UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AD Kielce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Miraś
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 66 razy
Kontakt:

Re: Archiwum Diecezjalne Kielce.

Post autor: Miraś » wt maja 27, 2008 7:18 pm

Jeśli informacja o AP w Radomiu potwierdziłaby się to w czerwcu lub lipcu mógłbym sprawdzić to i owo... z Szydłowa.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt maja 27, 2008 7:59 pm

Irek,
Juz szukalam, nie znalazlam, ale Ty jestes na miejscu, wiec bedziesz mial lepsze informacje.
Pamietaj o mnie: dwa nazwiska: Jardel - Baranski i lata 1800-1878 i... wielkie dzieki.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

krzaja

Post autor: krzaja » wt maja 27, 2008 11:30 pm

Witam,

Proszę o pomoc osoby które odwiedzają AD w Kielcach o spisanie danych lub robienie fotki z aktów na przełomie XIX/XX wieku.

1. parafia Mnin
Ludwik Wielgopolan i Zofia Szustak
2. parafia Łopuszno
Jan Łukasik i Katarzyna Piotrowska
Pozdrawiam
Janek

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pt maja 30, 2008 11:10 pm

Witam.
No to moze tutaj zapytam.
Czy jest roznica w zasobach Archiwow Panstwowych i Archiwow Diecezjalnych,
i jesli tak, to z czego ona wynika?
Juz zauwazylam ze w AP mozna prosic tylko o ksero lub CD, w AD mozna samemu robic zdjecia.
Pozdrawiam.
Elzbieta
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pt maja 30, 2008 11:22 pm

Z tego co zauwazylam, ale nie jestem specjalista AP ma raczej akty "urzedu stanu cywilnego" wedlug kodeksu napoleonskiego, czyli od roku 1808 , natomiast AD i AA maja ksiegi parafialne, czyli akty koscielne.
Na ogol w AD i AA mozna znalesc akty dawniejsze (starsze) niz w AP.
Problem, ze nikt nie robi poszukiwan na zlecenie w archiwum diecezji czy archidiecezji. Trzeba to zrobic samemu, a jak sie mieszka "na drugim koncu swiata" to jest poprostu niemozliwe.
Mormoni zrobili troche mikrofilmow z AD i AA, ja chodze do ich czytelni w Paryzu.
Serdecznosci sasiadko
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » ndz cze 01, 2008 1:30 pm

elgra pisze:Czy jest roznica w zasobach Archiwow Panstwowych i Archiwow Diecezjalnych,
i jesli tak, to z czego ona wynika?
Różnica w zasobach metrykalnych wynika z różnicy źródła dokumentów. Widać to najlepiej w archiwach dawnego zaboru pruskiego, gdzie w roku 1874 powstały osobne urzędy stanu cywilnego prowadzące samodzielnie dokumentację. W związku z tym dokumenty cywilne i kościelne są zdecydowanie różne, zawierają różne dane (cywilne na ogół są bardziej szczegółowe), przy ślubach mogą mieć innych świadków, przy urodzeniach nie ma chrzestnych.
elgra pisze:Juz zauwazylam ze w AP mozna prosic tylko o ksero lub CD, w AD mozna samemu robic zdjecia.
Archiwa państwowe podlegają NDAP, która reguluje odgórnie zasady dostępu do akt. W związku z tym regulaminy poszczególnych AP się w zasadzie nie różnią. Archiwa kościelne mają status archiwów prywatnych. Dodatkowo każde z nich jest samodzielną intytucją podległą odpowiedniemu biskupowi. W związku z tym każde z nich samodzielnie ustala reguły dostępu do akt. W wielu np. do czytelni mikrofilmów czy akt można wejść z kartką papieru i ołówkiem (ewentualnie z laptopem), a próba zrobienia zdjęcia może skończyć się wyproszeniem z archiwum. I żeby nie było wątpliwości - ze względu na status prawny tych archiwów jest to całkowicie legalne.
Bozenna pisze:Problem, ze nikt nie robi poszukiwan na zlecenie w archiwum diecezji czy archidiecezji. Trzeba to zrobic samemu, a jak sie mieszka "na drugim koncu swiata" to jest poprostu niemozliwe.
Nie do końca. Są archiwa kościelne, które wykonują kwerendy na zlecenie (np AA w Poznaniu).
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

czj
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: czj » śr cze 04, 2008 11:06 am

Dziś otrzymałam wiadomość z AP w Radomiu :

