UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Cmentarze choleryczne
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Cmentarze choleryczne
Powyżej Suchej Beskidzkiej idąc kilkanaście minut w górę czerwonym szlakiem dochodzi się do cmentarza cholerycznego dla tego miasta założonego podobno w 1847 roku. Obecnie zabudowania miejskie dochodzą do podnóża góry, wyobrażam sobie, że w połowie XIX wieku było to miejsce znacznie oddalone od miasta. http://eksploratorzy.com.pl/viewtopic.php?f=205&t=14270
Wawrzek, z tego co pamiętam, to cmentarze choleryczne były wspólne dla wszystkich zarażonych mieszkańców danej okolicy, bez wnikania w wyznanie. Oczywiście spotykało się to z oporem rodzin zarażonych, ale niewiele mogli zdziałać. Inaczej wyglądała sprawa w miastach, gdzie czasami dla choleryków wydzielano oddaloną część cmentarza, pustą jeszcze, tam bardziej zwracano uwagę na wyznanie grzebanych. Ale nie pamietam, gdzie to czytałam, więc źródła Ci nie podam niestety.
W dużych miastach też tworzono odrębne cmentarze choleryczne, na których grzebano ofiary kolejnych epidemii, po zapełnieniu jednego tworzono następne. Tak było np w Warszawie na Golędzinowie
Wawrzek, z tego co pamiętam, to cmentarze choleryczne były wspólne dla wszystkich zarażonych mieszkańców danej okolicy, bez wnikania w wyznanie. Oczywiście spotykało się to z oporem rodzin zarażonych, ale niewiele mogli zdziałać. Inaczej wyglądała sprawa w miastach, gdzie czasami dla choleryków wydzielano oddaloną część cmentarza, pustą jeszcze, tam bardziej zwracano uwagę na wyznanie grzebanych. Ale nie pamietam, gdzie to czytałam, więc źródła Ci nie podam niestety.
W dużych miastach też tworzono odrębne cmentarze choleryczne, na których grzebano ofiary kolejnych epidemii, po zapełnieniu jednego tworzono następne. Tak było np w Warszawie na Golędzinowie
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
-
- Podziękowano: 153 razy
Re: Cmentarze choleryczne
Zindeksowałem księgi zmarłych w Odrzykoniu od 1784 do 1945 oraz zrobiłem inwentaryzację cmentarza w Odrzykoniu.Dane te są u ks.proboszcza.
Mieczysław
Mieczysław
Mieczysław