UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaka to parafia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 15 razy
Re: Jaka to parafia?
Dziękuję bardzo. Wygląda na to, że krąg mi się zacieśnił bardzo
Ciekawa jestem czy faktycznie akta moich krewnych znajdą się w tej parafii czy w parafii w Kielnie ;]

Pozdrawiam,
Patrycja Kula
Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski
Patrycja Kula
Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski
W amerykańskich dokumentach jako miejsce urodzenia jednej osoby z 1891 roku znalazlem miejscowosc Lobozow/Lobozew/Lobozwa w Galicji. Czy może ktoś wie jak brzmi poprawna nazwa tej miejscowości i gdzie można znaleźć księgi metrykalne stamtąd?
Z góry dziękuję za pomoc.
Tomek
Z góry dziękuję za pomoc.
Tomek
-
- Podziękowano: 1 raz
Łobozew (po rus. Łobozwa)
http://www.mimuw.edu.pl/polszczyzna/SGK ... s&page=600
strona 671
Pozdrawiam
Andrzej
http://www.mimuw.edu.pl/polszczyzna/SGK ... s&page=600
strona 671
Pozdrawiam
Andrzej
Bardzo dziękuję Wam za pomoc. Na stronie internetowej parafii Łobozew czytam że została ona erygowana w 1913 roku. Jej terytorium wydzielono z parafii Jasień. Tak więc jeśli chcę szukać aktu urodzenia z 1891 to chyba muszę sięgnąć do Jasienia?
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Witam
Dziękuje Elizo za podpowiedź, ja myślałem o Lipnie lub Ostrowitem, ale przedglądjąc te dwie parafie nie mogłem znaleźć tej miejscowości jeśli chodzi o "zasięg" tych parafii, a teraz sprawdze Gradzanowo.
Pozdrawiam Stanisław
Dziękuje Elizo za podpowiedź, ja myślałem o Lipnie lub Ostrowitem, ale przedglądjąc te dwie parafie nie mogłem znaleźć tej miejscowości jeśli chodzi o "zasięg" tych parafii, a teraz sprawdze Gradzanowo.
Pozdrawiam Stanisław
Witam ponownie. Znów mam pytanie o miejscowość, tym razem z 1903 roku osoba ta (August Holys) płynęła do USA, a jako ostatnie miejsce zamieszkania w Polsce podała coś w stylu Szlinakimy/Szlinakomy/Szlinakemy. Prawdopodobnie jest to teren Galicji, mogą to też być okolice Zakopanego. Będę wdzieczny za sugestie.
Tomek
Tomek
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
Witaj Tomku,
Jesteś pewien, że chodzi o Galicję? Podana nazwa brzmi bardzo po litewsku.
Por.:
Pozdrowienia
Jesteś pewien, że chodzi o Galicję? Podana nazwa brzmi bardzo po litewsku.
Por.:
(źródło Wikipedia)Szlinokiemie dodatkowa nazwa w j. litewskim Šlynakiemis) – wieś w Polsce położona w województwie podlaskim, w powiecie sejneńskim, w gminie Puńsk.
W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa suwalskiego.
Pozdrowienia
Małgosia
Gosiu, dziekuję za podpowiedź, rzeczywiście to nie jest Galicja. W ogóle to pomyliłem osoby i sprawa jest już nieaktualna. Przepraszam Was za zamieszanie.
Tomek
Tomek
-
Do jakiej parafii należała wieś Zielony Gościniec w gminie Błonie koło Krośniewic powiat kutnowski.
Miejscowość ta jest podana w akcie ślubu z 1849 roku, jako miejsce zamieszkania matki pana młodego.
Pozdrowienia
Danuta
Miejscowość ta jest podana w akcie ślubu z 1849 roku, jako miejsce zamieszkania matki pana młodego.
Pozdrowienia
Danuta
-
Dzięki Bogusławie. Też tak sądziłam, ale różnie to w tamtych czasach bywało. Przekonałam sie o tym szukając parafii i USC w powiecie wrzesińskim.
Pozdrowienia
Danuta
Pozdrowienia
Danuta
Witam,
szukam lokalizacji parafii i ksiąg metrykalnych z miejscowości Ślubów koło Góry Śląskiej, ale przed erygowaniem parafii w Kłodzie Górowskiej (sprzed 1992 roku).
szukam lokalizacji parafii i ksiąg metrykalnych z miejscowości Ślubów koło Góry Śląskiej, ale przed erygowaniem parafii w Kłodzie Górowskiej (sprzed 1992 roku).
Michał