W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 27 maja 2008 roku, uprzejmie informuję, że akta metrykalne parafii: Szydłów, Tuczępy i Kargów przechowywane są w Archiwum Państwowym w Kielcach Oddział Pińczowie ul. Batalionów Chłopskich 32, 28-400 Pińczów

I co dalej ?????
Jola Czerwiec :)

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: keret » śr cze 04, 2008 12:17 pm

Witam
czj pisze:Dziś otrzymałam wiadomość z AP w Radomiu :

W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 27 maja 2008 roku, uprzejmie informuję, że akta metrykalne parafii: Szydłów, Tuczępy i Kargów przechowywane są w Archiwum Państwowym w Kielcach Oddział Pińczowie ul. Batalionów Chłopskich 32, 28-400 Pińczów
I co dalej ?????
Odpowiedzieli zgodnie z prawdą dokumenty od 1875 z interesujących Cię miejscowości znajdują sie w AP Pińczów, :) tylko chyba nie o to nam chodziło.
zerknij na ten link tutaj znajdziesz kilka starszych materiałów,
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... and&word2=
Poszukaj jeszcze tablic nadawczych i likwidacyjnych może coś ci pomogą.
Pozdrawiam
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » śr cze 04, 2008 12:29 pm

Jola,
W AP Kielce, oddzial w Pinczowie, akty Szydlowa, wyznania katolickiego, zaczynaja sie dopiero w 1878 roku. Juz to sprawdzilam.
Nie moge znalesc kopii tych aktow - gdzies powinny byc ?
Wszystkie drogi prowadza do Archiwum Diecezji w Sandomierzu. Archiwum znajduje sie, przynajmniej znajdowalo sie jeszcze rok temu, w Bibliotece Wyzszego Seminarium Duchownego w Sandomierzu, ale bylo niedostepne.
Bylam w Sandomierzu trzy lata temu, nie udalo mi sie dostac do tego archiwum.
Podobno mialo byc uporzadkowane, skatalogowane i udostepnione ?
Jesli moglabys sprawdzic, to byloby cudownie.
Zapytaj tez o parafie Rakow. Sytuacja w Rakowie jest jeszcze gorsza. Akty zaczynaja sie w 1945 roku.
Moc serdecznosci
Bozenna Derecka

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » śr cze 04, 2008 3:07 pm

Do AD w Sandomierzu dzwoniłam - nie mają akt z takich lat jakie nas interesują :( . Dziś zauważyłam nowy wątek : Archiwum Diecezjalne w Radomiu ???? nigdzie nie ma na nie namiarów ......

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » śr cze 04, 2008 5:26 pm

Jola,
Diecezja Radomska zostala wydzielona z Diecezji Sandomierskiej, dlatego pewnie nic nie mozesz znalesc.
Moim zdaniem (ale to tylko moje przeczucie) nie ma archiwum w Diecezji Radomskiej.
W Sandomierzu (Archiwum Diecezji) sa jakiejs dokumenty dotyczace Szydlowa i Rakowa, ale nikt nie wie co naprawde jest i dlatego odpowiedz jest zawsze negatywna.
Czy potwierdzono Ci, ze archiwum zostalo otwarte dla publicznosci ?
Sprobuj zlapac kontakt z dyrektorem Biblioteki Seminarium Duchownego.
Pozdrowienia
Bozenna Derecka

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Re: Archiwum w Sandomierzu

Post autor: mieczysław maziarski » śr cze 18, 2008 5:33 am

Kilkanaście lat temu byłem w Kurii Diecezjalnej w Sandomierzu pytając o archiwum.Odpowiedzieli,ze nie mają iże stare księgi są w Sandomierzu w Archiwum Państwowym,.Rzeczywiście są.Korzystałem z nich.
Pozdrawiam
Mieczysław Maziarski
Mieczysław

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw cze 19, 2008 10:10 am

Mieczyslaw,
Jesli myslisz o ksiegach z Szydlowa i Rakowa, to nie ma nic w AP Sandomierz - bylam tam 3 lata temu.
Natomiast sa faktycznie akty z innych parafii w Kieleckim .
Pozdrowienia
Bozenna

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » czw cze 19, 2008 1:04 pm

Witajcie !!!
Ja narazie żadnych konkretów nie mam ....... niestety.
Ostatnio mój znajomy wspomniał że szkając akt z (też pobliskiego) Łagowa dotarł do AD we Włocławku.
Oczywiście wysłałam już wiadomość z pytaniem do nich ale nie mam narazie żadnej odpowiedzi ..................

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw cze 19, 2008 1:20 pm

Pilnuj, Jola, to moze byc dla nas droga do sukcesu.
Serdecznosci
Bozenna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”