UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: webtrees
Stawiam na Zmiany wprowadzone w ostatnich 7 dniach, gdyż źle sortuje dane (mam ustawione, aby sortował od ostatniej zmiany).
-
- Kontakt:
Teraz zobaczyłem, że w PA, w aktualizacji wsadowej nie mogę hurtowo dodać brakującego wpisu o urodzeniu. Mam wrażenie, że w PGV to było.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
W końcu też przeprowadziłem migrację. W trakcie przeprowadzki też incydentalnie pojawiał sie u mnie taki błąd jak u Rafała:
, ale w końcu zniknął.
Może sie komuś przyda mój sposób na migrację.
Nie chciałem pozbawiać użytkowników dostępu do pełnych zasobów w czasie migracji, a ponieważ mam dużo mediów to cała migracja trochę musiała potrwać a dodatkowo występował u mnie problem z kodowaniem znaków.
Zainstalowałem zatem webtrees do innego folderu niż pgv ale w tej samej bazie MySQL. Następnie wyeksportowałem większość nowych tabel wt_, przekonwertowałem Grzegżółką i zapisałem w Notepadzie ++ w UTF-8. Tak przygotowane tabele zaimportowałem z powrotem do MySQL (czyszcząc uprzednio istniejące). Po przekopiowaniu do odpowiednich folderów wszystkich mediów (z uwzględnienieniem zapory multimediów) zmieniłem nazwę folderu zawierającego pgv(u mnie z /krewni na /krewni_pgv) i nazwę foderu zawierającego webtrees (u mnie z /krewni_wt na /krewni) oraz zmieniłem 2x wpis w pliku media/.htacces (z krewni_wt/mediafirewall.php na krewni/mediafirewall.php). Tym sposobem, bez chwili przerwy, mam działającą nową wersję w Webtrees a jednocześnie na wszelki wypadek nadal mam działającą starą wersję w PGV.
Kod: Zaznacz cały
DataTables warning ....
Może sie komuś przyda mój sposób na migrację.
Nie chciałem pozbawiać użytkowników dostępu do pełnych zasobów w czasie migracji, a ponieważ mam dużo mediów to cała migracja trochę musiała potrwać a dodatkowo występował u mnie problem z kodowaniem znaków.
Zainstalowałem zatem webtrees do innego folderu niż pgv ale w tej samej bazie MySQL. Następnie wyeksportowałem większość nowych tabel wt_, przekonwertowałem Grzegżółką i zapisałem w Notepadzie ++ w UTF-8. Tak przygotowane tabele zaimportowałem z powrotem do MySQL (czyszcząc uprzednio istniejące). Po przekopiowaniu do odpowiednich folderów wszystkich mediów (z uwzględnienieniem zapory multimediów) zmieniłem nazwę folderu zawierającego pgv(u mnie z /krewni na /krewni_pgv) i nazwę foderu zawierającego webtrees (u mnie z /krewni_wt na /krewni) oraz zmieniłem 2x wpis w pliku media/.htacces (z krewni_wt/mediafirewall.php na krewni/mediafirewall.php). Tym sposobem, bez chwili przerwy, mam działającą nową wersję w Webtrees a jednocześnie na wszelki wypadek nadal mam działającą starą wersję w PGV.
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
-
- Kontakt:
Jeszcze jedna spora niedogodność, wg mnie, w PA - Sposób podglądu użytkownika oraz wyboru ID dla użytkownika. W PGV można było prosto przypisać z poziomu PA użytkownikowi osobę z drzewa. Teraz jest to mocno utrudnione, bo w innym oknie przeglądarki trzeba wyszukać tę osobę i przekopiować nr ID.
Druga sprawa. Przeglądarki komórkowe pod symbianem nie obsługują zakładki użytkownicy w PA. Szkoda.
Druga sprawa. Przeglądarki komórkowe pod symbianem nie obsługują zakładki użytkownicy w PA. Szkoda.
Zobacz moją odpowiedź z 2 kwietnia na pytanie Wojtka (wuja).rrafaell pisze:Jeszcze jedna spora niedogodność, wg mnie, w PA - Sposób podglądu użytkownika oraz wyboru ID dla użytkownika. W PGV można było prosto przypisać z poziomu PA użytkownikowi osobę z drzewa. Teraz jest to mocno utrudnione, bo w innym oknie przeglądarki trzeba wyszukać tę osobę i przekopiować nr ID.
Powyższa opcja pozwalała na szybsze działanie PGV, webtrees działa równie szybko bez wprowadzonego wpisu potwierdzającego urodzenie. Opcja została usunięta.rrafaell pisze:Teraz zobaczyłem, że w PA, w aktualizacji wsadowej nie mogę hurtowo dodać brakującego wpisu o urodzeniu. Mam wrażenie, że w PGV to było.
Prawdopodobnie zostanie ten błąd rozwiązany w wersji 1.1.2.rrafaell pisze:Stawiam na Zmiany wprowadzone w ostatnich 7 dniach, gdyż źle sortuje dane (mam ustawione, aby sortował od ostatniej zmiany).
