UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Poszukiwania we Francji
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Poszukiwania we Francji
Witaj Iwona,
Lille, miasto na polnocy Francji, 230 000 mieszkancow, posiada Konsulat Polski.
Napisz do Konsulatu w tej sprawie.
Sprawdz tez akt urodzenia (chrztu) cioci. Na tym akcie moze byc adnotacja marginalna z data jej zgonu. Bez roku zgonu i bez miejsca zgonu, dwoch podstawowych elementow, aby odnalesc akt, zadne poszukiwania nie sa mozliwe.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. podpisuj Twoje posty, chociazby imieniem, to kwestia grzecznosci
Lille, miasto na polnocy Francji, 230 000 mieszkancow, posiada Konsulat Polski.
Napisz do Konsulatu w tej sprawie.
Sprawdz tez akt urodzenia (chrztu) cioci. Na tym akcie moze byc adnotacja marginalna z data jej zgonu. Bez roku zgonu i bez miejsca zgonu, dwoch podstawowych elementow, aby odnalesc akt, zadne poszukiwania nie sa mozliwe.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. podpisuj Twoje posty, chociazby imieniem, to kwestia grzecznosci
Ostatnio zmieniony ndz mar 27, 2011 10:03 am przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Dziękuje bardzo za tak szybką odpowiedź. Postaram sie skontaktowac z Konsulatem Generalnym. Obawiam sie jednak ze nie bedzie latwe zdobycie odpisu z aktu zgodnu be tych informacji. Rozmawiałam z panem z USC w moim miescie i powiedział mi ze jesli nikt nie dostarczył aktu zgonu to nic w swoich aktach nie będą mieli.
Jak nowa nie wiedzialam o podpisywaniu sie, takze teraz nadrabiam zaległości.
Jeszcze raz dziekuje..
Pozdrawiam
Iwona
Jak nowa nie wiedzialam o podpisywaniu sie, takze teraz nadrabiam zaległości.
Jeszcze raz dziekuje..
Pozdrawiam
Iwona
Pozdrawiam
Iwona
Iwona
Witam,
Czy była by możliwość o sprawdzenie nazwiska Cwen we Francji.
Poszukuje informacji do drzewa genealogicznego: Stanisława Cwena. Podczas wojny został wysłany do Niemiec na roboty, a po wojnie osiadł we Francji w Niederwiller 27 Mossell. Ten adres przysłał do mojej prababci w 1964 roku i nie wiem czy się czasem nie zmienił. Wiem że się tam ożenił i miał chyba sześcioro dzieci.
Za jakąkolwiek pomoc serdecznie z góry dziękuję. :)
Czy była by możliwość o sprawdzenie nazwiska Cwen we Francji.
Poszukuje informacji do drzewa genealogicznego: Stanisława Cwena. Podczas wojny został wysłany do Niemiec na roboty, a po wojnie osiadł we Francji w Niederwiller 27 Mossell. Ten adres przysłał do mojej prababci w 1964 roku i nie wiem czy się czasem nie zmienił. Wiem że się tam ożenił i miał chyba sześcioro dzieci.
Za jakąkolwiek pomoc serdecznie z góry dziękuję. :)
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Dzien Dobry Kinga,
Na francuskiej stronie "http://genealogie.com" jest drzewo genealogiczne Stanislawa Cwena (Stanislas Cwen), ale dostepne tylko dla genealogow, ktorzy maja platny abonament na te strone.
Napisz ogloszenie na Forum genealogicznym francusko-polskim "http://www.klub-beskid.com" z prosba o pomoc.
Poprawna pisownia miejsca zamieszkania Stanislawa Cwena to:
57 565 Niederviller (departament Moselle)
Pozdrowienia
Bozenna
P.S. Prosimy uprzejmie o podpisywanie postow, przynajmniej imieniem.
Na francuskiej stronie "http://genealogie.com" jest drzewo genealogiczne Stanislawa Cwena (Stanislas Cwen), ale dostepne tylko dla genealogow, ktorzy maja platny abonament na te strone.
