami w arkuszach excela

Post autor: Agnieszka Wellem » ndz lut 05, 2012 2:44 pm

Dzien dobry Sebastianie,

mam podobny problem: mieszkam w Niemczech i na klawiaturze nie mam polskich liter, probowalam cos zrobic za pomoca klawiszy funkcyjnych i alt, ale niestety nic z tego nie wychodzi. Sciagnelam sobie gotowe formularze indeksacyjne ze strony metryki (genealodzy.pl) niestety nie ma tam mozliwosci wstawienia znakow specjalnych. Marzy mi sie arkusz indeksacyjny taki jak u Mormonow, gdzie bez problemu mozna wkleic polskie lub na przyklad niemieckie czy rosyjskie znaki, zwracalam sie w tej sprawie do genealogow, niestety moj apel zostal bez odpowiedzi. Tak wiec indeksuje Lublin (obecnie zgony 1915 rok), gdyz sama nie umiem stworzyc formularza. Tak wiec niech sie nikt nie dziwi, ze nie indeksuje na przyklad Warszawy czy diecezji kieleckiej, ale nikt mi nie chce pomoc przy stworzeniu formularza (pisalam juz do 2 osob na p.w. ale bez odpowiedzi). Nie sadze, abym byla jedyna, ktora sobie z tym nie potrafi poradzic, a wszyscy inni sa geniuszami komputerowymi. Mam nadzieje, ze nastapi jakis odzew i bede mogla uczestniczyc w indeksacji, gdyz dobrze sobie radze takze z rosyjskim (mam w sumie w tej chwili 8300 punktow indeksacyjnych od poczatku stycznia i srednio 92% skutecznosci. Moze komus sie przydam. Pozdrawiam Agnieszka
Notatka administratora
Na przyszłość proszę trzymać się tematu wątku!. Problem wykorzystania google sites a problem polskich znaków w excelu to dwie różne rzeczy. W.M.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Indeksacja i formularze google

Post autor: Bea » ndz lut 05, 2012 3:12 pm

Jeśli chodzi o klawiaturę - czyli o polskie ogonki, to wystarczy przełączyć się na klawiaturę "polski programisty". W google znajdziesz wiele poradników jak to zrobić, np.
http://www.nnn.strefa.pl/zuk/index.html

Odpowiadając zaś Sebastianowi - nie indeksuję, więc nie wiem jak wygląda formularz, ale po wczytaniu go do dokumentów google, wystarczyć udostępnić plik i wysłać znajomym linka. Działa to do wszystkich dokumentów, np. tu na forum kilkanaście razy w ten sposób widziałam udostępnione pliki ze skanami jakiś artykułów prasowych.
Beata

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Indeksacja i formularze google

Post autor: elgra » ndz lut 05, 2012 3:18 pm

Agnieszka Wellem pisze: Marzy mi sie arkusz indeksacyjny taki jak u Mormonów, gdzie bez problemu można wkleić polskie lub na przykład niemieckie czy rosyjskie znaki,
Agnieszko, nie wiem jak wygląda arkusz indeksacyjny u mormonów, ale widzę ze piszesz o wklejaniu polskich "ogonkowych" liter.

Indeksacja do metryk lub genetyki odbywa się w excelu.
Zamiast biegać po różnych klawiaturach wirtualnych, wymyśliłam wkleić i mieć "pod ręką" polskie litery.
A potem to tylko kopiuj/wklej.
Obrazek
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Agnieszka Wellem

Re: Problem z polskimi literami w arkuszach excela

Post autor: Agnieszka Wellem » ndz lut 05, 2012 7:57 pm

Dzieki Elu,

to moze i pomysl. Sprobuje tez tak zrobic i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrowienia od Agnieszki

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » ndz lut 05, 2012 8:03 pm

Agnieszka Wellem pisze: Marzy mi sie arkusz indeksacyjny taki jak u Mormonow, gdzie bez problemu mozna wkleic polskie lub na przyklad niemieckie czy rosyjskie znaki,
Agnieszko, a jak to jest u mormonow?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Agnieszka Wellem

Post autor: Agnieszka Wellem » ndz lut 05, 2012 8:24 pm

Dobry wieczor Elu,

u Mormonow jest powyzej arkusza indeksacyjnego listwa funkcyjna w tym jeden przycisk z polskim "n z kreska". Kiedy nacisniesz na ten przycisk otwiera sie tabela znakow specjalnych (dla wszystkich jezykow), klikasz na potrzebny Ci znak, od razu wkleja sie do tekstu na wlasciwe miejsce i od razu pracujesz dalej w formularzu. O czyms takim marze w formularzu indeksacyjnym na metrykach (mozesz indeksowac po rosyjsku, polsku, hiszpansku, francusku - wszystkie znaki sa pod reka), dla tego indeksuje dla nich Lublin (przed tem malzenstwa od 1904 do 1919 roku, obecnie zgony (jestem przy 1915 roku). W Lublinie mieszkali moi przodkowie, w sierpniu 1915 roku zginal tam moj wujek, legionista (mam nadzieje, ze znajde jego akt zgonu), wyniki sa przenoszone do wyszukiwarki nazwisk i po zaktualizowaniu pokazuje sie akt, ktory mozna zdobyc (szczegoly na p.w.) Agnieszka

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Post autor: Scalak » pn lut 06, 2012 8:38 am

najszybciej skopiować z tablicy kodów http://www.science.co.il/language/chara ... asp?s=1250 do arkusza jak to ma elgra
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn lut 06, 2012 12:05 pm

u Mormonow jest powyzej arkusza indeksacyjnego listwa funkcyjna w tym jeden przycisk z polskim "n z kreska". Kiedy nacisniesz na ten przycisk otwiera sie tabela znakow specjalnych (dla wszystkich jezykow), klikasz na potrzebny Ci znak, od razu wkleja sie do tekstu na wlasciwe miejsce i od razu pracujesz dalej w formularzu. O czyms takim marze w formularzu indeksacyjnym
Czasem indeksuję nazwiska poległych i również muszę szybko wstawiać znaki narodowe. W każdym excelu jest specjalne menu (dostępne z listwy) do wstawiania symboli ("Wstawianie->Symbol"). Wystarczy zapamiętać kod szybkiego uruchamiania (u mnie w nowym excelu alt-v-y). Najczęściej używane znaki pojawiają się na liście. Można na początek wyklikać kilka by mieć listę aktualną. Dla mnie to najszybszy sposób wstawiania znaków narodowych.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”