UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Retusz zdjęć - prośba o pomoc.

Prośby o pomoc w odnawianiu starych fotografii

Moderator: Moderatorzy

lawak3

Re: Retusz zdjęć - prośba o pomoc.

Post autor: lawak3 » ndz sty 24, 2010 9:29 am

Dziękuję ci bardzo za Twój wysiłek. Wiem że lepiej jest skanować zdjęcia. Te które mam są wklejone do albumu i to stanowi problem. Część z moich zdjęć jest zdobyczna. Na tej zasadzie, że mówiłem właścicielowi np dalekiemu krewnemu proszę pokazać mi swoje stare zdjęcia. Nie będę chciał ich zabrać ze sobą zrobie tylko zdjęcie aparatem. Inna rzecz że maży mi się zakup lepszego aparatu. Dodam tu przy tym, że na szczęści
wiele z moich zdjęć wcale nie jest jakoś tragicznie zniszczona ale wkrótce będę miał jeszcze prośbę

Pozdrawiam i dziękuję
Paweł

Awatar użytkownika

Henryk Grabowski
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 19 razy

Post autor: Henryk Grabowski » ndz sty 24, 2010 9:35 am

Apel do Forgenowiczów.

Patrząc na poprawione z naprawdę wielkim trudem przez Małgosię archiwalne fotografie powyżej po raz kolejny bardzo prosimy o skanowanie a nie fotografowanie starych zdjęć.
Jakość zamieszczonych plików zdjęciowych, ich duża rozdzielczość ma ogromne znaczenie dla pracy retuszera. Po co ma dokonywać przysłowiowych cudów eksperymentując przy mało widocznym fragmencie fotografii skoro poprawnie wykonany skan o wiele lepiej uwidoczni te szczegóły. Praca nad takimi mało widocznymi fotografiami, często wyblakłymi, z licznymi uszkodzeniami, czy wręcz ubytkami emulsji jest naprawdę czasochłonna i wymaga świetnej znajomości używanych w tym celu programów komputerowych. Na naszym Forgenie Małgosia jest właśnie niedoścignionym mistrzem w tej dyscyplinie.
Uszanujmy jej pracę i poświęcenie i zamieszczajmy jedynie pliki zdjęciowe pozbawione wspomnianych defektów.
I niemniej ważna uwaga. Bardzo prosimy o nie traktowanie tego działu jako gratisowego zakładu usługowego. Prosimy o kilka zdań na temat samych fotografii, ich wieku, przyczyn tak znacznego ich uszkodzenia no i oczywiście informacji co przedstawiają. Jeżeli ktoś z Was dysponuje jedynie plikiem a nie ma oryginału zdjęcia to także jest dla nas cenne informacja.

Jednocześnie chcę zwrócić uwagę, iż dział Retusz zdjęć – prośba o pomoc znajduje się w zdecydowanej czołówce tematów FORGENU. Na dzień dzisiejszy ma 1144 odpowiedzi i 32.295 wyświetleń.

Pozdrawiam. Henryk Grabowski :pa:

PS. Nasza prośba o rozszyfrowanie danych dotyczących osób na archiwalnych fotografiach ma jeszcze cel typowo genealogiczny.
Jeżeli co najmniej jedna z osób czytających te posty rozpozna kogoś ze swych dalekich krewnych to efekt tego apelu zostanie osiągnięty.
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 2:07 pm przez Henryk Grabowski, łącznie zmieniany 1 raz.
HenryG
--------------
Link do porad „jak skanować zdjęcia przed retuszem”:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=5607

Awatar użytkownika

m-za
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 143 razy
Kontakt:

Post autor: m-za » ndz sty 24, 2010 10:18 am

Podpisuję się pod apelem Henryka :!:
Naprawa dobrze zeskanowanych zdjęć jest dużo łatwiejsza a przede wszystkim, zajmuje o wiele mniej czasu, którego nie zawsze mamy za dużo. :!:
Pozdrawiam, Małgorzata
http://www.photo-repair.eu/

Zdjęcia które retuszuję umieszczam w moich albumach:
http://picasaweb.google.com/malgorzata22cs

Michalina180
Podziękował/a: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Michalina180 » ndz sty 24, 2010 11:10 am

Małgosiu, bardzo , bardzo dziękuję za Twoją pracę. Jestem zachwycona tym co udało Ci się osiągnąć.
Co do ostrości to wiadomo , że "z pustego i Salomon nie naleje". Zdjęcie w oryginale było bardzo zniszczone, dlatego
potrzebowało bardzo dużo pracy i umiejętności. Ja sciągnęłam sobie Picasa3 i narazie uczę się na materiale lepszej
jakości ale dzięki temu wiem ile TY włożyłaś pracy.
Pozdrawiam serdecznie
Grazyna

lawak3

Post autor: lawak3 » ndz sty 24, 2010 5:50 pm

Reprymendę przyjąłem ze zrozumieniem. Starałem się wyjaśnić dlaczego moje zdjęcia nie są zeskanowane Mam nadzieję że moje wcześniejsze zapewnienie że zdjęć wymagających ratunku mam niewiele stawia mnie w trochę korzystniejszym świetle. Za to uwagę o tym żeby nie traktować tego działu jako jakiejśc gratisowej usługi i w zamian przedstawić jakąś krótką historię o nich uważam za jak najbardziej słuszną i swój błąd natychmiast naprawiam.