-
- Kontakt:
Podam ciekawostkę 
Nie wiem kto, ale dostałem takiego maila po niemiecku (chodzi głównie o pogrubiony tekst)
An einer genealogischen Datenbank wurden Änderungen vorgenommen. Diese Änderungen müssen kontrolliert und übernommen werden, bevor sie für alle Nutzer sichtbar werden. Bitte klicken Sie auf die angegebene URL, um auf die webtrees-Seite zu gelangen um die Änderungen zu überprüfen und zu genehmigen.
a tak to zostało przetłumaczone przez translate.google.pl
W genealogicznych zmian w bazie danych. Zmiany te muszą być sprawdzone i zatwierdzone, zanim zostaną one widoczne dla wszystkich użytkowników. Proszę kliknąć na określony adres URL dostępu do witryny PhpGedView do sprawdzania i zatwierdzania zmian.

Nie wiem kto, ale dostałem takiego maila po niemiecku (chodzi głównie o pogrubiony tekst)
An einer genealogischen Datenbank wurden Änderungen vorgenommen. Diese Änderungen müssen kontrolliert und übernommen werden, bevor sie für alle Nutzer sichtbar werden. Bitte klicken Sie auf die angegebene URL, um auf die webtrees-Seite zu gelangen um die Änderungen zu überprüfen und zu genehmigen.
W genealogicznych zmian w bazie danych. Zmiany te muszą być sprawdzone i zatwierdzone, zanim zostaną one widoczne dla wszystkich użytkowników. Proszę kliknąć na określony adres URL dostępu do witryny PhpGedView do sprawdzania i zatwierdzania zmian.
Jest to już znana przypadłość Tłumacza Google w środowisku twórców webtrees. Dotyczy jednak chyba tylko języka niemieckiego.rrafaell pisze:Podam ciekawostkę
Ponadto pojawiła się wersja webtrees 1.1.2
- poprawa szybkości wyświetlania listy osób
- nowe interaktywne drzewo
- usunięcie szeregu błędów związanych z nową wersją modułu Map Google
- poprawa szybkości wyświetlania listy osób
- nowe interaktywne drzewo
- usunięcie szeregu błędów związanych z nową wersją modułu Map Google
-
- Kontakt:
Coś jest nie tak z tą nową wersją. Wywalają się błędy poniższe błędy:
Kod: Zaznacz cały
ERROR 2: Missing argument 2 for privatize_gedcom(), called in .../webtrees/library/WT/GedcomRecord.php on line 68 and defined
0 Error occurred on line 405 of file functions_privacy.php in function privatize_gedcom
1 called from line 68 of file GedcomRecord.php in function __construct
2 called from line 69 of file Person.php in function __construct
3 called from line 146 of file GedcomRecord.php in function getInstance
4 called from line 942 of file Stats.php in function _mortalityQuery
5 called from line 1400 of file Stats.php in function firstBirthYear
6 called from line 133 of file module.php in function getBlock
7 called from line 69 of file index.php
Warning: Missing argument 2 for privatize_gedcom(), called in .../webtrees/library/WT/GedcomRecord.php on line 68 and defined in /home/rrafaell/ftp/webtrees/includes/functions/functions_privacy.php on line 405
ERROR 8: Undefined variable: gedrec
0 Error occurred on line 408 of file functions_privacy.php in function privatize_gedcom
Notice: Undefined variable: gedrec in .../webtrees/includes/functions/functions_privacy.php on line 408
ERROR 8: Undefined variable: gedrec
0 Error occurred on line 507 of file functions_privacy.php in function privatize_gedcom
Notice: Undefined variable: gedrec in .../webtrees/includes/functions/functions_privacy.php on line 507
Fatal error: Call to undefined function begRTLText() in .../webtrees/library/WT/GedcomRecord.php on line 550
Z całą pewnością plik GedcomRecord.php jest nieaktualny. Spróbuj wgrać go jeszcze raz.rrafaell pisze:Coś jest nie tak z tą nową wersją. Wywalają się błędy poniższe błędy:Kod: Zaznacz cały
Fatal error: Call to undefined function begRTLText() in .../webtrees/library/WT/GedcomRecord.php on line 550
Wersja aktualnego pliku:
// @version $Id: GedcomRecord.php 11285 2011-04-07 14:35:26Z greg $
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Szkoda...wooc pisze:Nie ma.kasztelan pisze:A czy webtrees posiada integrację z Joomlą?
W takim wypadku pozostanę przy PhpGedView.
Zdravím všechny!
Pojawiła się wersja webtrees 1.2.0
- poprawa szybkości
- poprawa bezpieczeństwa
- nowy wygląd strony informacji o osobach.
- poprawa szybkości
- poprawa bezpieczeństwa
- nowy wygląd strony informacji o osobach.
Pojawił się dodatek, który pomoga w integracji Joomla i webtrees.kasztelan pisze:Szkoda...wooc pisze:Nie ma.kasztelan pisze:A czy webtrees posiada integrację z Joomlą?
W takim wypadku pozostanę przy PhpGedView.
Więcej info (ang):
http://webtrees.net/en/forums/2-open-di ... mla-bridge