apszczol pisze:Nikt nie chce ziemi klasy III lub IV /piach/.
Mariuszu Kalinowski!
ziemia klasy III to jeszcze pszenno-buraczana,
a IV to klasa srednia.
Piach to jest dopiero klasa VI.
Adamie Pszzczółkowski
Widzę , że jesteś specjalistą nie tylko od genealogii, heraldyki ale i od geodezji. Jak się klasyfikuje ziemię pewnie też wiesz. Czasami za pół litra i świniaka a czasami za sto rubli. U mojego pra pra dziada Tadeusz Kalinowskiego w spisie jest o 100 mórg ziemi mniej na Konopkach Błonie niż rzeczywiście. Folwark ten składający sie z trzech wsi Konopki, Błonie, Dębówka został zlicytowany w 1889 bodajże roku chyba Janowi Kobylińskiemu i jego żonie Małgorzacie Przestrzelskiej - o ile / z pamięci / sobie przypominam. Spis ten już zapewne masz z BUJ. Deklaracje właścicieli gruntowych podających przestrzeń i dobroć posiadanej ziemi celem określenia wysokości podatku 1865 BUJ w Krakowie syg. 5991/IV. Prof. Maroszek był bardzo zainteresowany gdyby doktorant opracował takie zestawienie na podstawie map geodezyjnych i wykazanie wydajności z jeden morgi.
Kup sobie 100 ha ziemi i posadź buraki cukrowe. Zobaczysz jaki będziesz miał plon z III ja wolę I lub góra II. Takiej ziemi w jednym kawałku jest i było mało. Ta najlepsza jest i był nie do kupienia dziś i wtedy.
-- Post scalono 14 wrz 2012, 23:18 --
O na przykład wg tej klasyfikacji:
Kompleksy przydatności rolniczej na gruntach ornych – obok podano klasy bonitacyjne, uprawiane rośliny i % powierzchni kraju
1 – kompleks pszenny bardzo dobry – kl. I i II; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 3,8%
2 – kompleks pszenny dobry – kl. II, IIIa, i IIIb; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 18,0%
3 – kompleks pszenny wadliwy – kl. IIIb, IVa i IVb; jęczmień, owies, kukurydza, słonecznik; 3,1%
4 – kompleks żytni bardzo dobry (pszenno-żytni) – kl. IIIb; uprawa tych samych gatunków co na pierwszych trzech kompleksach oraz pszenżyto, żyto, groch, łubin żółty i wąskolistny, burak i marchew pastewna; 17,1%
5 – kompleks żytni dobry – kl. IVa i IVb; rzepak ozimy, jęczmień, pszenżyto, ziemniak, żyto, gryka, łubin żółty, seradela, wyka ozima, lnianka i gorczyca; 15,6%
6 – kompleks żytni słaby – kl. IVb i V; żyto, owies, gryka, ziemniak, łubin żółty, seradela i wyka ozima; 18,1%
7 – kompleks żytni bardzo słaby (żytnio-łubinowy) – kl. VI; żyto, łubin żółty, seradela, ziemniak, wyka ozima; 11,5%
8 – kompleks zbożowo-pastewny mocny – kl. IIIb i IVa; kukurydza, słonecznik, mieszanki pastewne roślin jednorocznych i wieloletnich, owies; 3,9%
9 – kompleks zbożowo-pastewny słaby – kl. IVb i V; owies, żyto, ziemniak, marchew pastewna,łubin żółty i wąskolistny; 3,0%
10 – kompleks pszenny górski – kl. II, IIIa i IIIb; uprawa tych samych gatunków co na najlepszych kompleksach gleb nizinnych; 1,6%
11 – kompleks zbożowy górski – kl. IVa i IVb; pszenica, żyto, jęczmień jary, owies, ziemniak, koniczyna, brukiew, len włóknisty; 2,0%
12 – kompleks owsiano-ziemniaczany górski – gleby płytkie i zakamienione; ziemniak, owies, mieszanki traw z koniczyną; 1,2%
13 – kompleks owsiano-pastewny górski – gleby płytkie, szkieletowe i kwaśne; owies i mieszanki traw z motylkowymi; 0,5%