UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nasi w mediach
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: Nasi w mediach
Zabrakło mi jednego. Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja. W Polsce genealogia nadal jest postrzegana jako hobby emeryta zwłaszcza, gdy Pan Andrzej powiedział, że jest drugim hobby po ogrodnictwie (choć w USA). Brakuje mi zawsze w tych programach odniesienia również do młodych osób, bardziej mobilnych - dających swoją postawą moralną przykład innym. Żeby choć wspomnieć o tym, że wiele młodych osób też się tym zajmuje, by chętne młode osoby wiedziały, że znajdą niszę porozumienia z rówieśnikiem na takim forum
Dziękuje za reklamę Forgenu - szkoda, że się nie pojawił, żaden napis z nazwą strony, wiele osób mogło nie załapać. A te prawdy na ekranie co napisane było że kopia dokumentu itd. - z góry przesadzone.
Sebastian
Dziękuje za reklamę Forgenu - szkoda, że się nie pojawił, żaden napis z nazwą strony, wiele osób mogło nie załapać. A te prawdy na ekranie co napisane było że kopia dokumentu itd. - z góry przesadzone.
Sebastian
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 9 razy
Bardzo dziękujęjoanna84 pisze:Zawsze jest jeszcze portal iTVP
http://www.tvp.pl/strony/przegapiles-w- ... internecie

Przyda się pewnie nie raz !
Nie mamy telewizora i nie zamierzamy go kupować, ale czasem warto zerknąć na jakiś program.
Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Ja się pokusiłam na napisanie do TVP maila z podziękowaniem za zaproszenie do studia genealogów.
Przy okazji napisałam trochę o naszej obecnej sytuacji, potrzebach i oczekiwaniach. Być może więcej takich listów otworzyłoby głowy osób odpowiedzialnych za ramówkę programową. Może w tym jest szansa na stworzenie jakiegoś programu cyklicznego? Trzeba próbować wszystkich sposobów, aby nas zauważono!
Przy okazji napisałam trochę o naszej obecnej sytuacji, potrzebach i oczekiwaniach. Być może więcej takich listów otworzyłoby głowy osób odpowiedzialnych za ramówkę programową. Może w tym jest szansa na stworzenie jakiegoś programu cyklicznego? Trzeba próbować wszystkich sposobów, aby nas zauważono!
pozdrawiam
Magda Koffnyt
Magda Koffnyt
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 67 razy
pozdrawiam
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Obejrzałem z przyjemnością. Znam Andrzeja od lat i wiem, że zawsze się dobrze prezentuje.
Przy okazji miło było zobaczyć Marię wśród jej pamiątek rodzinnych. To następny krok naszego środowiska w przedzieraniu się do mediów.
Aby jednak potrawa miała smak, potrzebna jest szczypta soli.
Otóż chyba stres sprawił, że Andrzej kompletnie pomylił pojęcia drzewa genealogicznego z wywodem przodków, co jest bardzo powszechnym błędem. Szkoda, że takie pomieszanie definicji poszło w eter
Druga drobniutka uwaga, dotyczy już mojej prywaty
Zabrakło mi rzetelnej informacji, że autorem prezentowanej tablicy genealogicznej w książce Jerzego Stuhra nie był on sam, jak powiedział Andrzej, tylko jeden z członków PTG, w tym wypadku akurat ja
Nie tyle chodzi o moją urażoną ambicję, bo z tym nie mam kłopotów, ale o przegapienie możliwości pokazania, że amatorzy zaczynają działać i być pomocni w różnych obszarach.
Na plus, tym razem, zaliczyć należy wymienienie naszych for genealogicznych: Genealogów i Forgenu.
Ogólnie wrażenia pozytywne.
Przy okazji miło było zobaczyć Marię wśród jej pamiątek rodzinnych. To następny krok naszego środowiska w przedzieraniu się do mediów.
Aby jednak potrawa miała smak, potrzebna jest szczypta soli.
Otóż chyba stres sprawił, że Andrzej kompletnie pomylił pojęcia drzewa genealogicznego z wywodem przodków, co jest bardzo powszechnym błędem. Szkoda, że takie pomieszanie definicji poszło w eter

Druga drobniutka uwaga, dotyczy już mojej prywaty

Zabrakło mi rzetelnej informacji, że autorem prezentowanej tablicy genealogicznej w książce Jerzego Stuhra nie był on sam, jak powiedział Andrzej, tylko jeden z członków PTG, w tym wypadku akurat ja

