UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: webtrees
Poradziłem sobie oczywiście. Zgrałem ostatnie dane z MyHeritige do GED na dysk. Wgrałem z dysku do WT. Pojawiły się krzaki, więc w edytowałem plik i wykonując kilka razy Replace, zamieniłem wszystkie krzaki na polskie litery. Usunąłem drzewo z WT i wgrałem plik GED ponownie. Działa bez problemu.
Pytam tylko czy użytkownicy WT eksportowali z drzewa plik GED i importowali do innych programów? Czy nie było wtedy problemu ze znakami?
Pytam tylko czy użytkownicy WT eksportowali z drzewa plik GED i importowali do innych programów? Czy nie było wtedy problemu ze znakami?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Witamwicy pisze:Jakimś głupim sposobem skasowałem sobie całą zawartość PGV. Została na szczęście baza danych i jakiś buckup pliku GED. Przy okazji dłubania w plikach pomyślałem o przesiadce na WT.
Po pomyślnej instalacji, już w pierwszym kroku obsługi programu (dodawanie/tworzenie pierwszego drzewa) pojawił się problemi nie pokazały się polecenia import/eksport/wgraj. Po prostu nie dało się dalej zrobić NIC. Niezły startKod: Zaznacz cały
Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1115 Unknown character set:
Pogrzebałem w plikach. Winowajcą okazał się plik import.php i linijkiWszystko ruszyło dopiero po zamianie "ascii" na "utf8" w CONVERT(chunk_data USING utf8)Kod: Zaznacz cały
switch ($charset) { case 'ASCII': WT_DB::prepare( "UPDATE `##gedcom_chunk`". " SET chunk_data=CONVERT(CONVERT(chunk_data USING utf8) USING utf8)". " WHERE gedcom_id=?" )->execute(array($gedcom_id)); break;
Nieźle jak na początek. Nie mam jeszcze żadnych danych a już muszę grzebać w php. Po tych zmianach program ożył, tzn. Pokazały się opcje ładowania czegokolwiek do drzewa.
Niestety, okazało się, że po imporcie GED z PGV zamiast polskich znaków są krzaczory. Kiepsko widzę używanie WT, skoro nie ma kompatybilnych GEDów.
Do tej pory GED z PGV był "wczytywalny" bez problemów do DGII, czy nawet na myheritage.
Czy nie macie problemów z exportem/importem swoich GEDów z waszych działających WT?
webtrees działa jak należy. Prawdopodobnie Twój plik GED w nagłówku miał ASCII a był zapisany jako UTF-8 lub odwrotnie.
Ten plik powinien być już w dobrym formacie. Czy przed importem wyceofałeś zmianę, którą zrobiłeś w pliku import.php?wicy pisze:Poradziłem sobie oczywiście. Zgrałem ostatnie dane z MyHeritige do GED na dysk. Wgrałem z dysku do WT. Pojawiły się krzaki, więc w edytowałem plik i wykonując kilka razy Replace, zamieniłem wszystkie krzaki na polskie litery. Usunąłem drzewo z WT i wgrałem plik GED ponownie. Działa bez problemu.
-
- Kontakt:
Problem w tym, że nie było żadnego GED. Problem pojawił się tuż po pierwszej instalacji, w pierwszej czynności w panelu admina, gdy trzeba było podać nazwę nowego GED. Po podaniu nazwy, z prawej strony pokazał się obszerny komunikat błedu i nic więcej. Dopiero podmianka w import.php (bez wgrywania jeszcze jakiegokolwiek GED!) pozwoliła na pokazanie się poleceń obsługi GED - eksport, import, wgraj, itd. Dopiero teraz mógł być dokonany import, który odbył się już bez błędów.wooc pisze: webtrees działa jak należy. Prawdopodobnie Twój plik GED w nagłówku miał ASCII a był zapisany jako UTF-8 lub odwrotnie
Nie, bez tej zmiany pojawiały się błędy - błędy nie w imporcie, ale w wyświetlaniu strony panelu admina. Teraz pozostała konwersja utf8 na utf8wooc pisze: Ten plik powinien być już w dobrym formacie. Czy przed importem wyceofałeś zmianę, którą zrobiłeś w pliku import.php?