Napisz ogloszenie na Forum genealogicznym francusko-polskim "http://www.klub-beskid.com" z prosba o pomoc.
Poprawna pisownia miejsca zamieszkania Stanislawa Cwena to:
57 565 Niederviller (departament Moselle)
Pozdrowienia
Bozenna
P.S. Prosimy uprzejmie o podpisywanie postow, przynajmniej imieniem.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
Bardzo dziękuję za informację, jeżeli nie sprawiło by to trudności o pokierowanie mnie dokładniej jak mam poruszać się po forum bo nie znam Francuskiego i nie wiem nawet gdzie się zalogować żeby można było umieści post?
Pozdrawiam
KingaSz
Pozdrawiam
KingaSz
Witam
Udało mi sie zdobyc akt urodzenia ale niestety nie ma tak nic na temat zgonu. Czy mająć date urodzenia i miasto gdzie ona umarla uda nam sie coś znaleźć? Dowiedziałam sie także że jednak byla męzatką i wyszła za mąż za Stanisława Sawuła własnie w Lille.
Z góry dziękuje
Iwona
Udało mi sie zdobyc akt urodzenia ale niestety nie ma tak nic na temat zgonu. Czy mająć date urodzenia i miasto gdzie ona umarla uda nam sie coś znaleźć? Dowiedziałam sie także że jednak byla męzatką i wyszła za mąż za Stanisława Sawuła własnie w Lille.
Z góry dziękuje
Iwona
Pozdrawiam
Iwona
Iwona
Witam,
Jestem zmuszona po raz kolejny prosić o pomoc gdyż myślałam że znalazłam sposób na zalogowanie się na forum "http://www.klub-beskid.com" ale niestety po kilkunastu próbach nie udało się więc jak by ktoś miał konto na tym forum mógł w moim imieniu zapytać o Stanisława Cwena o sposób i czy w ogóle można zobaczyć drzewo genealogiczne które tworzy na francuskiej stronie genealogicznej z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam KingaSz
Jestem zmuszona po raz kolejny prosić o pomoc gdyż myślałam że znalazłam sposób na zalogowanie się na forum "http://www.klub-beskid.com" ale niestety po kilkunastu próbach nie udało się więc jak by ktoś miał konto na tym forum mógł w moim imieniu zapytać o Stanisława Cwena o sposób i czy w ogóle można zobaczyć drzewo genealogiczne które tworzy na francuskiej stronie genealogicznej z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam KingaSz
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Choix: Recherche•S'identifier. Localisation des membres
Pas encore enregistré ? - Cliquez ici pour vous enregistrer
Nom d'utilisateur*: --> Nazwa użytkownika:
Email*: --> Adres e-mail:
Mot de passe*: --> Hasło:
Na skrzynke e-mail wysla Ci wiadomosc, w ktorej bedzie link na ktory trzeba kliknac by uaktywnic swoja obecnosc na forum.
Pas encore enregistré ? - Cliquez ici pour vous enregistrer
Nom d'utilisateur*: --> Nazwa użytkownika:
Email*: --> Adres e-mail:
Mot de passe*: --> Hasło:

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
-
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie.
Poszukuję jakiejkolwiek informacji o miejscu pochówku mojej rodziny mieszkających w mieście Lille.
Szczególnie zależy mi na zmarłych tam - Piotrze Pakule i Ludwice Pakułowej z Gronowskich.
Z relacji rodziny wiem, że Piotr Pakuła zmarł po II wojnie światowej coś ok. 1947r.
Poszukuję jakiejkolwiek informacji o miejscu pochówku mojej rodziny mieszkających w mieście Lille.
Szczególnie zależy mi na zmarłych tam - Piotrze Pakule i Ludwice Pakułowej z Gronowskich.
Z relacji rodziny wiem, że Piotr Pakuła zmarł po II wojnie światowej coś ok. 1947r.
