UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Re: Badania y-dna37 +mtdna

Post autor: whanak » śr gru 12, 2012 6:41 am

...no i 23andme.com obniżyło cenę usługi do 99$ ! (było 299$)
Do kosztów całkowitych wchodzi już tylko koszt wysyłki (dodatkowe 94,94$ dla pierwszego pakietu, 57$ każdy kolejny) - nie pobierają już od jakiegoś czasu kosztów subskrypcji usług.

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

worwag
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: worwag » śr gru 19, 2012 6:50 pm

Czy ktoś się orientuje, ile orientacyjnie czasu w FTDNA trwa samo badanie próbki? Tzn. kit już doszedł do FTDNA i jest w stanie:
This test is currently on order and matching will be possible when results come back.

Awatar użytkownika

mrozenbe
Podziękowano: 5 razy

Post autor: mrozenbe » śr gru 19, 2012 10:03 pm

W moim przypadku konkretnie;

Y-HAP-Backbone
2009-08-28 Completed
2009-08-12 Ordered
2009-08-12 Batched
Y-DNA37+mtDNA
2009-09-09 Completed
2009-07-08 Batched
2009-06-14 Ordered
Kit
2009-07-07 Received
2009-06-15 Sent
2009-06-14 Ordered

Pozdrawiam
Michał

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » czw gru 20, 2012 7:51 am

u mnie też od zamówienia do wyników minęło ok 2 msc.

z tym, że ostatnio tłumaczyli się z opóźnień..
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=475881519130901

W.

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » czw lut 21, 2013 6:14 am

FTDNA zrobiło promocje na najprostszy pakiet;

http://www.familytreedna.com/landing/Y-DNA12-Promo.aspx

niewiele on co prawda wnosi, ale zawsze jest to jakiś punkt wyjścia do późniejszego rozszerzenia...

pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw kwie 25, 2013 7:51 pm

Wojciech pisze: - z ilu, minimum, markerów Y można wywieść haplogrupę?
Wystarczy test Y-DNA 12 (robiłem go niedawno :) ).
Wojciech pisze: - czy istnieje jakiś program w którym umieszczę allele poszczególnych markerów (mam ich 16) i otrzymam haplogrupę?
Nie wiem, czy istnieje taki program. Ja poznałem swoją halogrupę wraz z otrzymaniem wyników testu na 12 markerach.
Wojciech pisze: - czy 16 markerów to za mało, czy można czegoś się z nich dowiedzieć?
Jeśli masz inne możliwości, to znaczy, że musi być coś lepszego (dokładniejszego) w większej ilości markerów. Sam mam "zaledwie" 12 (lepsze to niż nic) , a już myślę o rozszerzeniu tej ilości za dodatkową opłatą (na tą chwilę domówienie dodatkowych 13 markerów to koszt 59$ - później też jeszcze można "ulepszać").
Wojciech pisze: - jeśli mam zbieżność w Yserch w 14 markerach i dystans 0 lub 1 to jak duże jest prawdopodobieństwo pokrewieństwa z tą osobą?
Na to pytanie niestety nie potrafię jeszcze odpowiedzieć, bo wyniki swojego testu znam od 3 dni, a nie miałem czasu na wgłębienie się w nie .
Wojciech pisze: - co to za markery vWA, D18S51, D8S1179 itd?
Ale w jakim sensie "co to za markery"?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw kwie 25, 2013 7:52 pm

