UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Badania y-dna37 +mtdna
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: Promocja badanie y-dna37 +mtdna za 119 $ 9-24 czerwca
Nie kryję, że jeszcze nie wiem o co chodzi, nie nauczyłam się tej lekcji.
Ale super, że przyszło właśnie dzisiaj, od razu wysłalam wyniki w prezencie urodzinowym kuzynowi (odnalezionemu 2 lata temu). Prababcia jest naszą wspólną prababcią, ale tylko mój ojciec mógł zrobić to badanie, bo babcia nie miała córek, a kuzyn pochodzi od brata babci. Dzisiaj ma urodziny (kuzyn) i taki ładny prezent, jest z wykształcenia chemikiem, może łatwiej ogarnie to wszystko.
Myślę, że bez względu na rezultaty "archeologiczne", coś ruszy się w tym temacie i z metrykami, oby w końcu ruszyło, a jak nie ruszy to zostanie nam tylko archeologia, ale i to dobre, lepsze to niż nic.
Łucja
Ale super, że przyszło właśnie dzisiaj, od razu wysłalam wyniki w prezencie urodzinowym kuzynowi (odnalezionemu 2 lata temu). Prababcia jest naszą wspólną prababcią, ale tylko mój ojciec mógł zrobić to badanie, bo babcia nie miała córek, a kuzyn pochodzi od brata babci. Dzisiaj ma urodziny (kuzyn) i taki ładny prezent, jest z wykształcenia chemikiem, może łatwiej ogarnie to wszystko.
Myślę, że bez względu na rezultaty "archeologiczne", coś ruszy się w tym temacie i z metrykami, oby w końcu ruszyło, a jak nie ruszy to zostanie nam tylko archeologia, ale i to dobre, lepsze to niż nic.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękował/a: 2 razy
Witam serdecznie,
Krótkie pytanie moi Drodzy - do kiedy należy dokonać płatności za test, zeby zalapac sie jeszcze na promocyjna cene 119 USD ????? Proszę o szybką odpowiedź
Dziękuję serdecznie za pomoc
Krótkie pytanie moi Drodzy - do kiedy należy dokonać płatności za test, zeby zalapac sie jeszcze na promocyjna cene 119 USD ????? Proszę o szybką odpowiedź

Dziękuję serdecznie za pomoc

-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
- Podziękował/a: 2 razy
jak więc to rozumieć ? należy wpłacić pieniądze do końca lipca ? czy tez wazne jest kiedy nastapilo zlozenie zamowienia ? Przepraszam, ale nie mam obecnie czasu zeby dobrze wczytac sie w tekst(jestem w pracy) i moze cos mi umknelo, ale wydaje mi sie ze nie bylo tam precyzyjnej informacji ze np. nalezy dokonac platnosci przed konce lipca....otrzymalkem niepokojaca informacje i probuje ja zweryfikowac. dlatego, jesli ktos moze udzielic odpoiwedzi na moje pytanie, bede bardzo wdzieczny
Mnie się jednak wydaje ze mowa jest o terminie zlozenia zamowienia i jesli zamowienie nastapilo w okresie obowiazywania ceny promocyjnej, to termin dokonania platnosci, nie ma znaczenia
Dzieki serdeczne

Mnie się jednak wydaje ze mowa jest o terminie zlozenia zamowienia i jesli zamowienie nastapilo w okresie obowiazywania ceny promocyjnej, to termin dokonania platnosci, nie ma znaczenia
Dzieki serdeczne

