UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Quiz

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

marla

Re: Quiz

Post autor: marla » ndz paź 01, 2017 5:15 pm

3) No, to musiałam poszukać definicji błędu drukarskiego :D - nie, w pytaniu nie ma błędu, chodzi o ortografię
6 i 7) a "u Ciebie" była to rolnicza gmina niemieckich ewangelików?
10) dane wzięłam z sieci (i domniemań w związku z pewnym dokumentem) - odpowiedź zawiera błąd? Za jakiś tydzień podam moje źródło, bo to całkiem interesujące miejsce

* niektóre pytania i odpowiedzi celowo są małą łamigłówką z drugim dnem :F

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz paź 01, 2017 5:17 pm

no to jestem lepsza, bo mam 10/12. Ale strzelałam ;)
Beata

marla

Post autor: marla » czw paź 12, 2017 12:58 am

Minęło już ponad tydzień - zatem obiecane interesujące miejsce:
Izba Tradycji w Lasochowie pisze:... chcemy, aby gromadzone przez nas zbiory były pretekstem do snucia opowieści o tym, jak to „drzewiej bywało”. La­so­chow­ska Izba Tradycji jest miejscem, w którym o rzeczach się opowiada, a nie jedynie pokazuje. Miejscem, gdzie siłą wyobraźni można przywrócić czas, który nieodwołalnie przeminął.
Ekspozycja podzielona jest tematycznie
Izba Tradycji w Lasochowie pisze:życie codzienne we dworze na przełomie XIX i XX w.; rozrywki ziemiańskie; polowanie – szlachecka namiętność; kuchnia dworska; XIX-wieczna medycyna: lekarze i zielarze; tradycje rybackie; warsztat kowala; uprawa roli; zboże – od żniw po wypiek chleba; obróbka skóry: rymarstwo i szewstwo; obróbka drewna: stolarstwo, bednarstwo i ciesielstwo; tkactwo – wrzeciona, kołowrotki, krosna. W jednym z pomieszczeń zrekonstruowana została izba chłopska z piecem chlebowym i oryginalnym wyposażeniem z epoki.
On-line można przeczytać o tym i owym - np. w dziale Zboże: od młocki do chleba albo Obowiązki pana i pani domu
Coś na deszczowe wieczory lub pochmurne poranki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”