UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: webtrees
Ja też tego nie rozumiem. Dwie próby założenia konta przez osoby trzecie skończyły się tak, że w bazie danych nie pojawiło się nowe konto, a system wysłał list z linkiem potwierdzającym rejestrację.
Czy mógłbyś założyć testowe konto na mojej stronie?
Czy mógłbyś założyć testowe konto na mojej stronie?
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Założyłem parę minut temu i nic. Długo trzeba czekać u Ciebie na maila z linkiem? U mnie dostałem po paru sekundach.
/edit/
Widocznie trwa to dłużej u Ciebie. Dostałem maila, kliknąłem i wszystko wydaje się być ok., konto jest utworzone. Jest info, ,że zgłoszenie czeka na akceptację
/edit/
Widocznie trwa to dłużej u Ciebie. Dostałem maila, kliknąłem i wszystko wydaje się być ok., konto jest utworzone. Jest info, ,że zgłoszenie czeka na akceptację
Ostatnio zmieniony śr lut 29, 2012 10:41 pm przez wuja, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-
- Kontakt:
Jak ja zakładałem testowe konta, to od razu dostałem maile. Ale widzę, że założyłeś konto. Dzięki za test. hmmm ...
-- Post scalono 01 mar 2012, 10:13 --
Już wiem o co chodzi. Przejrzałem logi na serwerze i wyszło, że te dwie osoby rejestrowały się na starej stronie, a link aktywacyjny przenosił na nową stronę.
-- Post scalono 01 mar 2012, 10:13 --
Już wiem o co chodzi. Przejrzałem logi na serwerze i wyszło, że te dwie osoby rejestrowały się na starej stronie, a link aktywacyjny przenosił na nową stronę.
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
A mam pytanie: jak w webtrees stworzyć dwa oddzielne drzewa?
Tj. od strony mamy i od strony taty. I by konkretni krewni widzieli tylko swoje drzewo (czyli np. żeby kuzyn od strony taty nie widział drzewa od strony mamy).
Da się zrobić coś takiego?
Tj. od strony mamy i od strony taty. I by konkretni krewni widzieli tylko swoje drzewo (czyli np. żeby kuzyn od strony taty nie widział drzewa od strony mamy).
Da się zrobić coś takiego?
Zdravím všechny!
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Da się. W panelu administracyjnym w zakładce "Drzewa genealogiczne" jest "Utwórz nowe drzewo genealogiczne".
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
A może wystarczy ustawić jedynie opcje prywatności i wszelkie dane osób żyjących, niespokrewnionych nie będą widoczne.
-
- Kontakt:
Dzięki za info, zerknę.wuja pisze:Da się. W panelu administracyjnym w zakładce "Drzewa genealogiczne" jest "Utwórz nowe drzewo genealogiczne".
Hmm, a wiesz, jak to zrobić?rrafaell pisze:A może wystarczy ustawić jedynie opcje prywatności i wszelkie dane osób żyjących, niespokrewnionych nie będą widoczne.
Zdravím všechny!
-
- Kontakt:
Musisz wejść w panel administracyjny. Po lewej stronie masz DRZEWA GENEALOGICZNE i wybierasz swoje drzewo. W dużym oknie pojawią się opcje i zakładki. Znajdź zakładkę PRYWATNOŚĆ i tam masz pole do popisu 

