UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: Ynicz » ndz paź 09, 2011 3:46 pm

MJadwiga pisze:Serdecznie witam!
Będę we wtorek w AP Łódź i mogę odszukać akt urodzenia Elżbiety Juszczak.Jeżeli ktoś zrobi to wcześniej proszę napisz wiadomość.
Pozdrawiam -MJadwiga
Będę niezmiernie wdzięczny ! :)
Kolejny weekend, będzie dla mnie dłuższym weekendem z racji
Dnia Nauczyciela , więc piątek wolny od zajęć edukacyjnych ,
a Elżbieta Juszczak jest praprababcią mojej babci, do której
w weekend będę jechał. Mimo, że babcia nie interesuje się
genealogią, to po pokazaniu tylu nowych przodków (28) , to
może babcia będzie chciała w końcu coś opowiedzieć o przodkach,
jakieś historie i inne.
W takim razie prosiłbym o wypisanie daty urodzenia, wieku rodziców
i ewentualnie (jeśli rodzice byli młodzi), to prosiłbym o odszukanie aktu
małżeństwa jej rodziców - Mikołaja Juszczaka i Marianny Walczak, z którego
prosiłbym o wypisanie daty małżeństwa, imion rodziców. Możliwe , że
nazwisko Juszczak będzie różnie zapisywane. W akcie małżeństwa
córki Elżbiety - Franciszki była ona z domu Jóźwiak, ale w akcie małżeństwa
Elżbiety z Antonim Micugą była z domu Juszczak, a była to różnica zaledwie 21 lat,
czyli zapewne zapisywał to inny ksiądz (może mniej głuchy :lol: ).

Z góry bardzo dziękuję. W zamian oferuję swoją pomoc w parafii Września z lat 1700-1835 :)
oraz AP Gorzów Wielkopolski.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » śr paź 12, 2011 12:51 pm

kasiek4 pisze:Parafie rzymsko-katolicka z Piotrkowa zamowilam sobie od Mormonow; jeszcze nie przyszla.
Natomiast AP Lodz ma alegate z parafii ewangelickiej w swoich zbiorach miedzy innymi za lata 1826-1882. Andrzej po raz pierwszy zostal ojcem w wieku 29 lat w roku 1855. Slub (z Wilhelmina Hentschke) odbyl sie prawdopodobnie niewiele wczesniej.
Jego brat, Joseph Johann (ur. okolo 1828) poslubil Anne Elizabeth Rochlz (ur. okolo 1830) prawdobodobnie okolo 1852 roku, w 1853 urodzila im sie corka Caroline.

Gdyby udalo Ci sie znalezc jakies dokumenty odnosci ww, byloby cudownie. Ja poczekam; milych wakacji zycze :)
Kasiu,

Niestety nie mogę Ci pomóc. Zamówiłem na dzisiaj 4 księgi z alegatami z Piotrkowa Tryb., ale żadna z nich nie miała skorowidzu, ale każda składała się z ponad 160 kart. Nie dysponuję taką ilością czasu aby przejrzeć akt po akcie. Przykro mi. :(
Ynicz pisze:Mam wielką prośbę do odwiedzających Archiwum Państwowe w Łodzi (al. Kościuszki) dotyczącą
odczytania aktu małżeństwa moich prapradziadków w parafii Wilamów w latach 1856- 1859.
Marcinie,

Akt 23/1857. Dla większej ilości informacji musisz zamówić sobie ksero.
Monika Wojewódka pisze:
Moniko,

Przejrzałem Glinno z 1818 r. i takie efekty:

I. Urodzenia:
a) Chrobiela/Hrobiela - ur. Łucji, c. Jana i Urszuli (#49); ur. Sylwestra, s. Michała i Jadwigi (#52)
b) Chryzos - brak
c) Czapski - brak, był za to akt urodzenia Józefa Czupińskiego, s. Felicjana i Rozalii (#12)
d) Gręda - brak
e) Siwka - ur. Sebastyana, s. Rocha i Maryanny (#2)
f) Szumiela - brak

II. Małżeństwa
Brak tych nazwisk, było za to małż. Filipa Mamosińskiego i Małgorzaty Szumki (#10) oraz Bonawentury Gralaka i Reginy Hralówny (#7) - podobne nazwiska więc spisałem.

