UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Skany ksiąg parafialnych na Family Search
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: Skany ksiąg parafialnych na Family Search
Dla grupy Poznań są tylko:
Chełmno
Młyny Wielkie
Raczyn
Radomsko, Św. Lam
Rejowiec
Targoszyce
Fakt. Strona coś kulawo chodzi bo mnie też wyskoczył na początku błąd przy logowaniu.
Andrzej
Chełmno
Młyny Wielkie
Raczyn
Radomsko, Św. Lam
Rejowiec
Targoszyce
Fakt. Strona coś kulawo chodzi bo mnie też wyskoczył na początku błąd przy logowaniu.
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie!
Dziękuję za odpowiedź.
A jak wykonać rejestrację krok po kroku, aby wyszła pozytywnie, bez żadnych napotkanych niespodzianek? Chciałbym się zarejestrować, ale nie wiem, jak to uczynić, żeby wyszła tak jak powinna by wyjść...
Pozdrawiam.
Jacek
Dziękuję za odpowiedź.
A jak wykonać rejestrację krok po kroku, aby wyszła pozytywnie, bez żadnych napotkanych niespodzianek? Chciałbym się zarejestrować, ale nie wiem, jak to uczynić, żeby wyszła tak jak powinna by wyjść...
Pozdrawiam.
Jacek
Witam,
bez logowania tez mozna te skany ogladac.
Ludvica
bez logowania tez mozna te skany ogladac.
Ludvica
-
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie!
Można poprosić, o linka bezpośredniego, do tych skanów?
Pozdrawiam.
Jacek
Pozdrawiam.
Jacek
Nie otworzysz tam żadnych skanów - Poznańjacek98764 pisze:Witam serdecznie!
Pozdrawiam.
Jacek
Jak to wygląda kiedy skany są dostępne - Katowice Chropaczów
Skawina - parafia Królowej Korony Polskiej, Kobierzyn.RoBo pisze:Witam!
Może ktoś wie,czy baza mormonów posiada skany Skawiny k.Krakowa.Serdecznie dziękuję za podpowiedź.
Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Państwowe w Krakowie.
Tekst po polsku i w łacinie.
Akta urodzeń 1784-1870 -- Akta małżeństw 1784-1837 FHL INTL Film 1169529 Items 14 - 16
Akta małżeństw 1838-1870 -- Akta zgonów 1784-1870 FHL INTL Film 1169530 Items 1 - 3
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1871-1880 FHL INTL Film 1191426 Items 22-24
Tylko dlaczego nie szukasz u źródeł - AP Kraków.
Uwaga ogólna - wyszukiwanie nie boli, trochę chęci. Google to dobry wujek.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Panie Andrzeju.
Ta parafia to chyba nie Skawina w ścisłym tego słowa znaczeniu!
Skawina z szukanego okresu to załóżona w XIV wieku św.Apostołów Szymona i Judy Ta.a tej nie ma w AP Krakow ani u Mormonów.
Stefan
Skawina z szukanego okresu to załóżona w XIV wieku św.Apostołów Szymona i Judy Ta.a tej nie ma w AP Krakow ani u Mormonów.
Stefan
Pytający nie sprecyzował dokładnie o jaką parafię chodzi. Podał tylko Skawina koło Krakowa.Marszycki pisze:Panie Andrzeju.
Stefan
Zapewne Stefanie masz rację, ale mój post miał również inny cel - pokazanie jak łatwo sprawdzić czy mormoni mają to czego szukamy. "Szukanie" trwało tyle ile trwa wstukanie w klawiaturę kilku słów.

