UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Aresztowani i deportowani z kresow oraz zolnierze polegli
Moderator: Moderatorzy
Re: Aresztowani i deportowani z kresow oraz zolnierze polegli
Proszę o sprawdzenie nazwiska Marcinkiewicz syn Jana i Marii ur. Zdołbunów - imienia nie znam.
Był, lub chciał się zaciągnąć do armii Andersa; zaginął i nigdy nie wrócił z wojny.
Dziękuję i pozdrawiam Małgorzata
Był, lub chciał się zaciągnąć do armii Andersa; zaginął i nigdy nie wrócił z wojny.
Dziękuję i pozdrawiam Małgorzata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1125
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Malgorzato
Marcinkiewiczow jest b.duzo, synow Jana ponad 20.Nie kazda osoba ma podana miejscowosc urodzenia.Podaj chociaz jaki powiat i wojewodztwo dla miejscowosci Zdolbow.Nie wiem gdzie to jest.
Gabi
Marcinkiewiczow jest b.duzo, synow Jana ponad 20.Nie kazda osoba ma podana miejscowosc urodzenia.Podaj chociaz jaki powiat i wojewodztwo dla miejscowosci Zdolbow.Nie wiem gdzie to jest.
Gabi
Miejscowość Zdołbunów (był powiat Zdołbunów), Wołyń. Po rosyjsku Здолбуновgabi pisze:Malgorzato
Gabi
Małgorzata
Uzupełniam:
Miał brata - imię Borys ur.18.02.1910., pracownik poczty w Bielsku.
W czasie I wojny światowej rodzina ich była ewakuowana (przez kogo?) do guberni Czernichowskiej. Borys w czasie II wojny deportowany do Czelabińska, repatriowany do Polski w lipcu 1946r.
Pozdrawiam Małgorzata
Ostatnio zmieniony śr sty 21, 2009 9:36 am przez maga100, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Artur
bardzo sie ciesze, ze informacje ktore podalam wniosly cos nowego w Twoich poszukiwaniach
Pozdrawiam
Gabi
bardzo sie ciesze, ze informacje ktore podalam wniosly cos nowego w Twoich poszukiwaniach

