UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Emigracja do US

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Lilla
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Emigracja do US

Post autor: Lilla » pt kwie 27, 2012 7:50 am

Witam.

Proszę o sprawdzenie-

Kendgierski
Adam,Bronislawa,Jafia,Iygmuna,Marie,Regina

Statek Grosser Kurfurst-26.04.1906r-Bremen

Pozdrawiam Lilla

ColdIce

Post autor: ColdIce » śr kwie 03, 2013 6:40 pm

Proszę o sprawdzenie takiej osoby...

Helen Staniszewski, urodzona w 1890 roku, w Polsce od 1917 roku w Stanach, od 1930 w Chicago... mąż John Staniszewski (ur. 1894)... mieli czwórkę dzieci:

1. Stanley (ur. 1918)
2. Mary (ur. 1919)
3. Sophie (ur. 1920)
4. Edward (1925 - 1998)

ColdIce

Post autor: ColdIce » śr kwie 03, 2013 6:40 pm

Helen Staniszewski, urodzona w 1890 roku, w Polsce od 1917 roku w Stanach, od 1930 w Chicago... mąż John Staniszewski (ur. 1894)... mieli czwórkę dzieci:

1. Stanley (ur. 1918)
2. Mary (ur. 1919)
3. Sophie (ur. 1920)
4. Edward (1925 - 1998)

-- Post scalono 03 kwi 2013, 18:41 --

1. Stanley (ur. 1918)
2. Mary (ur. 1919)
3. Sophie (ur. 1920)
4. Edward (1925 - 1998)

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw kwie 04, 2013 12:23 am

Cezary, podpisuj proszę swoje posty, bo ciężko się zorientować jak się do Ciebie zwracać.

Odnośnie Helen Staniszewski - nie napisałeś gdzie sprawdzić.
Sprawdziłam w bazie mormonów i znalazłam:
1. spis z 1930: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XSPS-H6S
2. akt zgonu z 1946: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/NQTT-QG2

pozdrowienia
Beata

ColdIce

Post autor: ColdIce » czw kwie 04, 2013 12:29 am

i właśnie na familysearch.org znalazłem Helen Staniszewski z Chicago ale nie mogłem znaleźć kiedy zmarła... Pozdrawiam. Cezary

Bea

Post autor: Bea » czw kwie 04, 2013 1:01 am

To może jeszcze link do spisu z 1940:
Link
Link 2
Jej ojciec musiał umrzeć między 1930 a 40, bo w tym drugim spisie go nie ma.
Za to pojawia się najmłodszy syn John (lat 7).
Beata

Kacper56

Post autor: Kacper56 » pn lip 29, 2013 9:53 pm

Witam
Nie mam dostępu do ancestry.com a poszukuję cioci w Australii. Jeżeli mógłby ktoś sprawdzić to będę wdzięczny.
Ciocia to Krystyna Kulik. Tam powinny być listy wyborców, jeżeli ktoś mi udostępni będę wdzięczny.

Kacper

Kacper56

Post autor: Kacper56 » czw sie 01, 2013 9:18 am

Czy naprawdę nikt nie może mi pomóc?

Awatar użytkownika

Rhea
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Rhea » pt sty 31, 2014 2:49 pm

Witajcie,

Poszukuję sióstr mojej prababci. Najstarsza Ewa Gilarek wyjechała w 1910.
A w roku 1920 nazywala się już Ewa Jawrylowitz, zamieszkala w Passaic (adres 122 4th Street, Passaic, New Jersey). Takie dane są wpisane w ship manifest dotyczacym młodszej siostry Pauliny, w rubryce z danymi osoby, do której się udaje (jest wpisane sister).
Dane w ship manifest Ellis Island są wpisane maszynowo, więc nie ma mowy o błędnym odczytaniu.
Niestety problem jest taki, że nikt o nazwisku Jawrylowitz nie wystepuje w żadnych zasobach danych... Może to nazwisko zostało błednie wpisane? Tylko jak? Probowałam wielu kombinacji i nic nie znalazłam...
Podobnie ślad znika po drugiej z sióstr Paulinie Gilarek. Mogła wyjść za mąż i zmienic nazwisko, ale czy w USA w dokumenatch dot. ślubu nie wpisywało się nazwiska panieńskiego?
W U.S. Federal Census (mam na mysli te z 1930 i 1940) nie są wpisywane nazwiska panieńskie, prawda?
Czy ktoś mógłby mi pomóc ustalic parafię w Passaic, w okolicach roku 1920? Moze mogłabym się tam czegoś dowiedzieć?