Zauważyłem jeszcze jedną męczącą upierdliwość - w oknie wprowadzania danych osoby nie działa TAB. Nie można przeskoczyć z pola do kolejnego pola edycji w FF. W IE można, ale TAB "przelatuje" przez nieedytowalne pola, co jest zupełnie bez sensu.
No, ale to nie forum suportu, więc więcej błędów i wypaczeń nie wytykam

Czy możesz sprawdzić, czy ten błąd występuje również w wersji 1.2.4?
Ponadto zauważyłem Twój wpis na forum webtrees. Problem z listami osób został rozwiązany w wersji 1.2.4 jak również problem z tabulatorem u mnie w Operze nie występuje, choć kliku użytkowników miało go pod FF. Więc pewnie jeszcze nie jest do końca rozwiązany.
Ponadto zauważyłem Twój wpis na forum webtrees. Problem z listami osób został rozwiązany w wersji 1.2.4 jak również problem z tabulatorem u mnie w Operze nie występuje, choć kliku użytkowników miało go pod FF. Więc pewnie jeszcze nie jest do końca rozwiązany.
-
- Kontakt:
Powiem szczerze, że WT zaczyna mnie wkurzać. Im głębiej w las tym więcej....byków.
Na chwilę obecną wygląda mi to jak nieudolne dłubanie w PGV i "upiększanie" go na siłę. Jak to jest z informatykami
zrobią patch poprawiający jedna rzecz, spieprzą przy okazji dwie inne 
No cóż... może jestem niepotrzenie uprzedzony na wstepie.
Brakuje mi w WT tego samego, czego brakowało mi w PGV - wykazu osób dla wyższych poziomów hierarchii miejsc (lub chociaż opcji zaznaczanej i wyświetlającej, bo rozumiem że dla poziomu 0 - Polska taka lista mogłaby być przydługawa). Brakuej paru pierdółek (choć przydatnych) lepiej wyeksponowanych w PGV. Nawet nie wiem czy o tym pisać, bo to raczej subiektywme podejście do WT. Mam teraz na serwerze oba programy i porównuję strona do strony.
Co do wersji 1.2.4 - miałem jej nie instalować, ale OK... jak się da najszybciej zrobię update i zobaczymy co wyszło.
Własciwie to chciałbym to postawić od nowa, żeby sprawdzić krytyczny błąd bazy w/opisany. Czy eksport GED z 1.2.3 wystarczy by importowac to do 1.2.4?
Na chwilę obecną wygląda mi to jak nieudolne dłubanie w PGV i "upiększanie" go na siłę. Jak to jest z informatykami

No cóż... może jestem niepotrzenie uprzedzony na wstepie.
Brakuje mi w WT tego samego, czego brakowało mi w PGV - wykazu osób dla wyższych poziomów hierarchii miejsc (lub chociaż opcji zaznaczanej i wyświetlającej, bo rozumiem że dla poziomu 0 - Polska taka lista mogłaby być przydługawa). Brakuej paru pierdółek (choć przydatnych) lepiej wyeksponowanych w PGV. Nawet nie wiem czy o tym pisać, bo to raczej subiektywme podejście do WT. Mam teraz na serwerze oba programy i porównuję strona do strony.
Co do wersji 1.2.4 - miałem jej nie instalować, ale OK... jak się da najszybciej zrobię update i zobaczymy co wyszło.
Własciwie to chciałbym to postawić od nowa, żeby sprawdzić krytyczny błąd bazy w/opisany. Czy eksport GED z 1.2.3 wystarczy by importowac to do 1.2.4?
-
- Kontakt:
Znów po poprawnej, pełnej instalacji mam bład krytyczny.
- Instalacja kończy się komunikatem - rozpocznij korzystanie...
- wchodze na stronę główną
- loguję się jako admin
- przenosi mnie do Administracja
- każe utworzyć drzewo - Utwórz nowe drzewo genealogiczne
- po podaniu nazwy nowego drzewa, pokazuje się normalna tabela z drzwami i nazwa drzewa po lewej, po prawej zaś
Pewnie znów muszę podmieniać linię w import.php
- Instalacja kończy się komunikatem - rozpocznij korzystanie...
- wchodze na stronę główną
- loguję się jako admin
- przenosi mnie do Administracja
- każe utworzyć drzewo - Utwórz nowe drzewo genealogiczne
- po podaniu nazwy nowego drzewa, pokazuje się normalna tabela z drzwami i nazwa drzewa po lewej, po prawej zaś
Kod: Zaznacz cały
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1115 Unknown character set: 'ascii'' in /home/forgen/domains/forgen.pl/public_html/maz/library/WT/DBStatement.php:88 Stack trace: #0 [internal function]: PDOStatement->execute(Array) #1 /home/forgen/domains/forgen.pl/public_html/maz/library/WT/DBStatement.php(88): call_user_func_array(Array, Array) #2 /home/forgen/domains/forgen.pl/public_html/maz/import.php(139): WT_DBStatement->__call('execute', Array) #3 /home/forgen/domains/forgen.pl/public_html/maz/import.php(139): WT_DBStatement->execute(Array) #4 {main} thrown in /home/forgen/domains/forgen.pl/public_html/maz/library/WT/DBStatement.php on line 88
Jestem prawie pewien, że może to być błąd konfiguracji MySQL.
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=54517
http://bugs.mysql.com/bug.php?id=54517
-
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedź
Podpowiedź z forum też mnie nakierowała. Cóż... to musi już załatwić admin serwera, a tymczasowo sprawe załatwi edycja import.php 
Problem nazwisk na listach został rozwiazany. C wyświetla tylko nazwiska na C, Ć - tylko na Ć.
Hahaha.... ale jest kolejny babol
alfabet wyświetla wszystkie litery a nie jak PGV tylko te z nazwiskami 
Pospieszyłem się z pochwałami.
O ile pierwsze litery wyświetlają listy poprawne, o tyle dalej już kicha
W nazwiskach na M, wybieram Mazuchowski i lista jest - owszem, ale na końcu listy sa nazwiska Mażuchowski, których być nie powinno. Czyli nadal lipa, czekamy na 1.2.5. <lol>

