UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Cmentarz polski koło Chicago - poszukiwania grobów

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Re: Cmentarz polski kolo Chicago, fotki, nazwiska

Post autor: jurek10 » czw mar 18, 2010 5:52 pm

tobiaszboksik pisze:O zamieszkaniu w Chicago świadczą :
1. Lista pasażerów z 1913
2. Karta rejestracyjna z 1917
...
3. Ustne przekazy rodzinne...
O miejscu zamieszkania świadczą głównie informacje z censusów.
Warto sprawdzić:
Census 1920
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 0002370638
Vincent Tabicz city, Cook (Chicago), Illinois abt 1882
Vincent Tabish name city, La Salle, Illinois abt 1881

Warto poszukać censusu z 1930 r.

Pozdrawiam,
Jurek

tobiaszboksik
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: tobiaszboksik » czw mar 18, 2010 10:36 pm

Częściowo przy pomocy Krystyny zostało sprawdzone.
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... -150.phtml
Ale nie mam dostępu do tej strony, więc pewnie znów poproszę
Jarek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Hania » czw mar 18, 2010 10:46 pm

Wando - nie myslalam, ze to moze byc ta Helena corka Bronislawy i Jozefa tylko ktos z rodzin Andrew ur. 1912 i John ur.1918, synow Bronislawy i Josefa Makohon. Pisalas wczesniej, ze mieli dwoch synow, nazwisko przeszlo z nimi dalej na ich dzieci takze.
Troche masz, nie gniewaj sie, to wszystko troche w nieladzie ale jednak doczytalam sie o tych dwoch synach, czy moze zle odczytalam ?
Na poczatku pisalas, ze poszukujesz kontaktu z rodzina, z potomkami siostry twojej Mamy ale Wando szukanie po starych dokumentach nic ci nie da w szybkim tempie. Zreszta widzisz, ze sa problemy.
Musisz sie rozpisac "na lewo i prawo" i szukac tych potomkow.
Pierwsze co bym zrobila to napisala pod ten adres, ktory ci podalam i poslala, krotki, nie zawily liscik z informacjami rodzinnymi plus jakies kopie starych fotek familijnych. Oczywiscie dodaj, ze interesuje cie nawiazanie kontaktu w celach genealogicznych, zaznacz to bo Amerykanie tutaj w wiekszosci mysla, ze rodzina "pozostala" w starym kraju odzywa sie bo szuka pomocy finansowej. Samo zycie. Mialam taki przypadek z moimi dalszymi krewnymi tutaj.
Ja w twoim imieniu poslalam przed chwila maila do niejakiej Stefanii Makohon-Dziergas, ktorej adres mailowy znalazlam na internecie, czy odpowie nie wiem ale trzeba probowac.
Wando ja napisze liscik do biura parafialnego St.Sylwestra.
Podaj mi swoj adres mailowy, czy ja mam ? jesli tak to powtorz prosze.

Jurku witam - tak przypuszczalam, ze z Censusu ale chcialam tez uslyszec od Jarka, ze jednak byly jakies przekazy rodzinne a nie, ze wyemigrowal i slad po nim zaginal :)
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » czw mar 18, 2010 10:48 pm

Jarku - dla mnie nie szukaj, mnie to nic nie da, jak uda mi sie zalatwic akt zgonu to ci przesle dane do rozpracowania czy to twoj dziadek czy nie.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

tobiaszboksik

Post autor: tobiaszboksik » czw mar 18, 2010 11:11 pm

Wszystko jasne. Czekam cierpliwie.
Na stronie Poznań Projekt jest wiele małżeństw z nazwiskiem Majewski
http://bindweed.man.poznan.pl/posen/search.php?lang=pl
Ale to na pewna znana strona.
Jarek

wanda949
Podziękował/a: 8 razy

Post autor: wanda949 » pt mar 19, 2010 9:51 am

Haniu - dzięki! Przyznam Ci się szczerze, że też przez chwile pomyślałam, czy nie jest to któreś z dzieci synów Bronisławy i Josepha. Makohonowie na pewno mieli ich dwóch, Andrew i John. (Na Ancestry w Censusie z 1910r. spotkałam jeszcze trzeciego
- Josepha jr.). Jak pisała Bronisława do mojej babci( były siostrami), jeden z nich był "kapitanem na okręcie", a drugi był tłumaczem w konsulacie (ale jakim?), bo znał wiele języków. Wszystkie dzieci były wyksztłcone, bo i Jóseph był wykształcony (inżynier).Ja pisalam swego czasu do konsulatu polskiego w NY z zapytaniem, czy taki pracował, ale nic nie wskórałam.
Haniu, zrobię tak jak mi radzisz - napiszę pod ten adres, a jednocześnie zaznaczę, że robię to w celach wyłącznie genealogicznych, choć za każdym razem, gdzie tylko na ten temat piszę, informuję o tym.
Dziękuję za maila do p. Stefanii Makohon Dziergas. Jestem ciekawa, czy otrzymasz od niej odpowiedź. Dziękuję też za korespondencję z parafia św. Sylvestra. Jest to parafia amerykańska, więc ma, jak sądzę, troche inny stosunek do tego rodzaju spraw, niz parafia
polska.
Faktycznie, mam mały nieład w przekazach informacji, ale tylko dlatego, że tych informacji mam bardzo dużo i nieraz nie wiem, od której zacząć, a szystkie wydają mi sie ważne.
Podaję mail: wanda.grzymkowska@gmail.com
Serdecznie pozdrawiam, Wanda

.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » śr cze 16, 2010 2:27 am

Jarek - poslalam ci prywatna wiadomosc nie odpowiadasz, mam dla ciebie kopie tego aktu urodzenia na nazwisko Tabesz.