Wojciech pisze: - z ilu, minimum, markerów Y można wywieść haplogrupę?
Wystarczy test Y-DNA 12 (robiłem go niedawno :) ).
Wojciech pisze: - czy istnieje jakiś program w którym umieszczę allele poszczególnych markerów (mam ich 16) i otrzymam haplogrupę?
Nie wiem, czy istnieje taki program. Ja poznałem swoją halogrupę wraz z otrzymaniem wyników testu na 12 markerach.
Wojciech pisze: - czy 16 markerów to za mało, czy można czegoś się z nich dowiedzieć?
Jeśli masz inne możliwości, to znaczy, że musi być coś lepszego (dokładniejszego) w większej ilości markerów. Sam mam "zaledwie" 12 (lepsze to niż nic) , a już myślę o rozszerzeniu tej ilości za dodatkową opłatą (na tą chwilę domówienie dodatkowych 13 markerów to koszt 59$ - później też jeszcze można "ulepszać").
Wojciech pisze: - jeśli mam zbieżność w Yserch w 14 markerach i dystans 0 lub 1 to jak duże jest prawdopodobieństwo pokrewieństwa z tą osobą?
Na to pytanie niestety nie potrafię jeszcze odpowiedzieć, bo wyniki swojego testu znam od 3 dni, a nie miałem czasu na wgłębienie się w nie .
Wojciech pisze: - co to za markery vWA, D18S51, D8S1179 itd?
Ale w jakim sensie "co to za markery"?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » pt kwie 26, 2013 11:02 am

ad 2 - http://www.hprg.com/hapest5/
ad 3 - coś tam wyjdzie.. sprawdź.
ad 4 - generalnie świadczy to o tym, że jesteście krewnymi po lini ojcowskiej - ale jak to pokrewieństwo jest odległe trudno powiedzieć - to może być jedno pokolenie lub bardzo wiele... przy 64 już można łatwiej wnioskować.
http://www.moseswalker.com/mrca/calculator.asp?q=2

http://www.familytreedna.com/faq/answers.aspx?id=26

W.
Wojciech pisze:Witam się tym pierwszym postem na forum, zapytując:
- z ilu, minimum, markerów Y można wywieść haplogrupę?
- czy istnieje jakiś program w którym umieszczę allele poszczególnych markerów (mam ich 16) i otrzymam haplogrupę?
- czy 16 markerów to za mało, czy można czegoś się z nich dowiedzieć?
- jeśli mam zbieżność w Yserch w 14 markerach i dystans 0 lub 1 to jak duże jest prawdopodobieństwo pokrewieństwa z tą osobą?
- co to za markery vWA, D18S51, D8S1179 itd?

Dziękuję z góry za odpowiedzi i wyrozumiałość, gdyż jestem świeży jeszcze w tym temacie :)

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: misty69 » pt cze 28, 2013 10:22 am

http://www.familytreedna.com/group-join ... oup=Polish
Do 26 lipca 2013 roku spadek cen na Family Finder z 289$ do 99$, czyli na test autosomalny badajacy wszystkie linie przodkow do 5 pokolen wstecz. Familytreedna zapowiada, ze w przypadku zadowalajacej sprzedazy utrzyma te cene na stale. Moim zdaniem cena utrzyma sie bez wzgledu na wysoka sprzedaz, gdyz powazna i zarazem wiodaca firma oferujaca maszyny do skanowania DNA oglosila, iz za 3 miesiace bedzie w koncu oferowac pelne skanowanie genomu za 1000$. Rzekomo w ciagu najblizszych 3-5 lat cena ta ma spasc do 100$. Majac zeskanowany pelny genom bedzie mozna go obrabiac na wysokowydajnych komputerach w celu wyciagniecia wszystkich mozliwych danych przydatnych w genealogii genetycznej, a wszystko to o maksymalnej rozdzielczosci.
Familytreedna.com oferuje w cenie 49$ 2 podstawowe testy na linie meska Y-DNA12 i zenska mtDNAPlus. Do ceny nalezy dodac 7$ za przesylke do Polski. To dobra cena na testy, ktore mozna w przyszlosci w kazdej chwili upgradowac do wyzszych poziomow. Oba testy w tej cenie sa swietna okazja do zachowania na 25 lat DNA osob starszych w celu pozniejszego upgradowania, gdy genealogia genetyczna stanie sie naprawde tania. Przy okazji pozna sie haplogrupe meska i zenska.
Dodam na koniec, ze w nadchodzacej erze medycyny spersonalizowanej byc moze przyda sie miec w pelni zeskanowane genomy naszych rodzicow, czy tez dziadkow.
pzdr
misty69