1 zdjęcie dwóch mężczyzn na schodach to bracia mojej babci o nazwisku Szak niestety nie znam imion Moja babcia miała ośmiu braci z czego czterech zginęło na I wojnie. Od pewnego czasu jestem w posiadaniu zdjęć i przy ich pomocy próbuje coś ustalić (np moje zdjęcie na forum militaria Iwanowo 1916)
2 zdjęcie moja babcia Emilia Szak urodzona w 1903r ze swoją bratową. Najstarszy brat mojej babci zaopiekował się najmłodszą siostrą ale poszedł na wojnę a między paniami się nie układało stąd rysa na twarzy bratowej Dosłownie na dniach odnalazłem list z frontu, którego jeszcze do końca nie rozszyfrowałem ale jest w nich chyba wzmianka o trudnyh relacjach między nimi
3 zdjęcie długo było tajemnicą ale ostatnio udało mi się ustalić że pierszy z lewej mężczyzna to brat mojej prababci Bolesław Pedowski

Pozdrawiam Paweł

Gerard
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: Gerard » śr sty 27, 2010 4:26 pm

Witam,
bardzo proszę o pomoc w przywrócenia do świetności zdjęcia mojego pradziadka(po prawej). Jest to jedyna przedwojenna pamiątka rodziny którą widziałem na własne oczy.
http://i137.photobucket.com/albums/q223 ... djecie.jpg
Dziękuje z góry i pozdrawiam Gerard

Awatar użytkownika

Henryk Grabowski
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 19 razy

Post autor: Henryk Grabowski » śr sty 27, 2010 7:36 pm

Dla Gerarda.
Tylko tyle w dużym pośpiechu mogłem zrobić.
Nie mam niestety instrumentarium i umiejętności Małgosi.
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Henryk Grabowski
PS. Gerardzie zdradź dlaczego oryginał zdjęcia ma taki kształt ?
HenryG
--------------
Link do porad „jak skanować zdjęcia przed retuszem”:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=63&t=5607

jola493
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jola493 » pn lut 01, 2010 7:16 pm

Witam!!!

Mam serdeczna prośbe o retusz trzech zdjęć z mojej rodziny.

Na jednym z nich jest mój teśc ze stalagu w Gdyni, zdjęcie w orginale jest bardzo zniszczone, rozdwaja sie.Jest tez brat mojej babci i kuzynka.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/258 ... 3d5e6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cae ... 63b5b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0a ... 876a1.html

Z góry serdecznie dziekuję za pomoc.
Jolanta Bielicka

Awatar użytkownika

jolaTL
Podziękowano: 130 razy

Post autor: jolaTL » pn lut 01, 2010 8:20 pm

Na ile potafiłam:
Obrazek
Pozdrawiam Jola TLipińska

Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Awatar użytkownika

jolaTL

Post autor: jolaTL » pn lut 01, 2010 9:18 pm

I jeszcze tak:
Obrazek

Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Awatar użytkownika

jolaTL

Post autor: jolaTL » pn lut 01, 2010 11:11 pm

Niestety, lepiej nie potrafię:
Obrazek Obrazek
To wszystko co potrafiłam z siebie wycisnąć. :nieok:

jola493
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: jola493 » wt lut 02, 2010 11:59 am

Witaj Jolu!!!

Serdecznie dziekuję za czas który poświęciłaś na retusz tych zdjęć, wyszły jak nowe. Ja tez zaczynam uczyć się robic retusze ale tych na razie łatwiejszych zdjęc. Praktyka czyni mistrza. Specjalne podziękowania za zdjęcie mojego teścia.

Pozdrawiam :ok: :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie: :usta:
Jolanta Bielicka

tobiaszboksik
Podziękowano: 1 raz

Post autor: tobiaszboksik » wt lut 02, 2010 9:01 pm

Dla Gerarda

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/929 ... dffa9.html

Nie mogę wstawić miniaturki, może ktoś pomoże?

Pozdrowienia Jarek

Awatar użytkownika

jolaTL

Post autor: jolaTL » śr lut 03, 2010 12:06 am

I jeszcze jedna próba, ale ... hmmm... niewiele się zmieniło:
Obrazek Obrazek

I jeszcze próby , mam badzieję,że poprzedników to nie urazi:
Obrazek

tobiaszboksik
Podziękowano: 1 raz

Post autor: tobiaszboksik » śr lut 03, 2010 2:18 pm

Panie Pawle!
Tak robię ale pokazuje się komunikat o nieobsługiwaniu kodów BBC, dawniej nie miałem tych problemów. Występuje on tylko na Forgen. W opcjach mam wyłaczone img i flash, BBC i URL włączone - może w tym problem.
Jarek

Zablokowany

Wróć do „Retusze”