-
Najlepiej napisz o akt zgonu. We Francji akt zgonu nie jest objety ochrona danych i w dodatku jest darmowy.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 492#p51492
Hôtel de Ville de Lille - État Civil
place Augustin Laurent
59033 Lille Cedex
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 492#p51492
Hôtel de Ville de Lille - État Civil
place Augustin Laurent
59033 Lille Cedex
szukam:
szukam:
Witam
Szukam informacji o Adamie Kocięckim, który na pocz. XX w. wyjechał z Polski do Francji - i tu trop się urywa. Adam mógł się urodzić w ostatniej dekadzie XIX w. lub na początku XX w. We Francji pewnie nazwisko uległo modyfikacji.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
Agnieszka
Szukam informacji o Adamie Kocięckim, który na pocz. XX w. wyjechał z Polski do Francji - i tu trop się urywa. Adam mógł się urodzić w ostatniej dekadzie XIX w. lub na początku XX w. We Francji pewnie nazwisko uległo modyfikacji.
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki
Agnieszka
-
Witaj Agnieszko.
Adama nie znalazłam, ale nazwisko występuje we Francji.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ilit=+mapa
W drzewach genealogicznych występują Henri, Anne, Veronique, Christiane, Antoine, Edmond. Pewnie potomkowie Adama.
W 2003 roku Anne Louchet-Kociecki szukała rodziny w Polsce.
Pewnie znajdziesz ja na facebook-u. Jeśli nie, to daj znać.

Adama nie znalazłam, ale nazwisko występuje we Francji.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ilit=+mapa
W drzewach genealogicznych występują Henri, Anne, Veronique, Christiane, Antoine, Edmond. Pewnie potomkowie Adama.
W 2003 roku Anne Louchet-Kociecki szukała rodziny w Polsce.
Pewnie znajdziesz ja na facebook-u. Jeśli nie, to daj znać.
szukam:
szukam:
Elżbieto, bardzo dziękuję :)
Co ciekawe, widzę, że w latach 1916-90 we Francji urodziło się 5 osób o nazwisku Kociecki (tak wynika z podanej strony), z czego 4 w tym samym rejonie, Pas de Calais. W tej okolicy widzę też kilka osób o nazwisku Kociucki - pewnie ten sam "kierz" (krzak), jak to się niegdyś na Mazowszu mówiło ;)
W sprawach facebooka wysyłam do Ciebie pw.
Agnieszka
Co ciekawe, widzę, że w latach 1916-90 we Francji urodziło się 5 osób o nazwisku Kociecki (tak wynika z podanej strony), z czego 4 w tym samym rejonie, Pas de Calais. W tej okolicy widzę też kilka osób o nazwisku Kociucki - pewnie ten sam "kierz" (krzak), jak to się niegdyś na Mazowszu mówiło ;)
W sprawach facebooka wysyłam do Ciebie pw.
Agnieszka
-
- Podziękował/a: 6 razy
Elu,
znalazłam nowe informacji o Mariannie Minge (zd. Garczyńska). Wyszła ona za mąż za Jana ( Johanna) Minge. Marianna urodziła się w 1872 w miejscowści KONARZEWO. Jan Minge urodził się w 1873. Ślub wzięli w 1896 w Sierakowie. Potem mieszkali w Konarzewie, urodziła im się córka Elżbieta, która jednak zaraz po urodzeniu umarła.Wyjechali potem do Francji, nigdy potem na stałe nie wrócili do Polski, ich dzieci zostały też we Francji, nie znam ich imion, ale wiem, że na pewno mieli córkę.
Może teraz uda się coś znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Genia
znalazłam nowe informacji o Mariannie Minge (zd. Garczyńska). Wyszła ona za mąż za Jana ( Johanna) Minge. Marianna urodziła się w 1872 w miejscowści KONARZEWO. Jan Minge urodził się w 1873. Ślub wzięli w 1896 w Sierakowie. Potem mieszkali w Konarzewie, urodziła im się córka Elżbieta, która jednak zaraz po urodzeniu umarła.Wyjechali potem do Francji, nigdy potem na stałe nie wrócili do Polski, ich dzieci zostały też we Francji, nie znam ich imion, ale wiem, że na pewno mieli córkę.
Może teraz uda się coś znaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
Genia