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » ndz lis 03, 2013 2:44 pm

Jakie firmy obecnie prowadzą badania dna i która ma najlepszy pakiet w stosunku do ceny?
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » ndz lis 03, 2013 5:04 pm

Chciałbym 'zainteresować się' tematem badań y-dna i mt-dna. Często trafiam na artykuły o tym traktujące, ale nie mogę jakoś zrozumieć tego od samych podstaw. Chętnie zobaczyłbym przykładowe wyniki (np. y-dna) i jakie wnioski się z tego nasuwają. Chętnie dowiem się, jaki wpływ mają te badania na naszą wiedzę nt. pochodzenia Słowian? Jak wyniki są prezentowane, w formie mapy? I czy, podczas porównywania wyników, wygląda to tak, że z niektórymi mam przodka ojczystego ileś pokoleń lub jakiś w miarę określony czas temu, a z niektórymi np. 25 pokoleń, albo 1000 lat wcześniej?

Reasumując - szukam podstawowych informacji o potencjalnych wnioskach, jakie można wysnuć z wyników badań. Oczywiście, zależy to też od rodzaju badań, ale załóżmy, że chodzi o bardziej kompleksowe (większa ilość markerów?).
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

mrozenbe

Post autor: mrozenbe » ndz lis 03, 2013 8:01 pm

Gdyby nie to że wcześniej skorzystałem z badań Y-DNA i SNP na FTDNA, teraz zafundowałbym sobie National Geographic Geno 2.0

Moje wnioski są takie że w pewnym momencie ilość markerów przestaje mieć znaczenie i bardziej przydatne jest wiedzieć na której gałęzi drzewa genealogicznego ludzkości się siedzi, czyli oprócz markerów ważne jest SNP.

Ważny jest kontakt, wymiana wiedzy i stowarzyszanie się w grupach z osobami które maja podobne wyniki. Dostałem informacje który konkretnie finalny SNP test mam zamówić, co oszczędziło trochę pieniędzy.

Zasadnicze pytanie jest takie ile pieniędzy chciałbyś wydać i co chcesz sprawdzić.
Jeśli nie masz nic konkretnego do sprawdzenia to podzielam zdanie DNAsceptyków że nie warto inwestować setek złotych żeby dowiedzieć się że przodkowie mieszkali dziesiątki tysięcy lat temu w Europie lub w Azji.

Ja kiedy decydowałem się na test miałem konkretny cel. Chciałem się dowiedzieć czy mam wspólnego przodka z osobą, która nosi to samo nazwisko i pochodzi z mniej więcej z tej samej okolicy. Klasyczna genealogia nie znalazła wspólnego przodka w ciągu ostatnich 300 lat. Genealogia genetyczna potwierdziła istnienie przodka ale ciężko oszacować ile dzieli nas pokoleń. Wspólnych 63/67 markerów.

Znalazłem też osobę z którą mogę mieć przodka około 1000 lat temu ale im więcej paneli dostępnych markerów się pojawiało tym więcej mieliśmy różnic. Różnice są raczej w miejscach w których prawdopodobieństwo mutacji jest wysokie ale ich liczba zniechęca do myślenia że dzieli nas jedynie 1000 lat.

Informacje oferowane przez genealogię genetyczną są dla mnie raczej mało warte jeśli nie mają zastosowania w klasycznych badaniach genealogicznych.
Innymi słowy badając kilkusetletnią historię konkretnego rodu fajnie jest potwierdzić faktyczne biologiczne pokrewieństwo kilku linii.
Jakiś czas temu na tym forum widziałem planszę obrazującą badania Łukasza Łapińskiego, które podziwiam i na których chciałbym się wzorować gdyby jedynie udało mi się znaleźć osoby pochodzące z mojego rodu zainteresowane tego typu badaniami. W takich przypadkach genealogia genetyczna ma głęboki sens.