Dla czytajacych a zainteresowanych poszukiwaniami w Chicago - narazie nie przyjmuje dodatkowych "zlecen" bo jestem lekko jeszcze "zakopana" :)
Pozdrowienia Hania

tobiaszboksik

Post autor: tobiaszboksik » śr cze 16, 2010 12:37 pm

Nie otrzymałem żadnej prywatnej odpowiedzi.
;(
Bardzo się cieszę , że udało się odszukać akt zgonu mojego Dziadka. Jeżeli to mozliwe proszę na mail
jtabisz@gmail.com.
Serdeczne podziękowania za włożony trud w uzyskanie tego dokumentu.
Pozdrowienia
Jarek :D

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » śr cze 16, 2010 1:47 pm

Jarku bedzie poltora miesiaca albo wiecej jak poslalam prywatna wiadomosc.
Poslalam kopie przed chwila na twojego maila.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania

tobiaszboksik

Post autor: tobiaszboksik » śr cze 16, 2010 3:56 pm

A ja się martwiłem, że są trudności z odszukaniem
Dziękuję
Jarek :lol:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » śr cze 30, 2010 8:50 pm

Jarku - nieprzewidzianie, nieplanowanie /pisze to bo dla innych oczekujacych nic nie zalatwilam jeszcze bo nie mialam listy nazwisk ze soba a twoje zapamietalam/, zajechalam dzisiaj na cmentarz. Otoz tutaj nazwisko jest napisane poprawnie: Vincent Tabisz. Imie ma tylko "V" a nie "W". Niestety grob juz nie istnieje, gdybys sie za to zabral w latach 1970-tych to prawdopodobnie bys uratowal. Miejsce zostalo sprzedane innej osobie, niestety nie podaja komu, jakie jest nowe nazwisko na miejscu grobu twojego przodka ani nie podaja dokladnej lokacji grobu. Prawdopodobnie gdybys przyjechal z Polski i uparl sie, ze chcesz wiedziec dokladnie miejsce to po ceregielach by ci podali ale na dzien dzisiejszy nie podaja i nie jest to pierwszy raz, ze spotykam sie z takim przypadkiem. Grob twojego krewnego byl wynajety od cmentarza na okreslony czas, gdyby rodzina sie zjawila w biurze cmentarnym i wykupila miejsce to nie byloby sprawy ale nikt sie nie zglosil a wiec miejsce sprzedano. Pani w biurze cmentarnym powiedziala, ze Vincent Tabisz nadal tam spoczywa tylko, ze ktos jest nad nim pochowany.
Wskazala mi na mapce mniej wiecej teren na cmentarzu gdzie jest pochowany twoj przodek. Pojechal i zrobilam kilkanascie zdjec dla ciebie abys chociac mial tyle. Przykro mi, ze nic wiecej nie moglam zrobic.
Napisz do mnie maila bo nie wiem, ktory mail adres jest do ciebie /czesto myle osoby i maile/, to wysle ci fotki i opisze co i jak.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania

tobiaszboksik

Post autor: tobiaszboksik » śr cze 30, 2010 9:31 pm

Haniu!
Szkoda, że grób (w sensie nagrobka czy tablicy) już nie istnieje. Szans na uratowanie grobu nie było żadnych. Po pierwsze nie wiedzieliśmy nic o miejscu i dacie pochówku Dziadka. Po drugie lata 70-te nie sprzyjały tego typu poszukiwaniom. Rozumiem , że zachował się zapis w księgach cmentarnych. Bardzo dziękuję za wielki trud w wyjaśnienie losów mojego Dziadka. Jestem niezmiernie wdzięczny. Mój e-mail to
jtabisz@gmail.com
Zdjęcia z cmentarza plus świadomość, że w tym miejscu spoczywają szczątki Dziadka będą dla mnie niestety jedyną pamiątką po nim.
Pozdrowienia
Jarek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Hania

Post autor: Hania » pn lip 19, 2010 8:59 pm

Wandziu witam - poslalam ci maila z aktem slubu, ktory chcialas.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » wt lip 20, 2010 12:33 pm

Witaj Haniu,

Czy istnieje w Chicago cmentarz St. Adalbert ?
Z aktu zgonu co prawda z 1918 r. tak wynika ( poz. 19 )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04b ... 4f634.html

Nie mogę tego cmentarza jednak teraz odnaleźć na forum Find a Grave
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?
Ostatnio zmieniony sob wrz 25, 2010 9:24 pm przez MariaŁopaciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » wt lip 20, 2010 4:55 pm

A to nie jest przypadkiem ten cmentarz:
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... 5&CSsr=181&

Jurek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”