UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nowy program...

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
lardux

Re: Nowy program...

Post autor: lardux » pt sie 31, 2012 9:41 am

Dziękuję za odpowiedź, chciałem uniknąć rejestrowania, ale widzę że się chyba nie da...
obecnie pracuję na wizualizacją time line, i zdarzeń, to był świetny pomysł!!

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » pt paź 05, 2012 5:21 pm

Ostatnio dzięki kuzynowi odkryłem program genealogiczny dla Mac-ów a w nim sposób prezentacji drzewa, który zawsze chciałem mieć ale żaden z programów dla PC-tów czy pod Linuxa tego nie daje czyli prezentacja drzewa w 3D, gdzie można rozłożyć wszystkie gałęzie na wielkim obszarze i wszyscy się zmieszczą (jeśli wirtualny desktop będzie dostatecznie duży). Program ten to MacFamilyTree, a tu można się zapoznać ze screenami http://www.syniumsoftware.com/macfamily ... llery.html. Niestety program ten choć posiada możliwość wygenerowania na jednym pasku całego drzewa potomków dla jednej osoby nawet do 12 pokoleń (co jest dla mnie bardzo przydatne) ma "wadę", gdyż ślub pomiędzy bliskimi krewnymi zapisał dwa razy osobno zamiast pojedyńczo jako związek pomiędzy tymi dwoma osobami.

W programach genealogicznych brakuje mi też możliwości zarządzania całym lasem drzew i wsparcia dla projektów indeksacyjnych metryk, co ułatwiłoby zarządzanie i gromadzenie, i wyszukiwanie powiązań. Wiem że po sieci krąży jakiś plik excelowski, który potrafi przekonwertować dane z pliku excel do formatu ged, ale jest to jak dla mnie nie wygodne. Więc przydało by się wsparcie w programie dla plików indekacyjnych z projektów geneteki i metryk, tak aby na ich podstawie można było w masowy sposób załadować program genealogiczny.

Ponato przydała by się funkcja do oznaczania bezdzietnych małżeństw/osób oraz możliwość wyszukiwania wspólnego przodka dla większej grupy osób (gdy pracuje się nad indeksacją parafii to może być bardzo przydatna funkcja).
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

skała
Podziękowano: 3 razy
Kontakt:

Post autor: skała » czw lis 15, 2012 12:29 pm

I jak idą prace?

Pozdrawiam
Piotr

ODPOWIEDZ