UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Etymologiczne pułapki

Prośby i odpowiedzi dot. pochodzenia nazwiska

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]
Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Re: Etymologiczne pułapki

Post autor: aandy » wt paź 06, 2009 1:09 pm

Etymologia może też zwieść na manowce w odniesieniu do nazw miejscowości. Niech za przykład i przestrogę posłuży mój przykład.

W czerwcu uzyskałem długo wyczekiwany akt zgonu swego pradziada Ludwika Smolińskiego, z którego poznałem jego miejsce urodzenia: Raszkówek, mała wioska na płn.-zach. od Ostrowa. Jak kompletny żółtodziób spojrzałem na mapę zamiast do Słownika Georaficznego KP i uznałem, że jedyna parafia w okolicy musiała być w pobliskim miasteczku Raszkowie. Zamówiłem mikrofilmy z Raszkowa, przejrzałem i... nic nie znalazłem, gdyż Raszkówek od wieków należał do parafii w Pogrzybowie!
Pozdrawiam, Andrzej

Awatar użytkownika

RMazus

Re: Etymologiczne pułapki

Post autor: RMazus » czw maja 29, 2014 12:03 pm

W mojej rodzinie Garlejów gospodarzy w Podmaszcynie koło Bodzanowa nazwisko pisane było Garlej później Garlewski, dłuszy czas Garli,aż powrócono do Garlej.
3M3
3M3

Lubartów i okolice.
Mazuś, Garlej , Kozłowski, Kraus ....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Etymologia nazwisk”