III. Zgony
Brak tych nazwisk.

:)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

MJadwiga
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: MJadwiga » śr paź 12, 2011 7:19 pm

Serdecznie witam!
zgodnie z obietnicą przeglądałam wczoraj akta z parafii Szadek gdzie znajdują się zapisy z Prusinowic.Niestety nie mam dobrych wiadomości ponieważ w przeglądanych latach 1820-1825 nie ma skorowidzów.Akt urodzenia jest w każdym roku około 250-300.Nie mam więc możliwości przeanalizowania ich wszystkich .Próbowałam przejrzeć tylko według nazwy miejscowości ale nie odnalazłam w w/w latach Elżbiety.Nazwisko Juszczak jest pisane w różnych wersjach Jóźwiak,Juczczak,Jósczak ale mozna to wszystko prześledzić.Proponuję wypożyczyć mikrofilmy z AP Łódź i odnaleźć spokojnie w ciągu miesiąca odpowiednie akty.Nazwisko podobne do Juszczak występuje także w parafii Szadek w miejscowości Wilamów. Przykro mi że nie mogłam pomóc :nie: Pozdrawiam-Jadwiga z Łodzi

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr paź 12, 2011 7:48 pm

zgodnie z obietnicą przeglądałam wczoraj akta z parafii Szadek gdzie znajdują się zapisy z Prusinowic.Niestety nie mam dobrych wiadomości ponieważ w przeglądanych latach 1820-1825 nie ma skorowidzów.Akt urodzenia jest w każdym roku około 250-300.Nie mam więc możliwości przeanalizowania ich wszystkich .Próbowałam przejrzeć tylko według nazwy miejscowości ale nie odnalazłam w w/w latach Elżbiety.Nazwisko Juszczak jest pisane w różnych wersjach Jóźwiak,Juczczak,Jósczak ale mozna to wszystko prześledzić.Proponuję wypożyczyć mikrofilmy z AP Łódź i odnaleźć spokojnie w ciągu miesiąca odpowiednie akty.Nazwisko podobne do Juszczak występuje także w parafii Szadek w miejscowości Wilamów. Przykro mi że nie mogłam pomóc :nie: Pozdrawiam-Jadwiga z Łodzi
Witam!
Nie wątpię, że było bardzo trudno, ale i tak dziękuję :)
Tym samym mam kolejną-nową prośbę. Proszę o odszukanie aktu urodzenia mojego przodka - Kazimierza Kubiaka ur. ok. 1837 (wg. aktu małżeństwa) w parafii Szadek. Miejscowość to najprawdopodobniej Prusinowice. Jeśli to nie będzie trudne, to prosiłbym również o odnalezienie aktu urodzenia ich córki , na 99% w Prusinowicach - Franciszka Micuga ur. ok. 1843 . Jej rodzice pobrali się w 1839 w Szadku, a mieszkali w Prusinowicach, ona sama bierze ślub także w Szadku , więc urodziła się także w parafii Szadek.
Prosiłbym również ostatecznie wg. aktu urodzenia Kazimierza Kubiaka odnaleźć akt małżeństwa jego rodziców - Paweł Kubiak i Elżbieta Kołodziejak. Piszę, że wg. aktu urodzenia, ponieważ w akcie urodzenia ich syna- Kazimierza będzie wpisany wiek rodziców i wtedy będzie łatwiej "zlokalizować" akt.

Napiszę wszystko wg. schematu, bo sam się w tym nie łapie :lol:
1) Akt urodzenia Franciszki Micugi [Micuga] - ur. ok. 1843 w parafii Szadek. Rodzice to Antoni Micuga i Elżbieta Juszczak. Mogę dodać, że w grudniu 1841 rodzi się jej siostra - Agnieszka; a w marcu 1845 również siostra- Antonina, więc będzą to lata : 1839 (rok małżeństwa rodziców, 1840, 1842, 1843 lub 1844. Ona sama bierze ślub w 1860, więc proponowałbym zacząć od 1839.

2) Akt urodzenia Kazimierza Kubiaka - ur. ok. 1837 w parafii Szadek. Rodzice to Paweł Kubiak i Elżbieta Kołodziejak.