-
- Podziękowano: 3 razy
Właśnie zamówiłem kit. Podana cena na zwrotnej informacji opiewa na 125 $. (Faktura). Wcześniej na forum było info, że płatność po otrzymaniu faktury... , a to na pewno będzie już w sierpniu.
Ciekawe cóż to będą za rezultaty.....
Pozdrawiam
Bogdan
Ciekawe cóż to będą za rezultaty.....
Pozdrawiam
Bogdan
-
AUTOR TEMATU - Posty: 264
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 5 razy
Lucjo jak chesz to mozesz mi podeslac na priv wyniki z 12 markerow y-dna i postaram sie jakos pomoc. Dostalem pozna noca wyniki z mojego y-dna 12 i pozostaje tylko cierpliwie czekac na reszte markerow do 37. Juz nie chcialem wchodzic na grupe bo bylem pochloniety analiza danych. Z y-dna poszlo latwo ale z mtdna to mialem problem - bo zupelnie sie tym nie interesowalem.
Myslalem ze bede N1C1 a jestem R1a1 (choc jeszcze nie jest to potwierdzony wynik tylko spodziewany). Bardzo ciekawe rezultaty. Mam dokladne trafienia w dosc ciekawych miejscach gdzie R1a1 jest bardzo rzadka. Prawdopodobnie mam R1a1 typu Norse. Lacznie 52 trafienia, z tego pewnie duza czesc odpadnie jak splyna dane z reszty markerow. Z ciekawszych trafien to Wlk Brytania, Szkocja, Sycylia i Grecja oraz Finnlandia, Litwa i Lotwa, Rosja. Mniej wiecej juz wiem co to oznacza.
A co do tekstu Pana Zbyszka Maderskiego. Panie Zbyszku Familytreedna nie zawraca sobie glowy czyms takim jak reklama o co mam osobiscie do nich wielkie pretensje, bo to dla mnie nie jest zrozumiala sytuacja. Oni po prostu licza na to ze znajda takich zapalencow - (czytaj frajerow jak ja) ktorzy te robote za nich wykonaja. Jednakze gdyby mi placili to w ciagu miesiaca mieliby tysiace zamowien z terenu Polski. Polaczylbym przyjemne z pozytecznym. Po prostu maja pewnego rodzaju monopol na tego typu badania, poniewaz bariera wejscia na ten rynek jest po prostu wiedza zastosowana komercyjnie.
Mysle ze prowadza taka polityke ze wzgledu na to ze koszta marketingu zjadlyby znacza czesc ich zysku i ten koszt jest rowniez bariera wejscia dla konkurencji. Byc moze obawiaja sie ze gdyby wykonali czarna robote to ktos inny moglby na tym skorzystac i latwiej wejsc na rynek w ktorym potrzeba tej uslugi jest rozbudzona w spoleczenstwie. Jak wiadomo malo sie o tym wszystkim wie, bo to nowe rzeczy i jesli puszczam linki do ciekawych stron to Pan to "uprzemie" nazywa rozmowa samym ze soba i schizofrenia. Ja jestem mlody silny i zdrowy i mi to nie grozi, ale Pan to na tej emigracji pewnie strasznie cierpi i wspolczuje. Nawet Pan odwiedzil wszystkie 3 fora genealogiczne gdzie puscilem te info. Gratuluje, bravo
Sadze ze nastepna promocja tak jak rok temu zacznie sie cos kolo 30 listopada tak zeby mozna bylo miec wyniki na swieta. Nie wiem jaka cene zaproponuja ale mam nadzieje ze troche zejda z ceny. Do tego widze ze cena $ spada.
pzdr
misty69
Myslalem ze bede N1C1 a jestem R1a1 (choc jeszcze nie jest to potwierdzony wynik tylko spodziewany). Bardzo ciekawe rezultaty. Mam dokladne trafienia w dosc ciekawych miejscach gdzie R1a1 jest bardzo rzadka. Prawdopodobnie mam R1a1 typu Norse. Lacznie 52 trafienia, z tego pewnie duza czesc odpadnie jak splyna dane z reszty markerow. Z ciekawszych trafien to Wlk Brytania, Szkocja, Sycylia i Grecja oraz Finnlandia, Litwa i Lotwa, Rosja. Mniej wiecej juz wiem co to oznacza.
A co do tekstu Pana Zbyszka Maderskiego. Panie Zbyszku Familytreedna nie zawraca sobie glowy czyms takim jak reklama o co mam osobiscie do nich wielkie pretensje, bo to dla mnie nie jest zrozumiala sytuacja. Oni po prostu licza na to ze znajda takich zapalencow - (czytaj frajerow jak ja) ktorzy te robote za nich wykonaja. Jednakze gdyby mi placili to w ciagu miesiaca mieliby tysiace zamowien z terenu Polski. Polaczylbym przyjemne z pozytecznym. Po prostu maja pewnego rodzaju monopol na tego typu badania, poniewaz bariera wejscia na ten rynek jest po prostu wiedza zastosowana komercyjnie.
Mysle ze prowadza taka polityke ze wzgledu na to ze koszta marketingu zjadlyby znacza czesc ich zysku i ten koszt jest rowniez bariera wejscia dla konkurencji. Byc moze obawiaja sie ze gdyby wykonali czarna robote to ktos inny moglby na tym skorzystac i latwiej wejsc na rynek w ktorym potrzeba tej uslugi jest rozbudzona w spoleczenstwie. Jak wiadomo malo sie o tym wszystkim wie, bo to nowe rzeczy i jesli puszczam linki do ciekawych stron to Pan to "uprzemie" nazywa rozmowa samym ze soba i schizofrenia. Ja jestem mlody silny i zdrowy i mi to nie grozi, ale Pan to na tej emigracji pewnie strasznie cierpi i wspolczuje. Nawet Pan odwiedzil wszystkie 3 fora genealogiczne gdzie puscilem te info. Gratuluje, bravo
