UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobowa

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Re: Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobowa

Post autor: gosiaczek51 » sob maja 10, 2014 10:02 pm

Jeszcze wtrącę swoje "pięć groszy" ja dlatego proponuję zwykły email, nawet trochę "służbowy", a nie proszący, pani urzędniczka wówczas nie wie z kim ma do czynienia, w związku z tym będzie grzeczna i poszuka teczki, nie "zbędzie", że nie ma, czy coś takiego.
UWAGA
z reguły teczki takie są już w Archiwum i pani musi zejść do zimnego, ciemnego pomieszczenia /wiem to z doświadczenia/ i pogrzebać, niekoniecznie jej się chce, dlatego wydaje mi się, że email, jest dobrym pomysłem, tak na przygotowanie pani. Trzeba podać swoje dane, telefon do siebie, kogo się szuka, że dokumenty potrzebne są dla celów osobistych że szuka się krewnego, teścia, matki, brata i jeśli w kontakcie z panią okaże się, że trzeba zapłacić za każdy skan 5 zł, to wówczas trzeba zapytać, jak to jest z ich przepisami, że inne urzędy przesyłają skany za darmo i jeszcze dodają znaczek na kopertę, :F w moim przypadku była konsternacja :P , ale zadziałało, bo zrobiłam zdjęcia wszystkich dokumentów teścia, gdzie na początku były kłopoty, żebym dotknęła teczkę :/
Oczywiście wszystko zależy od ludzi, jak jakaś :x będzie siedziała, to nic nie pomoże, ale życzę powodzenia, więcej odwagi, wszędzie się idzie dogadać.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: pluton76 » pn maja 12, 2014 8:48 pm

Ciekawa sprawa z tymi kopertami. Musze się wybrać kiedyś po nie. A czy ktoś jest zorientowany czy kopertę dowodową skserują gdy ta osoba jeszcze żyje. :?:

Awatar użytkownika

gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pn maja 12, 2014 9:33 pm

U mnie chcieli 5 zł od strony :P weź ze sobą aparat fotograficzny i próbuj się ugadać, żeby cyknąć zdjęcie, jeśli ta osoba żyje, to może nawet będzie łatwiej.
Powodzenia Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » wt maja 13, 2014 10:53 am

Jeśli ktokolwiek udostępni kopertę dowodową osoby żyjącej, to tym samym złamie prawo o ochronie informacji... raczej wątpię, by którykolwiek urzędnik na to poszedł..

W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » wt maja 13, 2014 12:18 pm

gosiaczek51 pisze:jeśli ta osoba żyje, to może nawet będzie łatwiej.
Moim zdaniem może (ale nie musi) tak być tylko w jednym przypadku - jeśli wystąpi o to ta właśnie osoba.

Zakładając że urzędnicy znają przepisy (a te które mogą służyć ich własnemu bezpieczeństwu znają nawet lepiej), to uzyskanie dokumentów osoby żyjącej będzie wg. mnie dużo trudniejsze, o ile nie niemożliwe (między nami - i niemożliwym być powinno).

Tak więc, jeśli ta osoba nadal żyje, poprosiłbym ją o pomoc.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » wt maja 13, 2014 12:56 pm

Kod: Zaznacz cały

jeśli ta osoba żyje, to może nawet będzie łatwiej.
Miałam na myśli, jeśli właśnie ta osoba żyjąca podejdzie sama do Urzędu, wówczas nie będzie łamane prawo o ochronie danych osobowych.
Wszystko jednak zależy od nas samych ludzi :tak:
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: pluton76 » wt maja 13, 2014 9:25 pm

whanak pisze:Jeśli ktokolwiek udostępni kopertę dowodową osoby żyjącej, to tym samym złamie prawo o ochronie informacji... raczej wątpię, by którykolwiek urzędnik na to poszedł..

W.
Nawet gdy ta osoba jest ciężko chora i brak kontaktu z światem zew. :?:

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » wt maja 13, 2014 10:59 pm

pluton76 pisze:
whanak pisze:Jeśli ktokolwiek udostępni kopertę dowodową osoby żyjącej, to tym samym złamie prawo o ochronie informacji... raczej wątpię, by którykolwiek urzędnik na to poszedł..

W.
Nawet gdy ta osoba jest ciężko chora i brak kontaktu z światem zew. :?:
Nawet wtedy.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr cze 18, 2014 9:11 pm

Witam dziś dostałem ciekawą informację.

"W odpowiedzi na Pana maila informuję, że koperty osobowe osób zmarłych jeszcze powinny być przechowywane w archiwum zakładowym.
Ponieważ od 2015 roku ma być skrócony ich okres przechowywania i będą niszczone. Proszę pytać w ewidencji ludności i dowodów osobistych danej gminy, gdzie osoba zmarła była zameldowana."

Czyżby należało się spieszyć ?

Awatar użytkownika

aniemirka
Podziękował/a: 39 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: aniemirka » pt cze 20, 2014 10:35 pm

Pośpiech w genealogii przeważnie zawsze wskazany:)
Serdecznie pozdrawiam
- Ania

Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » sob cze 21, 2014 10:08 pm

Ja mam bardzo dobre doświadczenie przy wyszukiwaniu kopert dowodowych w Archiwum Urzędu Miasta Krakowa. Świetna obsługa, dokumenty kserowane i poświadczone.

julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr lip 16, 2014 8:16 am

Wczoraj pierwszy raz przeglądałem kopertę dowodową dziadka. Fantastyczna sprawa i ogrom wiadomości.
Muszę pochwalić UM w Miechowie.

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pn lip 28, 2014 8:10 pm

Dziś kolejna wizyta tym razem Słomnikach .
Urzędnik miły człowiek opowiedział mi jak zmieniają się przepisy odnośnie kopert od stycznia 2015.

Każdy człowiek będzie mógł w dowolnym miejscu złożyć podanie o dowód osobisty.
Teczka nie będzie już wędrować za człowiekiem, ale nie wiedział co się będzie działo ze starymi.
Zostanie założona nowa teczka dowodowa. I jak stwierdzi może być bałagan.

Jest też akcja poszukiwań osób które maja mieć ponad 100 lat i urzędnicy dostali pismo jak określił z Krakowa, że mają odszukać te osoby.

Nie wiem czy to się komuś do czegoś przyda ale piszę tak na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » śr lip 30, 2014 1:08 pm

Plastikowe dowody osobiste wytwarzane sa w jednym miejscu (chyba w Wa-wie), tam wedruja wnioski aktualnie skladane. Sadze, ze archiwum bedzie po prostu scentralizowane. Istniejace teczki przechowuje sie w miejscu ostatniego miejsca zamieszkania przez - wg. mojej wiedzy - minimum 30lat. Jesli Urzad posiada obszerne pomieszczenia do archiwizowania, to i dluzej.

-- Post scalono 31 lip 2014, 10:52 --

Odnawiajac ostatnio prawo jazdy, odkrylam, ze w mojej teczce jest oryginal (!!!) swiadectwa ukonczenia szkoly podstawowej! Nie dalo sie go odzyskac mimo epoki skanow i kopii potwierdzonych! Ale i te teczki beda kiedys zrodlem informacji! Tymczasem do wyjecia przez zyjacych, ale juz nie jezdzacych....
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”