Badanie mt-DNA według mnie jest mało przydatne i nie jestem nim zainteresowany, ale wszystko zależy co potrzeba sprawdzić.

Family Finder też mnie nie interesuje, nie będę się wypowiadał.

Zanim zdecydujesz się na badania warto sprawdzić bazy danych czy są już osoby noszące nazwiska które mogą okazać się przydatne.
Np. Moje nazwisko nosi ponad 30 osób, które zrobiło Y-DNA ale tylko 3 łącznie ze mną analizuję jako pochodzące od wspólnego biologicznego przodka od czasu pojawienia się nazwiska. Innych osób które pojawiają mi się w Y-DNA Matches nie jestem w stanie powiązać ze sobą ani pod względem nazwiska ani geograficznie.

Pozdrawiam
Michał

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: Carloz » ndz lis 03, 2013 8:27 pm

Dziękuję za odpowiedź. Czyli myślę, że warto jeszcze poczekać. Pewnie z roku na rok jest coraz więcej danych, więc kto wie, może za jakieś 5-10 lat np. podwoi się liczba Polaków po podobnym badaniu DNA? :) Na dzień dzisiejszy ile jest próbek pochodzących od mieszkańców Polski? Można to jakoś sprawdzić?
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

mrozenbe

Post autor: mrozenbe » pn lis 04, 2013 7:51 am

Informacje znajdziesz na stronie
http://www.familytreedna.com/public/polish/

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: misty69 » sob lis 16, 2013 11:21 am

mrozenbe - nie mozesz w ciemno polecac geno 2 bo jego przydatnosc jest zalezna od haplogrupy, choc generalnie uwazam, ze to strata pieniedzy zwlaszcza w zwiazku z nowa promocja w FTDNA i laczacymi sie z tym implikacjami. Otoz FTDNA w koncu zaczelo oferowac tzw Big Y-DNA za prawie 500$ w promocji do 30 listopada i choc wiekszosci osob nie jest na to stac to jednak wyniki z takich testow przyczynia sie do wykrycia nowych SNP i pozniejszego wzbogacenia zakresu SNP zaimplentowanych i tym samym wykrywanych przez geno 3 (planowany w przeciagu 7-12 miesiecy). Big Y-DNA daje nam czulosc testu okreslana srednio 1 SNP co 125 lat. Stad bedzie mozna bardzo precyzyjnie okreslac czas w ktorym doszlo do rozdzielenia linii meskiej.
Twoja zbieznosc 63/67 przy tym samym nazwisku to teoretycznie jakies 500 lat liczac jedna roznica na 125 lat.
Lepszy test na bezposrednia linie meska niz powyzszy BIG Y-DNA oferuje https://www.fullgenomes.com ale kosztuje to 1250$

Co do testow w FTDNA to w tej chwili jesli nie za bardzo potrzebuje sie linii bezposrednich po matce i ojcu to kupilbym Family Finder za 99$. Otrzymuje sie liste kuzynow, ktorzy takze zostali przebadani. Pliki wynikowe mozna przepuscic przez http://snpedia.com/index.php/Promethease celem uzyskania informacji medycznych oraz informacje z http://www.gedmatch.com/ gdzie nie tylko dostaje sie liste kuzynow przebadanych w roznych firmach ale takze dosc szeroki zakres narzedzi do porownywania naszego DNA z innymi populacjami. Potwierdzam przydatnosc Family Finder w genealogii.

Aktualna promocja w FTDNA na reszte testow bedzie trwac do 31 grudnia.
pzdr
misty69

All project members,

FTDNA has begun itsend-of-year discount sale. Most upgradesand new kits have temporarily dropped in price, if payment is made by December31.