Sadze ze nastepna promocja tak jak rok temu zacznie sie cos kolo 30 listopada tak zeby mozna bylo miec wyniki na swieta. Nie wiem jaka cene zaproponuja ale mam nadzieje ze troche zejda z ceny. Do tego widze ze cena $ spada.
pzdr
misty69
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Notatka moderatora |
Panowie, proszę bez przytyków osobistych... |
Misty - nie masz racji ; schozofrenia najczęściej objawia się u mężczyzn w wieku ok 20-28 lat...
Zatem wszystkim życzę zdrowia i uśmiechu.
Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Są wstępne wyniki badań linii męskiej. Powiem krótko - szok! Nie zdążyłam się jeszcze zapoznać z metodologią, itd., zaledwie weszłam na tzw. polską grupę, trochę czasu brak. Ale .. gorąco WSZYSTKICH ZACHĘCAM do tych badań!!!
Trochę czasu minie zanim to wszystko się ogarnie, ale..NARZĘDZIE JEST NIESAMOWITE.
Nie wiem skąd na tzw. polskiej grupie są tam dane o najdalszych znanych przodkach, ale miejsca z których pochodzą nie są mi nieznane (w kilku przypadkach). W tym gąszczu informacji jakie zebrałam są i one, ale kto by wszystkie tropy badał, a teraz już wiem że te właśnie trzeba zbadać.
Łucja
Link z tej strony, nie wiem czy już był podany, ogólnie o interpretacji wyników tych dwóch badań:
https://www.familytreedna.com/pdf-docs/ ... imized.pdf
Trochę czasu minie zanim to wszystko się ogarnie, ale..NARZĘDZIE JEST NIESAMOWITE.
Nie wiem skąd na tzw. polskiej grupie są tam dane o najdalszych znanych przodkach, ale miejsca z których pochodzą nie są mi nieznane (w kilku przypadkach). W tym gąszczu informacji jakie zebrałam są i one, ale kto by wszystkie tropy badał, a teraz już wiem że te właśnie trzeba zbadać.
Łucja
Link z tej strony, nie wiem czy już był podany, ogólnie o interpretacji wyników tych dwóch badań:
https://www.familytreedna.com/pdf-docs/ ... imized.pdf
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 7:40 am przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
Ja dzis wpisalem niektore z 12 moich wynikow (bo jeszcze nie mam wszystkich ktore moge tam wpisac) i wyskoczyla mi mapka z rozkladem geograficznym krewniakow i zgadza sie. Czerwonymi zabarwieniami wyskoczylo to gdzie moge miec krewnych w linii meskiej.
Chodzi dokladnie o http://www.yhrd.org/ , a tam search haplotypes czyli od razu http://www.yhrd.org/Search/Haplotypes%3b%3bs . Wczesniej w baze zostaly wprowadzone probki z calego swiata.
Tylko na pozycji 385 trzeba wybrac liczbe nie jednostkowa tylko z wariantem po przecinku. Np familytreedna podaje 385a i 385b. U mnie to kolejno liczby 11 i 15 wiec wpisuje je do wyszukiwania jako 11,15 (jedenascie_i_przecinek_pietnascie) a nie oddzielnie 11 i potem 15. Mozna powiekszac mapke i przesuwac.
pzdr
misty69
Chodzi dokladnie o http://www.yhrd.org/ , a tam search haplotypes czyli od razu http://www.yhrd.org/Search/Haplotypes%3b%3bs . Wczesniej w baze zostaly wprowadzone probki z calego swiata.
Tylko na pozycji 385 trzeba wybrac liczbe nie jednostkowa tylko z wariantem po przecinku. Np familytreedna podaje 385a i 385b. U mnie to kolejno liczby 11 i 15 wiec wpisuje je do wyszukiwania jako 11,15 (jedenascie_i_przecinek_pietnascie) a nie oddzielnie 11 i potem 15. Mozna powiekszac mapke i przesuwac.
pzdr
misty69
-
Jeszcze jedna baza. Powstala jako fundacja Sorensona. Jej zadaniem bylo zebranie 100 tys probek z calego swiata. Aktualnie zawiera 90 tys probek. Ofiarodawca swojego dna musial rowniez przedstawic dokladne drzewo genealogiczne co najmniej do 4 generacji. Trzeba sie zarejestrowac, a potem isc do linku http://www.smgf.org/ychromosome/search.jspx, a tam wybrac opcje FTDNA i wpisac kolejno swoje dane z wynikow DNA. Niestety stosunkowo malo probek z Polski, ale za to duzo z USA.
Dla mtdna http://www.smgf.org/mtdna/search.jspx tylko ze tu patrzac na drzewa genealogiczne zwracamy na linie matki i jej matki i tak dalej
misty69
Dla mtdna http://www.smgf.org/mtdna/search.jspx tylko ze tu patrzac na drzewa genealogiczne zwracamy na linie matki i jej matki i tak dalej
misty69
Jeżei temat bazy http://www.ysearch.org/ był juz omawiany to proszę o wybaczenie.
Namawiam na przenoszenie wyników testów Y-DNA do w/w bazy. Wygodnie mozna to wykonać z katalogu Matches, na swojej stronie wyników.
Baza http://www.ysearch.org/ zapewnia możliwość wygodnego porównania wyników uzyskanych w różnych firmach wykonujących testy.
Pozdrawiam
Namawiam na przenoszenie wyników testów Y-DNA do w/w bazy. Wygodnie mozna to wykonać z katalogu Matches, na swojej stronie wyników.
Baza http://www.ysearch.org/ zapewnia możliwość wygodnego porównania wyników uzyskanych w różnych firmach wykonujących testy.
Pozdrawiam
-
- Podziękowano: 66 razy
- Kontakt:
Dzisiaj przyszły pierwsze wyniki mtDNA. Haplogrupa U4, wszystko wskazuje na to, że to klan Xenii, drugi co do starszeństwa po Urszuli w Europie 