Problem nazwisk na listach został rozwiazany. C wyświetla tylko nazwiska na C, Ć - tylko na Ć.
Hahaha.... ale jest kolejny babol

Pospieszyłem się z pochwałami.
O ile pierwsze litery wyświetlają listy poprawne, o tyle dalej już kicha

W nazwiskach na M, wybieram Mazuchowski i lista jest - owszem, ale na końcu listy sa nazwiska Mażuchowski, których być nie powinno. Czyli nadal lipa, czekamy na 1.2.5. <lol>
-
- Kontakt:
Jakaś totalna porażka z tymi listami w WT. Chyba, że się czepiam i w ogóle nie rozumiem nowego stylu myślenia twórców.
Nie dość, że w listach nazwisk nie są rozróżniane nazwiska: Drob od Drób, Loska od Lośka, Mazuchowski od Mażuchowski, to jeszcze jakieś cuda się dzieją w listach rodzin.
Choć tytuł wskazuje "Rodziny noszące nazwisko MAZUCHOWSKI" to na liście szczególowej mam parę: Halicki (on) + Mażuchowski (ona). Przecież to rodzina Halicki jak by nie patrzył!
Żeby było śmieszniej na tych samych dwóch kopiach GED, PGV pokazuje mi rodzin: dla Mazuchowski 98, dla Mażuchowski 13 a WT dla Mazuchowski 90, dla Mażuchowski 16, Czyli PGV 111 rodzin, WT 106 rodzin.... Ciekawostka, choć na liście szczegółowej WT po kiliknięciu na Mazuchowski pokazuje wszystkie 111 rodzin. Nic już z tego nie rozumiem
Nie dość, że w listach nazwisk nie są rozróżniane nazwiska: Drob od Drób, Loska od Lośka, Mazuchowski od Mażuchowski, to jeszcze jakieś cuda się dzieją w listach rodzin.
Choć tytuł wskazuje "Rodziny noszące nazwisko MAZUCHOWSKI" to na liście szczególowej mam parę: Halicki (on) + Mażuchowski (ona). Przecież to rodzina Halicki jak by nie patrzył!
Żeby było śmieszniej na tych samych dwóch kopiach GED, PGV pokazuje mi rodzin: dla Mazuchowski 98, dla Mażuchowski 13 a WT dla Mazuchowski 90, dla Mażuchowski 16, Czyli PGV 111 rodzin, WT 106 rodzin.... Ciekawostka, choć na liście szczegółowej WT po kiliknięciu na Mazuchowski pokazuje wszystkie 111 rodzin. Nic już z tego nie rozumiem

Nowy styl listy nazwisk został wprowadzony w wersji 1.2.4. Być może dlatego zawiera trochę błędów. Ale widzę, że na forum webtrees zostały już udzielone odpowiedzi na Twoje pytania.
Wyświetlanie wszystkich (a dokładnie takich, które występują na początku polskich słów) liter jest zamierzone, gdyż wygląda to lepiej. W PGV były pytania dlaczego alfabet jest niepełny. Ty jesteś pierwszy z pytaniem dlaczego alfabet ma wszystkie litery.
Aby rozwiązać problem z Mazuchowski i Mażuchowski należy w pliku library/WT/Query/Name.php:396
zmienić
$sql.=" AND n_surn=".WT_DB::quote($surn);
na
$sql.=" AND n_surn COLLATE '".WT_I18N::$collation."'=".WT_DB::quote($surn);
Wyświetlanie wszystkich (a dokładnie takich, które występują na początku polskich słów) liter jest zamierzone, gdyż wygląda to lepiej. W PGV były pytania dlaczego alfabet jest niepełny. Ty jesteś pierwszy z pytaniem dlaczego alfabet ma wszystkie litery.
Aby rozwiązać problem z Mazuchowski i Mażuchowski należy w pliku library/WT/Query/Name.php:396
zmienić
$sql.=" AND n_surn=".WT_DB::quote($surn);
na
$sql.=" AND n_surn COLLATE '".WT_I18N::$collation."'=".WT_DB::quote($surn);
-
- Kontakt:
wooc pisze:Ty jesteś pierwszy z pytaniem dlaczego alfabet ma wszystkie litery.

