UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

USC godne polecenia

Moderator: Moderatorzy

michalmilewski

Re: USC godne polecenia

Post autor: michalmilewski » śr mar 23, 2011 12:48 pm

DanutaP pisze:Dzisiaj byłam w USC w Skierniewicach. I Jestem Pod Wrażeniem. Profesjonalizm i Kompetencja. O tym, że urzędniczki były do tego uprzejme nie wspomnę.
W pełni potwierdzam. USC w Skierniewicach działa po prostu fantastycznie! Kontaktowałem się mailowo - pani kierownik zadzwoniła do mnie tuż po otrzymaniu maila i błyskawicznie odnalazła wszystkie poszukiwane akty, których kserokopie otrzymałem pocztą. Prosiłem o pomoc jeszcze dwa razy - za każdym razem zostałem potraktowany równie uprzejmie (i szybko!).
Mam też bardzo dobre doświadczenia z USC w Rawie Mazowieckiej i Radomiu. Mogę też pochwalić USC Maków (skąd dostałem skany!) i USC Kowiesy, choć w obu przypadkach czas oczekiwania na odpowiedź był dość długi (ale obsługa bardzo uprzejma).
Pozdrawiam,
Michał

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: ozanka » pt wrz 02, 2011 11:02 pm

Stawiam serduszka :serca: :serca: i kwiatki :kwitnie: dla p. Anety Krzysztofik z USC w Jędrzejowie. Młoda, sympatyczna i urocza osoba a co najważniejsze cierpliwa i przyjazna petentom. Jestem p. Anecie bardzo wdzięczna za pomoc. To osoba odpowiednia na swoim miejscu. Oby tylko nie wzięła przykładu ze swojego przełożonego:(
Pozdrawiam,
Bożenna

kostek
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: kostek » śr paź 12, 2011 9:52 am

Bardzo polecam USC w Świdwinie. Byłem na miejscu i zostałem miło przyjęty i od ręki otrzymałem wszystko co potrzebowałem.
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy

Pit3r87
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: Pit3r87 » pt lis 11, 2011 2:41 pm

Polecam USC w Bydgoszczy. Sprawę załatwiłem mailowo. Od daty wysłanie wniosku o wydanie kopii i wpłaceniu opłaty (5zł) po nie całych 4 dniach miałem kopie już w domu.
Piotr Jażdżyk

Szukam osób o nazwisku: Jażdżyk (Mielec, Sosnowiec); Mordec (Chorzelów, Brzyście, Gawłuszowice, Przykop, Buffalo (USA)); Gaba (Chorzelów); Giza, Lasota (Trzykosy, Koprzywnica, Łoniów); Wilk (Rawa Ruska); Łukjanienko i Moszczenko (Chabno (ZSRR))

kwiat1
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: kwiat1 » czw kwie 19, 2012 10:54 pm

Polecam USC Człuchów bardzo mila Pani kierownik,wszystko drogą e-meilową do domu, po uiszczeniu wpłaty,ale nie kopie tylko odpis.Róża

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt kwie 20, 2012 11:49 am

To pewnie łaski Pani kierownik nie zrobiła :) jeśli miałaś podstawy do otrzymania odpisu. Każdy USC ma to w obowiązku. Nie ma czego zachwalać no chyba że Pani Kierownik jest miła :)

- czemu nie dostałaś kopii ( czy o nią prosiłaś ?)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

kwiat1
Podziękował/a: 41 razy

Post autor: kwiat1 » sob kwie 21, 2012 3:53 pm

Pewnie ,że o łasce mowy być nie może.Poprostu podała ceny co za co i tyle, nie pytalam o powód braku cenny na kopie.Pozdrawiam Róża

matrioshka83
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: matrioshka83 » ndz kwie 22, 2012 3:38 pm

USC w Troszynie,Wąbrzeźnie i Różanie-wszystkie sprawy załatwiałam przez telefon -chciałam uzyskać informacje zapisane w metrykach i Panie nie miały żadnych problemów ze znalezieniem metryk i odczytaniem,szczególnie Pani kierownik USC w Troszynie okazała się być niebywale pomocna,znalazła więcej dokumentów niż się spodziewałam i prosiłam.
USC w Warszawie na Smyczkowej-dzwoniłam w zeszłym tygodniu i powiedziałam że szukam aktu urodzenia wtem Pan który miał przyjemność odebrać poinformował mnie nie dając mi dokończyć zdania że muszę osobiście przyjechać bo nie wie kim jestem itd...podobną sytuację miałam z USC w Nowym Mieście Lubawskim-Pani również nie udzieliła mi informacji tłumacząc że nie wie kim jest osoba z którą rozmawia i oznajmiła że mam wysłać listem prośbę i wtedy będzie inna rozmowa-a czy jeśli wyślę list to ta pani będzie miała pewnośc że ja to ja?
Podsumowując-większość USC z którymi miałam styczność była przyjazna a te trzy wyżej wymienione stawiam na podium!

pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę cierpliwości i wytrwałości.