-
- Kontakt:
Bawię się tym, ale nie widzę opcji ograniczenia dla nie spokrewnionych.rrafaell pisze:Musisz wejść w panel administracyjny. Po lewej stronie masz DRZEWA GENEALOGICZNE i wybierasz swoje drzewo. W dużym oknie pojawią się opcje i zakładki. Znajdź zakładkę PRYWATNOŚĆ i tam masz pole do popisu
A przy okazji: po konwersji z phpgedview na webtrees "wcięło" mi polskie znaki. Można zerknąć tutaj. Jak mogę je odzyskać inaczej, niż edytować każdą osobę?
Zdravím všechny!
-
- Kontakt:
Ta opcja jest na pewno przy każdym użytkowniku.kasztelan pisze: Bawię się tym, ale nie widzę opcji ograniczenia dla nie spokrewnionych.
Błąd jest związany z błędnym zapisem danych w bazie PGV. Bazę danych PGV można poprawić używając następującego skryptu i następnie ponownie konwertować do webtrees. Lub wyeksportowanie danych z PGV do pliku Gedcom i następnie import jego do webtrees.kasztelan pisze:A przy okazji: po konwersji z phpgedview na webtrees "wcięło" mi polskie znaki. Można zerknąć tutaj. Jak mogę je odzyskać inaczej, niż edytować każdą osobę?
i nazywa się "Ogranicz do najbliższej rodziny".rrafaell pisze:Ta opcja jest na pewno przy każdym użytkowniku.kasztelan pisze: Bawię się tym, ale nie widzę opcji ograniczenia dla nie spokrewnionych.
Poza tym widzę, że nie masz odstępów pomiędzy imieniem a nazwiskiem. Możesz to poprawić używając: Administracja->Aktualizacja wsadowa->Popraw wpisy imion i nazwisk.
-
- Kontakt:
Kurcze, nie dostałem powiadomienia o odpowiedzi... 

A ciekawe jest to, że właśnie eksportowałem z pgv plik gedcom i dopiero wtedy wczytałem go na webtrees. I mimo wszystko wyskoczył taki błąd...
A że nie mam już pgv, to już nie użyję tego skrpytu.
A za podpowiedź z aktualizacją wsadową dziękuję. Też się zastanawiałem, jak to naprawić...
EDIT:
Gdzie w ustawieniach jest opcja, żeby webtrees pokazywał osoby z nazwiskami po ślubie, a nie panieńskimi?

Hmm, chyba nie pozostaje mi nic innego, jak edytować wszystko ręcznie...wooc pisze:Błąd jest związany z błędnym zapisem danych w bazie PGV. Bazę danych PGV można poprawić używając następującego skryptu i następnie ponownie konwertować do webtrees. Lub wyeksportowanie danych z PGV do pliku Gedcom i następnie import jego do webtrees.

A ciekawe jest to, że właśnie eksportowałem z pgv plik gedcom i dopiero wtedy wczytałem go na webtrees. I mimo wszystko wyskoczył taki błąd...

A że nie mam już pgv, to już nie użyję tego skrpytu.
Też do tego doszedłem, bawiąc się wszystkimi możliwymi opcjami.wooc pisze:i nazywa się "Ogranicz do najbliższej rodziny".rrafaell pisze:Ta opcja jest na pewno przy każdym użytkowniku.kasztelan pisze: Bawię się tym, ale nie widzę opcji ograniczenia dla nie spokrewnionych.
Poza tym widzę, że nie masz odstępów pomiędzy imieniem a nazwiskiem. Możesz to poprawić używając: Administracja->Aktualizacja wsadowa->Popraw wpisy imion i nazwisk.
A za podpowiedź z aktualizacją wsadową dziękuję. Też się zastanawiałem, jak to naprawić...

EDIT:
Gdzie w ustawieniach jest opcja, żeby webtrees pokazywał osoby z nazwiskami po ślubie, a nie panieńskimi?
Zdravím všechny!
-
- Kontakt:
Nie ma takiej opcji.kasztelan pisze:Gdzie w ustawieniach jest opcja, żeby webtrees pokazywał osoby z nazwiskami po ślubie, a nie panieńskimi?
Ponadto dostępna jest już wersja 1.3.0 webtrees. Zachęcam wszystkich do jak najszybszego uaktualnienia gdyż starsze wersje webtrees jak i PGV zawierają lukę bezpieczeństwa.
Niezależny badacz bezpieczeństwa, odkrył trzy luki XSS. Aby wykorzystać lukę tego typu, trzeba być zalogowanym, a następnie odwiedzić niebezpieczną witrynę lub kliknąć na niebezpieczny odnośnik. Osoba atakująca może następnie zainstalować i uruchomić własne oprogramowanie na serwerze.
A ta wersja 1.3.0 ma jakieś nowe wymagania co do serwera? Bo u mnie po załadowaniu pojawia się pusta strona z tekstem:
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Internal Server Error
The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.
Please contact the server administrator and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.
More information about this error may be available in the server error log.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.