P. Adamie
O tym już napisałem tam
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=2&t=5118
ale mogę powtórzyć
Majętność siedziowska (ob. Sedziów) w czerskim Wacław Leszczyński, wojewoda podlaski, otrzymał od swojego teścia ks. Dymitra Jerzego Wiśniowieckiego w 1676, stanowiła ona obszerniejszy kompleks dóbr i w jej obszar wchodziły wsie: Sedzów (pisano często Siedzów), Ostrybór (* wówczas Ostryborz), Piwonin, Brzemień i Szymanowice (* jednak dobra te były de facto obciążone zapisem 15.000 złp dla pana Jelca, może nawet zastawione i Leszczyński musiał go spłacić) - wprawdzie czytam, że wsie te należały do par. Goźlin, ale wymieniony tam został jakiś kościół w tych dobrach (ale bez dokładniejszej lokalizacji gdzie), bo donacja Wiśniowieckiego objęła też patronat nad miejscowym kościołem.
RKK
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szlachta mazowiecka (różne drobne pytania)
Moderator: Moderatorzy