-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Nie ma sprawy.Ta parafia z dodatkiem Kobierzyn powstała już w XX wieku,Ma stare księgi bo pewnie przejęła je z parafii św.Jakuba Skałka.do której kiedyś wieś szlachecka Kobierzyn należała.
Księgi Skawiny są prawdopodobnie w samej parafii.
Stefan
Księgi Skawiny są prawdopodobnie w samej parafii.
Stefan
I wszystko pięknie wyjaśnione. 
A ja gwoli uzupełnienia podam co zawierają wyżej wymienione mikrofilmy (Stefanie masz rację, Skawiny tam nie ma
) :
1191426
1169529
1169530

A ja gwoli uzupełnienia podam co zawierają wyżej wymienione mikrofilmy (Stefanie masz rację, Skawiny tam nie ma

1191426
1169529
1169530
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 5 razy
Czy ktoś może mi rozjaśnić i wytłumaczyć dlaczego nie mogę obejrzeć skanów ksiąg np.Chełmna.
Czy trzeba się zarejestrować na stronie Family Search czy też uzbroić się w cierpliwość.
POZDRAWIAM
Mirek
Czy trzeba się zarejestrować na stronie Family Search czy też uzbroić się w cierpliwość.
POZDRAWIAM
Mirek
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Na dzisiaj dostep do tych skanow maja tylko czlonkowie kosciola Mormonow. Jest to zrozumiale - zaplacili za zrobienie mikrofilmow, przerobili na wersje cyfrowe - wszystko to kosztuje, wiec czemu maja Ci dawac za darmo?szwederowiak pisze:Czy ktoś może mi rozjaśnić i wytłumaczyć dlaczego nie mogę obejrzeć skanów ksiąg np.Chełmna.
POZDRAWIAM
Mirek
Wstapisz do kosciola - dostep bedziesz miec.
W przyszlosci dostep beda takze mieli wolontariusze indeksujacy skany Mormonow. Zrobisz dziennie 5-6 stron przez 3 miesiace to przez kolejny rok bedziesz mial dostep do ksiag np. Chelmna - teoretycznie. Temat udostepnienia to jednak nie tylko temat Mormonow - no bo jesli wlasciciel aktow lubelskich - Archidiecezja lubelska nie pozwala na opublikowanie skanow - to dalej tylko czlonkowie kosciola beda mieli dostep.
Szczegoly tutaj:
https://wiki.familysearch.org/en/Poland ... own_Issues
Tylko Katowice i Opole dostepne przez wszystkich!
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
To mi wyglada na prozelityzm. Mam nadzieje, ze sie myle ?
Pozdrowienia
Bozenna
Pozdrowienia
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
male sprostowanie: wolontariusze indeksujacy, ci z tzw kontem premium tez nie maja dostepu do "niedostepnych" ksiag; tylko czlonkowie kosciola LDS taki dostep maja...niestetyMireQ pisze: W przyszlosci dostep beda takze mieli wolontariusze indeksujacy skany Mormonow. Zrobisz dziennie 5-6 stron przez 3 miesiace to przez kolejny rok bedziesz mial dostep do ksiag np. Chelmna - teoretycznie.
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka
pozdrawiam,
kasiek
pozdrawiam,
kasiek
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Nie wiem co prostujesz...?kasiek4 pisze:male sprostowanie: wolontariusze indeksujacy, ci z tzw kontem premium tez nie maja dostepu do "niedostepnych" ksiag; tylko czlonkowie kosciola LDS taki dostep maja...niestetyMireQ pisze: W przyszlosci dostep beda takze mieli wolontariusze indeksujacy skany Mormonow. Zrobisz dziennie 5-6 stron przez 3 miesiace to przez kolejny rok bedziesz mial dostep do ksiag np. Chelmna - teoretycznie.
Przeciez napisalem: w przyszlosci...
Bozenna:
prozelityzm - czyli nawracanie na swa wiare?
Jakos nikt robiacy fotografie w centrum Mormonow o nawracaniu na ich wiare nie pisal... a wrecz przeciwnie.
A fakt, ze materialy, za ktore zaplacili Mormoni (jak myslisz - Polak robiacy mikrofilmy robil to za darmo?) sa dla czlonkow kosciola dostepne - to chyba nic dziwnego.

Parafie Kalety-Kamieniec-Karb i wiele innych w katowickim sa dostepne dla wszystkich juz teraz!
czyli bez prozelityzmu...
MireQ