Pozdrawiam,
sylwiaJ
-----

Majdan Zbydniowski - stamtąd wszystko się zaczęło.

Bea

Post autor: Bea » pt sty 31, 2014 5:14 pm

Wg mnie "Twoja" Ewa to:
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/X4F6-4ZY
Eva Gawrylowicz
Z grubsza dane się zgadzają, żeby się upewnić poszukaj cenzusów (w sensie skanów) może się nie przeprowadziła przez te 10 lat. Dodatkowo poszukaj grobu i nekrologów ! (jej i jej męża). W nekrologach często podają kto żegna zmarłego i są wymienieni bracia i siostry (z nowym nazwiskiem) oraz podają nazwisko panieńskie (odpowiednio zmarłej kobiety lub żony zmarłego).

-- Post scalono 31 sty 2014, o 21:18 --

Eva zmarła Oct 01, 1984 i chyba do śmieci mieszkała w Passaic.
Znalazłam nekrolog jej synka Edmunda:
http://www.legacy.com/obituaries/mycent ... =164656272
z którego wynika, że oprócz brata (bliźniaka ?) Henrego (nadal żyjącego) miał również siostrę Helen (już zmarłą).
Obawiam się, że nekrolog Evy będzie na płatnych serwisach (w 84' raczej ukazał się tylko w papierowych gazetach). Spróbuj napisać na forum ancestry.com - ja dzięki bezinteresownej pomocy dostałam nekrolog i zdjęcie grobu wuja.
Beata

Awatar użytkownika

Rhea

Post autor: Rhea » pt sty 31, 2014 11:44 pm

Bea, jestem pod wrazeniem! Jak doszłaś do tego, ze to chodzi o Gawrylowicz??
To musi być ona, "ta" Ewa: zgadza sie duzo faktow.

Wygrzebałam już nekrolog na http://www.findagrave.com

Serdecznie dziękuję za pomoc
-----

Bea

Post autor: Bea » sob lut 01, 2014 12:10 am

A ja nie mogę znaleźć nekrologu Ewy. Sama data jest, ale mnie chodzi o takie pisane pożegnanie, gdzie będzie napisane, że zmarłą żegnają synowie i siostra Paulina, która teraz nosi nazwisko męża XYZ.
Bo to jedyny sposób na znalezienie Pauliny, jeśli zmieniła nazwisko, a my nie wiemy na jakie...
Kiedy zmarł mąż Ewy też nie wiem, w 1942 r. miał się nieźle skoro dostał powołanie do wojska :-)
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... :605013868

Spróbuj podpytać w wątku http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=565 o Ewę, bo tam (w sensie na ancestry.com) jest sporo dokumentów, może gdzieś wypłynie siostra Paulina.

Wg cenzusu z 1940 (tym razem nazwisko Garrylewicz): https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 2004199834
wynika, że oboje złożyli dokumenty o naturalizację: Ewa jest NA, a Stanley PA (czyli dostał dopiero pierwszy dokument). W dokumentach tych (gdyby Ci się udało dostać skany) powinno być nazwisko panieńskie Ewy.

POWODZENIA !

P.S.
odpowiadając na Twoje pytanie z innego postu: czy "w zasobach Ancestry.com maja wiecej odszyfrowanych danych z takich manifestów ?"
1. nie mają
2. ja bym nie liczyła na ich odszyfrowywanie, bo często głupoty wypisują - lepiej odszyfrowywać samemu (akurat masz pecha, bo "Twoje" skany są albo nieczytelnie napisane, albo nieczytelnie zeskanowane -> cenzus 1940)
Beata

Awatar użytkownika

Rhea

Post autor: Rhea » sob lut 01, 2014 10:53 pm

Bea, ja miałam na mysli nekrolog Edmunda, Ewy nekrologu jeszcze nie znalazłam.
Z opowieści Babci pamiętam, że Paulina zmarła sporo przed Ewą, wiec w jej nekrologu się nie pojawi, raczej w druga stronę: Ewa może byc wymieniona w nekrologu Pauliny...