Pozdrawiam
Gabi
Witam !
Uprzejmie proszę o sprawdzenie Stanisław Łoza miejscowość Sokol pow. lwowski oraz inne osoby tego nazwiska.
Dziękuję i pozdrawiam.
Marek
Uprzejmie proszę o sprawdzenie Stanisław Łoza miejscowość Sokol pow. lwowski oraz inne osoby tego nazwiska.
Dziękuję i pozdrawiam.
Marek
-
Wsrod deportowanych nie ma Loza Stanislawa ani innych osob z lwowskiego ( sa 33 osoby o tym nazwisku z innych miejsc).Marko pisze:Witam !
Dziękuję i pozdrawiam.
Marek
Wsrod zolnierzy poleglych rowniez brak Stanislawa z lwowskiego jest 17 osob ale z innych miejscowosci, brak z miejscowosci Sokol.
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Marku
w Obozie Kozielsk wymieniony jest :
-Łoza Michał , 1912 (LZK)
pozdrawiam Tadeusz
PS. wyjaśnienie skrótów w temacie :
"Księga pamiątkowa zmarłych w ZSRS w latach 1940-1956" - str.4
w Obozie Kozielsk wymieniony jest :
-Łoza Michał , 1912 (LZK)
pozdrawiam Tadeusz
PS. wyjaśnienie skrótów w temacie :
"Księga pamiątkowa zmarłych w ZSRS w latach 1940-1956" - str.4
Tadeusz
-
Malgosiu
jeszcze sprawdzam Twoich jakos nie moge trafic na wlasciwych, tych z Wolynia.
Moze te osoby Ciebie zainteresuja:
Michal ur. Suwalki 1912
Sergiej ur.Polesie 15.09.1905 w razie smierci zawiadomic Olge? , Borysa ?
adres poleska obl.piotrowski rejon wies Ruwtsza? (trudno przetlumaczyc, z rosyjskiego pisana po niemiecku)
zawod listonosz
aresztowany w Andrzejowce lub Andrejowce
zmarl 13.11.1941 Stalag 348 w Lamsdorf potem Oswiecim (nie wiem gdzie zmarl, Ruscy podaja Auschwitz a ja z dokumentu odczytuje, ze w stalagu SS)
jest jeszcze jedna osoba o imieniu
Sergiej ur 1906tez na Polesiu ale zaginela w 1944? ale najdziwniesze jest to, ze zawiadomic zone Olge c.Borysa adres poleskie Rugcza?
Wg. mnie w tym przypadku chodzi o te sama osobe w rosyjskim dokumencie jest blad w przepisywniu, w rubryce - gdzie pochowany jest wlasnie data z 1944 r.- zaginal bez wiesci
i te przyjeto jako date smierci. Jednak nalezaloby bardziej przeanalizowac te dokumenty.
Gabi
jeszcze sprawdzam Twoich jakos nie moge trafic na wlasciwych, tych z Wolynia.
Moze te osoby Ciebie zainteresuja:
Michal ur. Suwalki 1912
Sergiej ur.Polesie 15.09.1905 w razie smierci zawiadomic Olge? , Borysa ?
adres poleska obl.piotrowski rejon wies Ruwtsza? (trudno przetlumaczyc, z rosyjskiego pisana po niemiecku)
zawod listonosz
aresztowany w Andrzejowce lub Andrejowce
zmarl 13.11.1941 Stalag 348 w Lamsdorf potem Oswiecim (nie wiem gdzie zmarl, Ruscy podaja Auschwitz a ja z dokumentu odczytuje, ze w stalagu SS)
jest jeszcze jedna osoba o imieniu
Sergiej ur 1906tez na Polesiu ale zaginela w 1944? ale najdziwniesze jest to, ze zawiadomic zone Olge c.Borysa adres poleskie Rugcza?
Wg. mnie w tym przypadku chodzi o te sama osobe w rosyjskim dokumencie jest blad w przepisywniu, w rubryce - gdzie pochowany jest wlasnie data z 1944 r.- zaginal bez wiesci
i te przyjeto jako date smierci. Jednak nalezaloby bardziej przeanalizowac te dokumenty.
Gabi
To nie są znani mi M. Brat Borysa miał czysto "polskie" imię. Jest wersja, że Józef i taki jest na listach IPN zamordowany w którymś z obozów, ale po analizie doszłam do wniosku, że to nie on. Ja zapamiętałam imię Walerian, ale tym się nie należy kierować, bo pamięć ludzka jest zawodna.
Borys brał udział w ewakuacji poczty (dzisiaj Bielsko-Biała) i gdzieś na granicy w 1939roku dostał się w ręce Rosjan . Nie miał córki, bo w sierpniu 1939r dopiero się ożenił.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Małgorzata
Borys brał udział w ewakuacji poczty (dzisiaj Bielsko-Biała) i gdzieś na granicy w 1939roku dostał się w ręce Rosjan . Nie miał córki, bo w sierpniu 1939r dopiero się ożenił.
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Małgorzata
-
Dla Malgosi
jest jeszcze
Franciszek(Franc) ur.1912 w.Ugly?borysowski powiat
zaginal w 41, zawiadomic zone Anne z domu Lisowska, adres pow.borysowski
Sprawdzilam juz wszystkich, byc moze wsrod nich jest ten Twoj ale nie wszyscy posiadaja pelne dane. Bywa tak. ze wpisano w miejsce pochodzenia - miejscowos i adres z zeslania albo miejscowosc w ktorej powolano do sluzby.
Pozdrawiam
Gabi
jest jeszcze
Franciszek(Franc) ur.1912 w.Ugly?borysowski powiat
zaginal w 41, zawiadomic zone Anne z domu Lisowska, adres pow.borysowski
Sprawdzilam juz wszystkich, byc moze wsrod nich jest ten Twoj ale nie wszyscy posiadaja pelne dane. Bywa tak. ze wpisano w miejsce pochodzenia - miejscowos i adres z zeslania albo miejscowosc w ktorej powolano do sluzby.
Pozdrawiam
Gabi
-
WitajSielatycki pisze:proszę o sprawdzenie nazwiska Sielatycki
W Ksiedze Poleglych Memorialu.ru
jest Sielatycki Bronislaw zmarl od ran w szpitalu dnia 13.04.1945
Селятицкий Бронислав
Krotki opis z zalaczonego dokumentu:
Zaswiadczenie ze szpitala do Rejonowej Komendy Uzupelnien w Smorgoniu
ZAWIADOMIENIE
Prosze zawiadomic ob.Sielatycka Stanislawe zone zmarlego, ob. Bronislawa, ze wierny danej przysiedze, walczac meznie i bohaterko za (Rzeczpospolita Polska - skreslono) zmarl od ran 13.04.1945 r.
Pochowany zostal z oddaniem honorow i zachowaniem obrzadku religijnego w Lublinie przy ul.(nie moge odczytac nazwy) grob 80. Szef Szpitala Nr 2, podpis nieczytelny. Pieczec okragla.
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Witam!
Gabi, dziękuję za wiadomość na PW!
Bardzo bym prosił o informacje na temat Władysława Stysia s.Fracniszka
Gabi, dziękuję za wiadomość na PW!

Bardzo bym prosił o informacje na temat Władysława Stysia s.Fracniszka

Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek
Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona
Łukasz Rzeszotek
Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona
-
Witaj Lukaszu,
Stys Wladyslaw s. Franciszka ur. 1924 Lwow
sluzyl - 6 сд Польского войска Wojsko Polskie 6 sd?
kapral
zabity, dnia 05.02.1945
pochowany? Redersz lub Rediericz, Redericz, Rederic????
powiadomic - matke:Anne Stys zam.Tarnoszowka? Lwow
powolany do sluzby przez - __.__.1944, неизвестный РВК, Украинская ССР, Львовская обл., г. Львов
Gabi
Stys Wladyslaw s. Franciszka ur. 1924 Lwow
sluzyl - 6 сд Польского войска Wojsko Polskie 6 sd?
kapral
zabity, dnia 05.02.1945
pochowany? Redersz lub Rediericz, Redericz, Rederic????
powiadomic - matke:Anne Stys zam.Tarnoszowka? Lwow
powolany do sluzby przez - __.__.1944, неизвестный РВК, Украинская ССР, Львовская обл., г. Львов
Gabi
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Serdeczne dzięki!
Jest bardzo możliwe, że to właśnie poszukiwany przeze mnie Władysław, jednak przeciwko temu świadczy: "powiadomić matkę:Annę", ponieważ "mój" Władysław miał żonę, dlatego powinno być raczej: "powiadomić żonę: Zofię"
Jest bardzo możliwe, że to właśnie poszukiwany przeze mnie Władysław, jednak przeciwko temu świadczy: "powiadomić matkę:Annę", ponieważ "mój" Władysław miał żonę, dlatego powinno być raczej: "powiadomić żonę: Zofię"
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek
Łukasz Rzeszotek