Nie tyle chodzi o moją urażoną ambicję, bo z tym nie mam kłopotów, ale o przegapienie możliwości pokazania, że amatorzy zaczynają działać i być pomocni w różnych obszarach.
Na plus, tym razem, zaliczyć należy wymienienie naszych for genealogicznych: Genealogów i Forgenu.
Ogólnie wrażenia pozytywne.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 4 razy
Bardzo podobał mi się dzisiejszy program. Był spokojny, prowadzący wiedzieli o czym jest mowa, dali genealogom się wypowiedzieć. A to, że nie wszystko powiedzieliście to zrozumiałe. Wiem jak się mówi przed kamerą. Mimo wszystko człowiek jest spięty i nie może swobodnie, po kolei wypowiedzieć wszystkich myśli.
Następnym razem będzie jeszcze lepiej
Gratuluję występu
Ciekawa jestem, czy były potem telefony?
Pozdrawiam serdecznie
Anna Gabor
Następnym razem będzie jeszcze lepiej

Gratuluję występu

Ciekawa jestem, czy były potem telefony?
Pozdrawiam serdecznie
Anna Gabor
Anna Gabor
Poszukuję gałęzi rodzinnych:
Gabor, Jurkiewicz-Chełmża, Leksandrowicz-Chełmża,
Wojciechowski-Pływaczewo, Srebrniki i Drzonowo,
Romanowski, Gacki, Brochocki, Węgierski, Ziemiecki - Mazowsze
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witaj Andrzeju!
Gratulacje za propagowanie genealogii w TVP.
Mogłem oglądnąć to wieczorem dzięki wrzutce Wojtka.
Co istotne, po jednej i drugiej stronie były osoby, które wiedziały o czym mowa. A że pozostaje niedosyt z treści niedopowiedzianych na wizji - tak niestety już jest, niby dużo czasu a faktycznie wszyscy którzy mają do czynienia z kamerą i mikrofonem wiedzą, że czas piekielnie tam szybko mija .
Edek
Gratulacje za propagowanie genealogii w TVP.

Edek
-
Andrzeju!!! uściski i gratulacje jak zwykle
no tak rzeczywiście pokazywaliście wywód przodków
bo na wątku który Waldek założył nie wiedziałm o co chodzi?
Mimo ze cenię Olszańskiego to takie rozmowy jak zwykle popędzne przez czas antenowy to tylko migawki. Zdania nie dadzą dokończyć.. i wtedy zawsze traci się na jakości rozmowy.
Ale i tak dobrze że jesteście w eterze.

Mimo ze cenię Olszańskiego to takie rozmowy jak zwykle popędzne przez czas antenowy to tylko migawki. Zdania nie dadzą dokończyć.. i wtedy zawsze traci się na jakości rozmowy.
Ale i tak dobrze że jesteście w eterze.

pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
-
- Podziękowano: 1 raz
Otóż to. Zupełnie nie wiem, skąd te kwoty się wzięły - że za pozyskanie dokumentu od 20 do 80 zł?!?j_sj pisze:A te prawdy na ekranie co napisane było że kopia dokumentu itd. - z góry przesadzone.

Co do błędu Andrzeja - ja sam, oglądając program, nie byłem pewien, czy to mnie się coś pomieszało, czy to faktycznie efekt nerwów. Faktycznie, błąd zasadniczy, ale nie jest nie do naprawienia - każdy, kto na poważnie będzie chciał zająć się poszukiwanie przodków, na pewno wdepnie do Internetu i, choćby u nas, znajdzie definicje drzewa genealogicznego i wywodu przodków i pozna między nimi różnicę.
Bardzo fajny program, bardzo ładnie zmontowany, sporo zostało powiedziane i w tym przypadku TVP pokazała TVNowi jak powinno się takie skondensowane treściowo programy robić. Pozdrawiam wszystkich uczestników programu i gratuluję występu!
Aha, jeszcze jedna rzecz, o której mówił Seba - jeśli chodzi o młodych ludzi, to faktycznie można odnieść wrażenie, że za mało się o tym mówi. Przecież u nas jest Mateusz, Kuba czy Miłosz (zastanawiające, że wśród najmłodszych przeważa płeć męska