3) Akt małżeństwa Pawła Kubiaka i Elżbiety Kołodziejak w parafii Szadek, wg. aktu urodzenia ich syna Kazimierza, czyli np. rodzi się on w 1837, to od 1837 w górę: 1836,1835,1834..

Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » śr paź 12, 2011 11:48 pm

Popieram koleżankę skoro masz tyle do szukania w Szadku to wypożycz mikrofilmy i przegladaj z tego co pamiętam już miałeś mikrofilmy więc czemu nie przejrzałeś sam.Można komuś pomóc ale nie wyręczać
Eliza

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw paź 13, 2011 12:53 am

eliza1952 pisze: Popieram koleżankę skoro masz tyle do szukania w Szadku to wypożycz mikrofilmy i przegladaj z tego co pamiętam już miałeś mikrofilmy więc czemu nie przejrzałeś sam.Można komuś pomóc ale nie wyręczać
Witam!
Owszem miałem mikrofilmy, ale z lat późniejszych . Jeśli dobrze pamiętam to od 1837.
Nie wiedziałem wtedy jeszcze o tych przodkach, których aktów "poszukuję".
Akt małżeństwa moich przodków odnalazłem kilka minut przed ukończeniem przeglądania (zbliżała się godzina zamknięcia Pracowni) .
Sam praktycznie tego aktu nie mam, bo jak się okazało pojechałem z popsutym aparatem.
Nawet nr aktów nie zapisałem. Oj durny ja.

O Elżbiecie Juszczakównej jeszcze mi się wtedy nie śniło . Rozumiem, że akt nie został znaleziony. Trudno.
Być może za kilka lat będę mógł w końcu zamówić znowu Szadek, bo jak na razie nic na to nie pozwala i mogę stopniowo przeglądać (w ferie, wakacje). Najbliższe mikrofilmy to Września, Lenartowice, Lipsko . Oczywiście dwie pierwsze parafie jako pierwsze (w okolicach grudnia), a Lipsko już raczej na luty (ferie zimowe). Później będę mógł dopiero na wakacje, a jeszcze tyle do przejrzenia :D
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt paź 14, 2011 2:55 pm

Chciałabym się tylko przypomnieć w związku z parafią Złoczew - jeśli ktoś będzie przeglądał.

PS. Całkowicie popieram i podpisuję się pod postami koleżanek dotyczącymi uwag . Zda się zauważyć, że watek został dość mocno przejęty przez Ynicza, a ton jego postów odbieram jako wręcz roszczeniowy.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

elzbieta
Podziękował/a: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: elzbieta » sob paź 15, 2011 10:09 am

Witam serdecznie
Mam prośbę do osób przeglądających akta ze Skierniewic z lat 1820-1825.
Poszukuję aktu ślubu Orlikowskiego Franciszka z Muszyńską Marianną. Chodzi mi szczególnie o wiadomość czy w chwili ślubu żyli jego ojciec Antoni i matka Marianna z Kalinowskich.
Z góry bardzo dziękuję
Z pozdrowieniami Elżbieta

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob paź 15, 2011 11:11 am

zetka pisze: PS. Całkowicie popieram i podpisuję się pod postami koleżanek dotyczącymi uwag . Zda się zauważyć, że watek został dość mocno przejęty przez Ynicza, a ton jego postów odbieram jako wręcz roszczeniowy.
Nie rozumiem tego powrotu do przeszłości. Skoro piszę tutaj , to widocznie czegoś potrzebuję z AP Łódź, czyż nie?
Swego czasu byłem dość niepokorny i kilka osób "poczuło to na skórze", ale przeprosiłem za swoje haniebne zachowanie
i wydaję mi się, że rozgrzebywanie tamtych spraw jest niepotrzebne. :stop:
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Monika Wojewódka
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 14 razy

Post autor: Monika Wojewódka » czw paź 20, 2011 12:14 pm

Witam serdecznie,
jeżeli ktoś będzie przeglądał dla siebie mikrofilmy z parafii Czarnożyły (zespół 1448/0) i będzie miał chwilkę czasu, bardzo proszę o zrobienie fotografii (gdzieś czytałam, że to możliwe) spisów rocznych, z ogromną chęcią zrobię indeksy dla geneteki. Małżeństwa za lata 1865-1876 są już zrobione, chciałabym się zając latami wcześniejszymi :) Oczywiście prośba dotyczy również spisów urodzeń i zgonów.

