Potraciłem zdjęcia w data\media. Próbuję teraz robić porządki. Multimediom wprowadzam jednolity system nazw, tzn. zgodny z ID osoby (Ixxx_x.jpg) lub rodziny (Fxxx_x.jpg).
Zdjęcia dodaję bezpośrednio w danym fakcie konkretnej osoby - np. urodziny->dodaj nowy obiekt multimedialny.
Widzę, że oprócz tego, że zdjęcia nie ma, ma ono inną nazwę niż teraz chciałbym mieć. W zakładce "multimedia" dla danej osoby widzę ślad po pliku ze standardową ikoną jpg. Edycja multimedia pokazuje mi nazwę pliku na serwerze - starą, którego już nie ma. Wrzucam na serwer plik z taką samą nazwą - zdjęcie rozpoznawane, pokazuje się na stronie osoby. Znów w zakłądce multimediów, w edycji, zmieniam nazwę pliku na nową i.... wyskakuje błąd w addmedia.php.
Kod: Zaznacz cały
/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:355 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:355 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…')
Kod: Zaznacz cały
/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/includes/session.php:193 /home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory #0 unknown:unknown ErrorException("/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/addmedia.php:339 md5_file(/home/forgenpl/domains/forgen.pl/public_html/maz/data/media/153.jpg): failed to open stream: No such file or directory") #1 /addmedia.php:339 md5_file('/home/forgenpl/domains/forgen.…')
Co ciekawe. Po operacji zmiany nazwy pliku znika plik stary (153.jpg), pojawia się na serwerze nowy (I189.jpg). Karta osoby prawidłowo wyświetla zdjęcie, ale w multimediach wyszukanego pliku I189.jpg nie ma. Jest 153.jpg ale z uwagą, że nie istnieje.
Nic już z tego nie rozumiem

Nie bardzo wiem jak poprawić te wcześniej stracone zdjęcia

Dodano po 49 minutach 28 sekundach:
Co do zdjęć, nie pozostało nic innego jak usunąć obiekt multimedialny i dodać nowy już z właściwą nazwą pliku.
Znalazłem następnego babola

Na głównej liście osób mam 30 osób o danym nazwisku. Nazwisko nieodmienne, więc są i kobiety, i mężczyźni.
Otwieram listę szczegółową i mam już 31 osób. Jako zdublowana na liście wyskakuje jedna i ta sama osoba. Na liście widnieje dwa razy jako jedna osoba, z tymi samymi danymi i tym samym ID.
Dlaczego tak jest? Ano wyszła za mąż za to samo nazwisko

System jednak tworząc listę nie weryfikuje zdublowanych wierszy - a może powinien?