Note that:
For Y-DNA, (at least)67 markers is now considered the standard for serious investigation of your patrilineage
For mtDNA, fullsequencing (Mega) is now considered the standard for serious investigation of your matrilineage.
If you have less thanthese, the chance of “coincidental convergence” (random matches acrosssubhaplogroups) is simply too great. Pleaseconsider upgrading at these discount prices.

Upgrades to existingkits
Log into your account, then click on Order An Upgrade, then click on OrderSpecial Offers
Y-Refine12to37, $69
Y-Refine12to67, $148
Y-Refine25to37, $35
Y-Refine25to67, $114
Y-Refine37to67, $79
Y-Refine37to111, $188
Y-Refine67to111, $109
mtHVR1toMega, $149
mtHVR2toMega, $139
mtFullSequence, $169
Family Finder + mtFullSequence, $268
Autosomal DNA Transfer, $49
New kits
Use http://www.familytreedna.com/group-join ... oup=Polish to order
Y-DNA37, $119
Y-DNA67, $189
Y-DNA111, $289
mtFullSequence, $169
Family Finder + Y-DNA67, $288
Y-DNA67 + mtFullSequence, $358
Y-DNA37 + mtDNAPlus, $168
Family Finder + Y-DNA37, $218
Family Finder + mtFullSequence, $268
Y-DNA37 + mtFullSequence, $288
Comprehensive Genome (Y-DNA67 + mtFullSequence + Family Finder), $457
Autosomal DNA Transfer, $49
Family Finder is notdiscounted in price, but is advertised to include a $100 gift card toRestaurant.com (which costs $40 on the Restaurant.com web site). I suspect that this gift card is only sent toAmericans, because Restaurant.com only advertises American restaurants.

FTDNA is also offering a substantial but temporary discount on its new Big Y test: only $495now, but $695 starting December 1. Thisnext-generation Y-DNA test examines at least 10 million locations on the Ychromosome, looking for reliable SNPs suitable for ancestry and genealogy. One projection is that it will find roughly 1SNP for every 125 years of history.

Big Y was announcedat FTDNA’s yearly conference, which took place last weekend, and immediatelybecame available for order. Here are two blog posts about theannouncement and the test itself:
DNA-Explained
Cruwys
My understanding is that this product should be the last Y-DNA test you will ever need.

As I see it, the Big Y test has three primary purposes:
To determine yourclade’s relationship with nearbyclades in the haplotree. For example: If at least one member ofeach of clades L365, L366, and L1280 orders Big Y, we can compare the SNPsfound in each to determine which two clades are closer to each other than theyare to the third.
To determine therelationship of your own patrilineage with others in your clade. For example: If Big Y finds 8 SNPsin your Y chromosome not found in others tested, we can ask FTDNA to offerindividual tests for these SNPs, and then ask the others in your clade to orderthose tests. Of course, this would have to be done one SNP at a time, notonly because FTDNA might be overloaded with such requests but also because yourclade brothers will quite reasonably only want to order one at a time. Alternatively, perhaps a clade brother will also order the Big Y, in which casewe can see which SNPs are common to the two of you and which are specific toone of you.
To estimate TMRCAs better than STRs (markers) can. The longlist of SNPs (known and unknown) found by Big Y should be interpretable as atime estimator. For example, if at least one member of each of cladesL365 and L366 orders Big Y, we can compare the number of common SNPs vs. thenumber of person-specific SNPs to estimate how long ago the two clades branchedapart.
I have ordered Big Yfor myself, and for my maternal uncle. (Since he is in his 80s and has no biological sons, I must extract all the DNA information I can from him while he is still with us!) Over 25 other Big Y orders have beenplaced in our project since the product became available on Saturday.

Again: The Big Y sale price of $495 ends November 30 (or perhaps December 1), after which it will cost $695.

- Lawrence Mayka, Volunteer Administrator of the Polish(-Lithuanian-Belarusian-Ukrainian-Latvian) Project

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”