Edit:
Prośba nieaktualna. Dziękuję Elizo za poświęcony czas :stuk:
Ostatnio zmieniony śr paź 26, 2011 1:03 pm przez Monika Wojewódka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Monika Wojewódka

Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz

Awatar użytkownika

Monika Janczewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Monika Janczewska » pt paź 21, 2011 7:22 pm

Witam,

jeśli ktoś wybierałby się na pl.Wolności to miałabym prośbę zesp.1497/0 małżeństwa par.Jeziorsko lata 1875-1910 niestety nie ma mikrofilmów. Może jest imienny regestr na końcu? Interesuje mnie nazwisko Zamyłek/Zamełek (jesli byłoby w regestrze prosze o wszystkie nr aktów) a konkretnie szukam ślubu Stanisława Zamyłka i Antoniny z Wojtysiaków. Slub przed 1900 rokiem jedna z dużo starszych sióstr mojego dziadka urodziła się w 1901 r tylko tyle udało mi się ustalić...

Monika

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » ndz paź 23, 2011 7:10 pm

Moniko
tak tylko w formie info przydatnych "na zaś"
Jak w AP Łódź nie ma mikrofilmów to prawie wszystkie dokumenty (a wszystkie księgi stanu cywilnego) udostępniane są nie na Placu Wolności a w
AP ŁÓDŹ, al. Kościuszki 121, tel. 42 636-85-35 w. 12 telefon do pracowni
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz paź 23, 2011 7:31 pm

Ynicz pisze:
1) Akt urodzenia Franciszki Micugi [Micuga] - ur. ok. 1843 w parafii Szadek. Rodzice to Antoni Micuga i Elżbieta Juszczak. Mogę dodać, że w grudniu 1841 rodzi się jej siostra - Agnieszka; a w marcu 1845 również siostra- Antonina, więc będzą to lata : 1839 (rok małżeństwa rodziców, 1840, 1842, 1843 lub 1844. Ona sama bierze ślub w 1860, więc proponowałbym zacząć od 1839.

2) Akt urodzenia Kazimierza Kubiaka - ur. ok. 1837 w parafii Szadek. Rodzice to Paweł Kubiak i Elżbieta Kołodziejak.

3) Akt małżeństwa Pawła Kubiaka i Elżbiety Kołodziejak w parafii Szadek, wg. aktu urodzenia ich syna Kazimierza, czyli np. rodzi się on w 1837, to od 1837 w górę: 1836,1835,1834..

Z góry dziękuję :)
Ponawiam prośbę :) :)

@Edit :
4) Akt małżeństwa Wawrzyńca Klimczak i Marianny - przed 29 grudnia 1795, bo wtedy urodziła się ich córka , parafia Zadzim
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

Monika Janczewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Monika Janczewska » pn paź 24, 2011 5:01 pm

hykiel pisze:Moniko
tak tylko w formie info przydatnych "na zaś"
Jak w AP Łódź nie ma mikrofilmów to prawie wszystkie dokumenty (a wszystkie księgi stanu cywilnego) udostępniane są nie na Placu Wolności a w
AP ŁÓDŹ, al. Kościuszki 121, tel. 42 636-85-35 w. 12 telefon do pracowni
Dzięki za informację, jeszcze się upewniam nawet wtedy, gdy baza PRADZIAD podaje:
"miejsce przechowywania: Archiwum Państwowe w Łodzi
90-950 Łódź, pl. Wolności 1, skr. poczt. 36
tel: (42) 632-62-01
fax: 632-02-11
email: kancelaria@lodz.ap.gov.pl
www.lodz.ap.gov.pl"

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... =Jeziorsko

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pn paź 24, 2011 6:05 pm

Moniko,

Może ktoś spełni Twoją prośbę i przejrzy ksiegi par. Jeziorsko 35 lat, i wynotuje akty dotyczące interesującego Cię nazwiska, czego serdecznie życzę.
Księgi dostępne są w AP na Kościuszki jednorazowo można zamówić 10 jednostek [tylko we wtorek 9.30-18].
Gdybyś jednak kiedyś sama musiała zawitać do AP Łódź, to pomożemy Ci zamówić większą ilość.

Krystyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”