Bardzo Ci dziękuję za znalezienie tego dokumentu

Pozdrawiam
SylwiaJ
-----

Awatar użytkownika

Rhea

Post autor: Rhea » pn gru 08, 2014 2:36 pm

Witajcie!
Czy ktos z Was zna forum genealogiczne Amerykanów?
Doszłam juz do ściany w poszukiwaniach na ancestry i u Mormonów , a nadal kilku bliskich osób nie mam :(
Kombinacje wszelakie przekręcenia nazwisk już sprawdzałam, więc zastanawiam sie, czy ludzie stamtąd bedą wiedzieli, jak szukać w tamtejszych archiwach, urzędach.
Moze ktos z Was też miał/ma takie problemy?
1. Osoba nigdy nie pojawia się w zadnym dokumencie oprocz ship manifest (nie, nie umarła tak od razu )
2. dziewczyny zapewne wyszły za mąż , zmieniły nazwisko i sladu w dokumentach nie ma (nie wiem jakie dokumenty trzeba sprawdzać by nazwisko panieńskie bylo wpisane
3. osoba nie wystepuje w cenzusie, chociaż od 10 lat była w USA, w dalszych cenzusach juz jest

pozdrawiam
SylwiaJ
-----

Bea

Post autor: Bea » pn gru 08, 2014 5:32 pm

Sylwio, mój wuj także unikał censusów, jeśli to Cię pocieszy. Jego brat jest we wszystkich, a on tylko w jednym (na 3). Może tak miał, nie lubił jak się nim za bardzo Państwo interesuje. Znalazłam go po kilku latach dopiero i to przypadkiem.
Co do pierwszego brata - a w zasadzie jego dzieci, pomógł mi list za ocean. Wysłałam (właśnie w okolicach Gwiazdki) wydrukowane drzewo, przedstawiłam się kim jestem, jakie jest między nami pokrewieństwo, wstawiłam zdjęcia, zarówno pradziadków, jak i własne (bo kto lubi rozmawiać z anonimami). Wysłałam polski opłatek (doszło niestety grubo po świętach).
W rewanżu dostałam bardzo fajną odpowiedź emailem. Oczywiście nie mam następnych pokoleń wpisanych w drzewko - ale nie o to chodzi. Upewniłam się, że to co znalazłam w necie to prawda. Początkowo też wpisywałam w wyszukiwarkę różne oboczności nazwiska (zgodnie z ship manifestem i jeszcze bardziej przekombinowane), ale nie wpadłam, że jarosz-jaros-jaras-jarosh...... można po prostu zapisać jako yarosz.
Napisałam na forum ancestry pytanie, czy ktoś może ma jakieś dane o moim wuju (ale już znałam jego nazwisko), podałam swoj email (przy darmowym koncie nie ma możliwości korespondencji z innym użytkownikiem przez wewnętrzne PM) i... już kilkanaście miesięcy później jakaś dobra dusza wkleiła mi nekrolog jaki ukazał się po śmierci wuja (dzięki niemu znam nazwiska jego córek po zamążpójściu) i spytał się czy zrobić zdjęcie nagrobka. Fotkę przesłał mi via email.
Piszę skrótowo - bo cała operacja trwała w sumie pięć lat... ;-) Miejsce pochówku drugiego wuja odkryłam dopiero w tym roku (na każdym jednym dokumencie ma inne nazwisko, dopiero to z powołania wojskowego i cmentarza się zgadzają).
Nadal sporo nie wiem, ale odkąd znalazłam grób drugiego wuja uspokoiłam się. Nie miał rodziny, a amerykańska rodzina jego brata nie wiedziała gdzie jest pochowany (albo przynajmniej nie osoby z którymi korespondowałam). Upewniłam się, że nie jest pochowany byle gdzie - jest na cmentarzu dla weteranów.

Jeśli mogę coś zasugerować, to kontakt z rodziną w USA. Dużo Ci nie wyjaśnią, ale czasem wystarczy poszlaka ;)
Znam forum dla zagraniczniaków, ale to oni chcą naszej pomocy z tłumaczeniu aktów z polskiego i rosyjskiego - sami raczej się nie udzielają.
W moim wypadku pomogło forum ancestry.com - w zakładce dotyczącej konkretnej miejscowości, którą znałam dzięki censusowi.

P.S.
a przypomnij mi te Twoje szukane nazwiska, może mnie się uda coś wycisnąć z wyszukiwarek mormonów i ancestry....
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”