UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nasi w mediach

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

sj_sj
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Nasi w mediach

Post autor: sj_sj » pn lut 09, 2009 10:30 am

Zabrakło mi jednego. Z całym szacunkiem dla Pana Andrzeja. W Polsce genealogia nadal jest postrzegana jako hobby emeryta zwłaszcza, gdy Pan Andrzej powiedział, że jest drugim hobby po ogrodnictwie (choć w USA). Brakuje mi zawsze w tych programach odniesienia również do młodych osób, bardziej mobilnych - dających swoją postawą moralną przykład innym. Żeby choć wspomnieć o tym, że wiele młodych osób też się tym zajmuje, by chętne młode osoby wiedziały, że znajdą niszę porozumienia z rówieśnikiem na takim forum

Dziękuje za reklamę Forgenu - szkoda, że się nie pojawił, żaden napis z nazwą strony, wiele osób mogło nie załapać. A te prawdy na ekranie co napisane było że kopia dokumentu itd. - z góry przesadzone.

Sebastian

Awatar użytkownika

Bayerek
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: Bayerek » pn lut 09, 2009 10:59 am

joanna84 pisze:Zawsze jest jeszcze portal iTVP
http://www.tvp.pl/strony/przegapiles-w- ... internecie
Bardzo dziękuję :kwitnie:
Przyda się pewnie nie raz !
Nie mamy telewizora i nie zamierzamy go kupować, ale czasem warto zerknąć na jakiś program.
Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska

Awatar użytkownika

kufferka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: kufferka » pn lut 09, 2009 11:02 am

Ja się pokusiłam na napisanie do TVP maila z podziękowaniem za zaproszenie do studia genealogów.
Przy okazji napisałam trochę o naszej obecnej sytuacji, potrzebach i oczekiwaniach. Być może więcej takich listów otworzyłoby głowy osób odpowiedzialnych za ramówkę programową. Może w tym jest szansa na stworzenie jakiegoś programu cyklicznego? Trzeba próbować wszystkich sposobów, aby nas zauważono!
pozdrawiam
Magda Koffnyt

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » pn lut 09, 2009 8:30 pm

Audycja jest na youtube:
część pierwsza
część druga
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lut 09, 2009 9:16 pm

Obejrzałem z przyjemnością. Znam Andrzeja od lat i wiem, że zawsze się dobrze prezentuje.
Przy okazji miło było zobaczyć Marię wśród jej pamiątek rodzinnych. To następny krok naszego środowiska w przedzieraniu się do mediów.
Aby jednak potrawa miała smak, potrzebna jest szczypta soli.
Otóż chyba stres sprawił, że Andrzej kompletnie pomylił pojęcia drzewa genealogicznego z wywodem przodków, co jest bardzo powszechnym błędem. Szkoda, że takie pomieszanie definicji poszło w eter :(
Druga drobniutka uwaga, dotyczy już mojej prywaty :P
Zabrakło mi rzetelnej informacji, że autorem prezentowanej tablicy genealogicznej w książce Jerzego Stuhra nie był on sam, jak powiedział Andrzej, tylko jeden z członków PTG, w tym wypadku akurat ja :lol:
Nie tyle chodzi o moją urażoną ambicję, bo z tym nie mam kłopotów, ale o przegapienie możliwości pokazania, że amatorzy zaczynają działać i być pomocni w różnych obszarach.
Na plus, tym razem, zaliczyć należy wymienienie naszych for genealogicznych: Genealogów i Forgenu.
Ogólnie wrażenia pozytywne.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn lut 09, 2009 11:23 pm

Andrzeju
napisz proszę kilka zdań na temat dyżuru eksperta
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

AniaG
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: AniaG » pn lut 09, 2009 11:44 pm

Bardzo podobał mi się dzisiejszy program. Był spokojny, prowadzący wiedzieli o czym jest mowa, dali genealogom się wypowiedzieć. A to, że nie wszystko powiedzieliście to zrozumiałe. Wiem jak się mówi przed kamerą. Mimo wszystko człowiek jest spięty i nie może swobodnie, po kolei wypowiedzieć wszystkich myśli.
Następnym razem będzie jeszcze lepiej :ok:
Gratuluję występu :ok:
Ciekawa jestem, czy były potem telefony?

Pozdrawiam serdecznie
Anna Gabor
Anna Gabor

Poszukuję gałęzi rodzinnych:
Gabor, Jurkiewicz-Chełmża, Leksandrowicz-Chełmża,
Wojciechowski-Pływaczewo, Srebrniki i Drzonowo,
Romanowski, Gacki, Brochocki, Węgierski, Ziemiecki - Mazowsze

Awatar użytkownika

azymek5
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: azymek5 » wt lut 10, 2009 9:43 am

Witaj Andrzeju!
Gratulacje za propagowanie genealogii w TVP. :ok: Mogłem oglądnąć to wieczorem dzięki wrzutce Wojtka. :kwitnie: Co istotne, po jednej i drugiej stronie były osoby, które wiedziały o czym mowa. A że pozostaje niedosyt z treści niedopowiedzianych na wizji - tak niestety już jest, niby dużo czasu a faktycznie wszyscy którzy mają do czynienia z kamerą i mikrofonem wiedzą, że czas piekielnie tam szybko mija .
Edek

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » wt lut 10, 2009 10:47 am

Andrzeju!!! uściski i gratulacje jak zwykle :) :ok: no tak rzeczywiście pokazywaliście wywód przodków ;) bo na wątku który Waldek założył nie wiedziałm o co chodzi? :co: :lol:
Mimo ze cenię Olszańskiego to takie rozmowy jak zwykle popędzne przez czas antenowy to tylko migawki. Zdania nie dadzą dokończyć.. i wtedy zawsze traci się na jakości rozmowy.
Ale i tak dobrze że jesteście w eterze. :ok:
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt lut 10, 2009 1:23 pm

j_sj pisze:A te prawdy na ekranie co napisane było że kopia dokumentu itd. - z góry przesadzone.
Otóż to. Zupełnie nie wiem, skąd te kwoty się wzięły - że za pozyskanie dokumentu od 20 do 80 zł?!? :co: Bardzo niedobrze, że tak wysokie kwoty poszły w eter, bo na pewno sporo osób, które już, już myślało o zgłębieniu tematu, tym cennikiem zostały zniechęcone. Smutna prawda...