Bo ja chyba jakiś inny jestem

A tak poważniej, gdy zobaczyłem literkę V myślę.... o żesz.. [cenzura] a kogo ja mam na V?? Minutę zajęło zanim zrozumiałem o co chodzi. W PGV sprawa wyglądała prościej: nie ma litery - nie ma nazwiska.
OK... rozumiem, że pewne takie pierdółki to rzecz gustu. Dlatego nie będę np. marudził że PGV miało czytelny układ list: nazwisko, imię (co przy tej samej długości nazwiska było pięknie czytelne. W WT oczopląsu można dostać). Rozumiem, taki urok programu.
No ale złe wyświetlanie rodzin, to temat, który też jeszcze muszę poruszyć.

-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Faktycznie jak jedno się naprawi to drugie .... Dlaczego na liście konkretnego nazwiska imiona już niekoniecznie są tam gdzie trzeba. Nagle mi znikli wszyscy Łukasze, aż dopiero ich znalazłem na końcu listy, za Zofią
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
A zrobiłeś poprawkę podaną powyżej??
Ja już na forum WT zostałem ofuknięty przez administratora i dwóch moderatorów za to że śmiem powiedzieć, że w PGV coś działało lepiej niż w WT. Nie interesuje mnie przyczyna, dla której ekipa programistów się pokłóciła i podzieliła, ale jeśli ktoś mi mówi, że nie jest mile widziane chwalenie PGV i porównywanie, z WT, znaczy, że ekipa jest zatwardziałym betonem mało podatnym na dobre rozwiązania, zwłaszcza jeśli miały by to być dobre rozwiązania powielone z PGV.
Ja już na forum WT zostałem ofuknięty przez administratora i dwóch moderatorów za to że śmiem powiedzieć, że w PGV coś działało lepiej niż w WT. Nie interesuje mnie przyczyna, dla której ekipa programistów się pokłóciła i podzieliła, ale jeśli ktoś mi mówi, że nie jest mile widziane chwalenie PGV i porównywanie, z WT, znaczy, że ekipa jest zatwardziałym betonem mało podatnym na dobre rozwiązania, zwłaszcza jeśli miały by to być dobre rozwiązania powielone z PGV.
Ten błąd został wprowadzony przy zmianie list. Powinien być niedługo usunięty. Mi również na tym zależy, choćby dlatego, że mam na imię Łukasz.wuja pisze:Faktycznie jak jedno się naprawi to drugie .... Dlaczego na liście konkretnego nazwiska imiona już niekoniecznie są tam gdzie trzeba. Nagle mi znikli wszyscy Łukasze, aż dopiero ich znalazłem na końcu listy, za Zofią
Pozdrawiam
Wojtek
Rozumiem Twoje rozgoryczenie spowodowane w dużej mierze nieudaną pierwszą instalacją webtrees (wina po stronie konfiguracji MySQL a nie webtrees). Rozumiem, że nabyłeś już jakieś przyzwyczajenia z PGV. I rozumiem, że w tej chwili próbujesz porównać działanie PGV i webtrees. Ale przy pewnych nawykach pewne rozwiązania są bardziej praktyczne a przy posiadaniu zupełnie innych nawyków zupełnie inne rozwiązania są praktyczne. Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Sprawę trochę wyolbrzymiłeś. Jedna tylko osoba napisała, że nie jest zwolennikem porównań z PGV a reszta oferowała pomoc, nawet pojawił się pomysł z dodaniem dodatkowego filtra do listy rodzin, pokazującego osoby mające kilka małżeństw. Ty jednak wszystkich nazywasz zatwardziałym betonem, bo webtrees działa w inny sposób niż PGV.wicy pisze:[...]ale jeśli ktoś mi mówi, że nie jest mile widziane chwalenie PGV i porównywanie, z WT, znaczy, że ekipa jest zatwardziałym betonem mało podatnym na dobre rozwiązania, zwłaszcza jeśli miały by to być dobre rozwiązania powielone z PGV.
Przykro mi, że tak podsumowujesz chęć pomocy Ci.