Agnieszka
Agnieszka Nowak

qufel
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: qufel » czw kwie 26, 2012 1:56 pm

Witam
Miałem dziś przyjemność mieć kontakt z USC w Gostyninie. To co dziś się stało przeszło moje najśmielsze oczekiwania:).
Zadzwoniłem dziś rano (ok 10;30) i zapytałem panią czy jest mozliwość uzyskania ksero lub skanu, aktu ślubu mojego dziadka.Miła pani odpowiedziała że zorientuje sie w mozliwościach i kazała napisać maila z prośbą, co niezwłocznie uczyniłem (wiadomo, śpieszy mi się :lol: ). Sprawdzam teraz pocztę i co widzę? Jest!! :jupi: Po 3 godzinach dostałem fotokopię w bardzo dobrej jakości!!! To nie jest moj pierwszy kontakt z tym urzędem, kilka lat temu, telefonicznie, bez żadnych problemów uzyskałem potrzebne informację.
Jesli ktoś bedzie próbował uzyskać coś z tego urzędu to dostanie to na 100%. Życzę wszystkim takich kontaktów z urzędami:)
Darek Klepka - Busko Zdrój

s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

Post autor: s_szpilska » czw kwie 26, 2012 4:24 pm

Urząd w Zwoleniu, 26-700, Plac Kochanowskiego 1, we wtorek wysyłałam pocztą prośbę o kserokopie aktu urodzenia mojej babci a tu dziś niespodzianka:) Kserokopia w kopercie:) Pozazdrościć takich pracowników. Aż miło brać się do dalszych działań:)
Pozdrawiam Sylwia

mdanka
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: mdanka » ndz maja 06, 2012 3:55 pm

USC Kudowa Zdrój - Wielkie podziękowania dla urzędującej Pani- przy znikomych danych Pani przez dwa dni szukała chcąc mi pomóc.Dowiedziała sie, że ulica którą jej podałam po wojnie inaczej sie nazywała i doszła po meldunkach Chylę czoła przed życzliwością.
USC GZY jest ogromnie przyjazne genealogom.
USC Starogard Gdański- młoda urzędniczka odszukała mi akt sprzed 90 lat ale nie wiedziała czy może mi zrobić ksero wiec sama z własnej inicjatywy poprosiła kierowniczkę. Oby więcej takich urzędników. W podsumowaniu- czym większe miasto tym większy "mur" przed interesantem igrom nieżyczliwości ( chociażby Poznań przywołać)
Mdanka

Awatar użytkownika

iR3k

Post autor: iR3k » pt maja 11, 2012 3:12 pm

Pragnę pochwalić USC w Chełmie oraz podziękować za pełen profesjonalizm, oraz zrozumienie i przychylność dla genealogów.
Miła obsługa, kontakt telefoniczny oraz listowy.

mdanka
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: mdanka » pn maja 14, 2012 6:23 pm

USC Działdowo - REWELACJA! Kilka minut i już miałam potrzebne zgony. Gratuluje Panu Burmistrzowi takiej załogi. Oby więcej takich sympatycznych i kompetentnych pracowników w urzędach. Tą drogą chciałam podziękować serdecznie .
Danuta Matczak

jarek71

Post autor: jarek71 » pt lip 06, 2012 2:12 am

Czy ktoś zaglądał może do USC w Żelechowie, Garwolinie i Strzelcach Krajeńskich? Jakie tam mają podejście do sprawy?
Ostatnio zmieniony czw lip 19, 2012 3:51 pm przez jarek71, łącznie zmieniany 1 raz.

zdz-dob

Post autor: zdz-dob » ndz lip 08, 2012 10:51 am

Witam!Czy ktoś był w USC Łukowie.Pozdrawiam Zdzisław.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”