-
- Kontakt:
Jednak to nie Xenia. Początkowo skojarzyłem U4 z klanem Urszuli, jednak informacje jakie znalazłem na FTDNA nie pasowały do opisu tego klanu jaki znalazłem w książce Małgorzaty Nowaczyk. Pasowała natomiast Xenia. To jednak nie ona. Po wgryzieniu się w temat
okazało się, że każda z 7 podgrup haplogrupy U nosi własne imię. Właściwy klan Urszuli to podgrupa U5 - najstarsza w Europie. Moja podgrupa U4 to klan Ulriki, którego pramatka żyła wg różnych źródeł 18-25 tys. lat temu na obszarze obecnej północnej Ukrainy. Wg M. Nowaczyk do tego klanu zalicza się ok. 2% populacji Europy 

-
- Podziękowano: 9 razy
- Kontakt:
Cóż, wojownicza Xenia brzmi lepiej niż Ulrike, ale i tak witam kuzynaMiraś pisze:Jednak to nie Xenia. (...) Moja podgrupa U4 to klan Ulriki

-
- Kontakt:
Wczoraj otrzymałem wyniki z 12 markerami. Są zaskakujące. Nie ustalono jednak jeszcze mojej haplogrupy, muszę jeszcze poczekać
Nie mniej to co otrzymałem wyznacza nowe kierunki poszukiwań.