Co do błędu Andrzeja - ja sam, oglądając program, nie byłem pewien, czy to mnie się coś pomieszało, czy to faktycznie efekt nerwów. Faktycznie, błąd zasadniczy, ale nie jest nie do naprawienia - każdy, kto na poważnie będzie chciał zająć się poszukiwanie przodków, na pewno wdepnie do Internetu i, choćby u nas, znajdzie definicje drzewa genealogicznego i wywodu przodków i pozna między nimi różnicę.

Bardzo fajny program, bardzo ładnie zmontowany, sporo zostało powiedziane i w tym przypadku TVP pokazała TVNowi jak powinno się takie skondensowane treściowo programy robić. Pozdrawiam wszystkich uczestników programu i gratuluję występu!

Aha, jeszcze jedna rzecz, o której mówił Seba - jeśli chodzi o młodych ludzi, to faktycznie można odnieść wrażenie, że za mało się o tym mówi. Przecież u nas jest Mateusz, Kuba czy Miłosz (zastanawiające, że wśród najmłodszych przeważa płeć męska :> ), którzy bardzo aktywnie uczestniczą w życiu forum, nie wspominając o wymiernych efektach ich poszukiwań. O ile dobrze pamiętam, Waldek wspominał na TVNie o rosnącej popularności genealogii także wśród młodych. Wydaje mi się, że zaproszenie kogoś z naszego pokolenia do takiego programu wzmocniłoby wydatnie siłę przekazu - bo dotarłoby do widzów, do społeczeństwa, że to hobby wielopokoleniowe, a im wcześniej się zaczyna, tym lepiej.

Dawid
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: D-100 » pt lut 13, 2009 2:41 pm

Wojtku, dzięki za linki. Wreszcie mogłem obejrzeć.
Andrzeju, gratulacje! Świetny program :ok:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc może kiedyś któraś ze stacji TV zrobi i wyemituje podobny program w godzinach wieczornych lub popołudniowych. Wtedy można dotrzeć do młodszych roczników, gdyż do południa młodzież przeważnie siedzi w szkole.

Awatar użytkownika

Zbigniew Szybka

Post autor: Zbigniew Szybka » sob kwie 18, 2009 4:56 pm

Witam
Krótki audycja radiowa z tematyką genealogiczną w tle na antenie Radia Kraków 21.04.2009 r. w godzinach od 10.00 do 11.00 . Można wysłuchać przez internet http://www.radiokrakow.pl
Na stronie głównej znajduje się taka ikonka LIVE. Wystarczy tylko na nią kliknąć.

Pozdrawiam

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw kwie 23, 2009 10:32 am

Dnia 21.04.(ostatni wtorek) przed południem słuchacze Radia Kraków, mieli okazje posłuchać krótkiej audycji poświęconej genealogii. W studiu spotkaliśmy sie w czwórkę: ja, Ania Poznar, Zbyszek Szybka i Marcin Niewalda.
W krótkim czasie staraliśmy się w wyczerpujacy sposób odpowiadać na pytania zadawane przez prowadzacą - Panią Agnieszkę Grybel. Każdy z nas chciał powiedzieć jak najwięcej o swoich doświadczeniach, ciekawostkach odkrytych podczas poszukiwań i o tym czym stało sie dla nas poszukiwanie przodków i tropienie historii.
Audycji można posłuchać wchodząc na stronę MTG.
http://www.mtg-malopolska.org.pl/naszespotkania.html

Awatar użytkownika

AniaG
Podziękowano: 4 razy

Post autor: AniaG » czw kwie 23, 2009 11:41 am

Witam!

Bardzo ładna audycja. Prowadzona spokojnie, a jednocześnie oddaje zacięcie i pasję genealogiczną. Takie audycje na pewno zachęcą do badań genealogicznych.
Gratuluję uczestnikom i życzę powodzenia.
Anna Gabor

Poszukuję gałęzi rodzinnych:
Gabor, Jurkiewicz-Chełmża, Leksandrowicz-Chełmża,
Wojciechowski-Pływaczewo, Srebrniki i Drzonowo,
Romanowski, Gacki, Brochocki, Węgierski, Ziemiecki - Mazowsze

Awatar użytkownika

Ilona Brzezicka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Ilona Brzezicka » czw kwie 23, 2009 12:00 pm

Witam serdecznie :)
Właśnie przed chwilą wysłuchałam audycji , korzystając z linku podanego przez Magdalenę .
Zgadzam się w 100% z Anną Gabor :ok:
Naprawdę warto było posłuchać tej audycji.
Przy okazji wysłuchania mogłam usłyszeć głosy osób,które znam tylko ze zdjęć na forum :D
Również życzę Wam jeszcze wielu wspaniałych odkryć genealogicznych :kwitnie:
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”