Dawid
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
-
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Wojtku, dzięki za linki. Wreszcie mogłem obejrzeć.
Andrzeju, gratulacje! Świetny program
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc może kiedyś któraś ze stacji TV zrobi i wyemituje podobny program w godzinach wieczornych lub popołudniowych. Wtedy można dotrzeć do młodszych roczników, gdyż do południa młodzież przeważnie siedzi w szkole.
Andrzeju, gratulacje! Świetny program

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc może kiedyś któraś ze stacji TV zrobi i wyemituje podobny program w godzinach wieczornych lub popołudniowych. Wtedy można dotrzeć do młodszych roczników, gdyż do południa młodzież przeważnie siedzi w szkole.
-
Witam
Krótki audycja radiowa z tematyką genealogiczną w tle na antenie Radia Kraków 21.04.2009 r. w godzinach od 10.00 do 11.00 . Można wysłuchać przez internet http://www.radiokrakow.pl
Na stronie głównej znajduje się taka ikonka LIVE. Wystarczy tylko na nią kliknąć.
Pozdrawiam
Krótki audycja radiowa z tematyką genealogiczną w tle na antenie Radia Kraków 21.04.2009 r. w godzinach od 10.00 do 11.00 . Można wysłuchać przez internet http://www.radiokrakow.pl
Na stronie głównej znajduje się taka ikonka LIVE. Wystarczy tylko na nią kliknąć.
Pozdrawiam
Zbyszek
www.mtg-malopolska.org.pl
www.mtg-malopolska.org.pl
Dnia 21.04.(ostatni wtorek) przed południem słuchacze Radia Kraków, mieli okazje posłuchać krótkiej audycji poświęconej genealogii. W studiu spotkaliśmy sie w czwórkę: ja, Ania Poznar, Zbyszek Szybka i Marcin Niewalda.
W krótkim czasie staraliśmy się w wyczerpujacy sposób odpowiadać na pytania zadawane przez prowadzacą - Panią Agnieszkę Grybel. Każdy z nas chciał powiedzieć jak najwięcej o swoich doświadczeniach, ciekawostkach odkrytych podczas poszukiwań i o tym czym stało sie dla nas poszukiwanie przodków i tropienie historii.
Audycji można posłuchać wchodząc na stronę MTG.
http://www.mtg-malopolska.org.pl/naszespotkania.html
W krótkim czasie staraliśmy się w wyczerpujacy sposób odpowiadać na pytania zadawane przez prowadzacą - Panią Agnieszkę Grybel. Każdy z nas chciał powiedzieć jak najwięcej o swoich doświadczeniach, ciekawostkach odkrytych podczas poszukiwań i o tym czym stało sie dla nas poszukiwanie przodków i tropienie historii.
Audycji można posłuchać wchodząc na stronę MTG.
http://www.mtg-malopolska.org.pl/naszespotkania.html
-
- Podziękowano: 4 razy
Witam!
Bardzo ładna audycja. Prowadzona spokojnie, a jednocześnie oddaje zacięcie i pasję genealogiczną. Takie audycje na pewno zachęcą do badań genealogicznych.
Gratuluję uczestnikom i życzę powodzenia.
Bardzo ładna audycja. Prowadzona spokojnie, a jednocześnie oddaje zacięcie i pasję genealogiczną. Takie audycje na pewno zachęcą do badań genealogicznych.
Gratuluję uczestnikom i życzę powodzenia.
Anna Gabor
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witam serdecznie
Właśnie przed chwilą wysłuchałam audycji , korzystając z linku podanego przez Magdalenę .
Zgadzam się w 100% z Anną Gabor
Naprawdę warto było posłuchać tej audycji.
Przy okazji wysłuchania mogłam usłyszeć głosy osób,które znam tylko ze zdjęć na forum
Również życzę Wam jeszcze wielu wspaniałych odkryć genealogicznych

Właśnie przed chwilą wysłuchałam audycji , korzystając z linku podanego przez Magdalenę .
Zgadzam się w 100% z Anną Gabor

Naprawdę warto było posłuchać tej audycji.
Przy okazji wysłuchania mogłam usłyszeć głosy osób,które znam tylko ze zdjęć na forum

Również życzę Wam jeszcze wielu wspaniałych odkryć genealogicznych

Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona
Ilona