UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wlodzimierzec
Moderator: Moderatorzy
Re: Wlodzimierzec
Prawie po roku czasu powracam do tematu ksiag przywiezionych przez ks Dominika Wawrzynowicza.Chodzi o Włodzimierzec,gdzie był proboszczem.Czy ktos spotkał sie z tym tematem. Sonia
Jakis czas temu pisała pani,że dobrze byłoby znależc oryginał aktu ślubu Antoniego Miszkiewicza i Teofili Wereszczyńskiej(Stepań 1875/13).Do kogo powinnam napisac,proszę o adres.Wczoraj otrzymałam odpowiedz z Archiwum Państwowego w Lucku.Tam nie ma.Skierowano mnie do Archiwum w Równem.Dzisiaj wysyłam list.A,może te oryginały znjduja sie w w jakims archiwum koscielnym.Stąd moje pytanie.
sonia
sonia
Ponawiam swoją prośbę ;ślub Stepań 1875/13.Gdzie mogą być oryginały tych ksiąg,z których spisywał ks.Florentyn Czyżowski.Z Archiwum w Łucku otrzymałam odpowiedz,że nie ma tych ksiąg. Sonia
Dodano po :
Ponawiam swoją prośbę ;ślub Stepań 1875/13.Gdzie mogą być oryginały tych ksiąg,z których spisywał ks.Florentyn Czyżowski.Z Archiwum w Łucku otrzymałam odpowiedz,że nie ma tych ksiąg. Sonia
Dodano po :
Czy ktoś z Państwa wie gdzie mogą znajdować się księgi parafialne Włodzimierca,ale sprzed 1827r.
Sonia
Sonia
Rok 1827 parafia Włodzimierzec -ur.się chłopiec o nazwisku Czarnecki i nadano mu imię Jan z Dukli.Czy ta miejscowość(Dukla)
może być podpowiedzią,gdzie szukać wcześniejszych Czarneckich,czy to taka moda na konkretnych swietych.
Sonia
może być podpowiedzią,gdzie szukać wcześniejszych Czarneckich,czy to taka moda na konkretnych swietych.
Sonia
-
- Podziękowano: 6 razy
Nie nazwałbym tego modą, ale raczej szczególnym przywiązaniem do konkretnego patrona. Św.Jan z Dukli to ważny święty dla Kresów, a zwłaszcza Lwowa. Często imię nadawano dziecku w dniu, któremu patronuje święty/błogosławiony. Dzień poświęcony temu zakonnikowi w XIX wieku to 19 lipca, w czasach współczesnych 3 października.