UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: webtrees

Post autor: wicy » wt lis 01, 2011 10:11 pm

Chciałem być miłym początkującym użytkownikiem WT, z niejakim małym doświadczeniem, wyłuskującym pewne błędy i niedociągnięcia.
Nie wypinam się na ekipę WT tylko dlatego, że mam przyzwyczajenia do PGV. Szkoda tylko, że nie widziałeś maili jakimi mnie zaraz obrzucili. Odniosłem wrażenie że zaraz wyrzucą mnie z forum za to tylko, że pozytywnie wyrażam się o PGV. Na szczęście trochę stonowali.
Przepraszam, że poruszam między forumowe problemy i to osobiste :) ale troszkę mnie ruszyło takie a nie inne podejście ekipy WT.
Samo WT jest bardzo fajne. Nie mam jakichś uprzedzeń ani preferencji. Gdybym miał, nie przesiadałbym się na nowy program i nie męczył z instalacjami, importami i zgłaszaniem błędów.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » śr lis 02, 2011 9:50 am

wicy pisze:A zrobiłeś poprawkę podaną powyżej??
Ale to nie rozwiązuje problemu prawidłowej kolejności wyświetlania imion na liście jednego nazwiska

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » śr lis 02, 2011 9:58 am

wicy pisze:Samo WT jest bardzo fajne. Nie mam jakichś uprzedzeń ani preferencji. Gdybym miał, nie przesiadałbym się na nowy program i nie męczył z instalacjami, importami i zgłaszaniem błędów.
Zgłaszanie błędów jest bardzo pomocne. Starałem się wyłapać jak najwięcej związanych z działaniem programu w języku polskim, ale jak widać dużo jeszcze zostało do poprawienia.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr lis 30, 2011 11:13 pm

Mam wersję programu 1.2.4. W module "Nadchodzące wydarzenia", niezależnie od sposobu sortowania ustawionego w konfiguracje tegoż modułu, zawsze dane posortowane są wg nazwiska.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » pn gru 05, 2011 7:31 am

rrafaell pisze:Mam wersję programu 1.2.4. W module "Nadchodzące wydarzenia", niezależnie od sposobu sortowania ustawionego w konfiguracje tegoż modułu, zawsze dane posortowane są wg nazwiska.
W wersji 1.2.5 będzie to zmienione. Ukaże się ona w ciągu paru dni.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » wt gru 06, 2011 12:24 am

pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr gru 07, 2011 2:57 pm

rrafaell pisze:Już jest ... webtrees-1.2.5
I niestety jest bardzo poważny błąd. Kobieta mająca więcej niż jednego męża jest wyświetlana na listach osób tylko na jednej liście - pod nazwiskiem panieńskim (i tam są wyszczególnione wszystkie jej nazwiska), natomiast na listach nazwisk jej małżonków już jej nie ma. Jeśli naprawa potrwa dłużej to muszę wrócić do poprzedniej wersji, bo mam trochę kobiet z trzema i więcej nazwiskami a posługiwanie się za każdym razem szukajką jest dość nieporęczne.
Pozdrawiam, Wojtek
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr gru 07, 2011 3:57 pm

wuja pisze:Kobieta mająca więcej niż jednego męża jest wyświetlana na listach osób tylko na jednej liście - pod nazwiskiem panieńskim (i tam są wyszczególnione wszystkie jej nazwiska)
Mam jedna kobietę z dwoma mężami (obaj nie żyją) i jest pokazywana na liście osób, pod nazwiskiem panieńskim z jednym tylko (ostatnim) nazwiskiem. Na listach osobowych nazwisk mężów faktycznie jej nie ma, ale czy być powinna? Być może tak, skoro jest (nie działająca jak się okazuje) opcja Pokaż/Ukryj nazwiska po ślubie.

Przy okazji, czyżby wersja 1.2.5 była przetłumaczona gorzej niż 1.2.4? Na listach osób mam "Include individuals with “Xxx” as a married name.

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr gru 07, 2011 5:24 pm

wicy pisze:Na listach osobowych nazwisk mężów faktycznie jej nie ma, ale czy być powinna?
Zdecydowanie tak. Dostaję np. akt zgonu delikwentki, gdzie jest tylko jej nazwisko po mężu. Gdzie szukam? Oczywiście na liście nazwiska męża. A tak poza tym, od tej wersji, jest na listach takie coś : "Pokaż osoby, które po ślubie noszą nazwisko “Xxxx""
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » śr gru 07, 2011 5:25 pm

wuja pisze:Kobieta mająca więcej niż jednego męża jest wyświetlana na listach osób tylko na jednej liście - pod nazwiskiem panieńskim (i tam są wyszczególnione wszystkie jej nazwiska)
Należy użyć opcji - Pokaż osoby, które po ślubie noszą nazwisko “Nazwisko”. U mnie opcja ta działa jak należy. Mam kobietę, która ma była zamężna 2 razy i za każdym razem miała inne nazwisko po ślubie. Wyświetla się ona na na 3 listach. Niestety nie pokażę jej jako przykład gdyż choć jej mężowie nie żyją ona ciągle żyje.
wicy pisze: Przy okazji, czyżby wersja 1.2.5 była przetłumaczona gorzej niż 1.2.4? Na listach osób mam "Include individuals with “Xxx” as a married name.
Dany tekst został przetłumaczony. Stan polskiego tłumaczenia można sprawdzić na:
Polskie tłumaczenie webtrees
Jakby ktoś miał jakieś sugestie co do tłumaczenia danej frazy to może tam je dodawać.
Tłumaczenia są przechowywane w pamięci podręcznej (folder /data/cache/ instalacji webtrees) i co jakiś czas aktualizowane. Opróżnij ten folder a zostanie to zaktualizowane natychmiast.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

wuja
Kontakt:

Post autor: wuja » śr gru 07, 2011 6:12 pm

wooc pisze:Należy użyć opcji - Pokaż osoby, które po ślubie noszą nazwisko “Nazwisko”
Oczywiście. Odszczekuję wszystko i przepraszam za zamieszanie. Po prostu widziałem taki napis ale jakoś nie wpadłem na to, żeby najechać na niego myszką (zmienia się kolor) i kliknąć.
Pozdrawiam, Wojtek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr gru 07, 2011 7:27 pm

Zaraz, zaraz... chwila, moment! Chciałem sprawdzić jak to działa Wojtkowi i sam mam problem.
Mam kobietę, która dwukrotnie była mężatką (kombinowałem z różnymi rodzajami związków, ale to niczego nie zmieniało).
Panieńskie nazwisko na Ł, pierwszy mąż - M, drugi mąż C.
Obrazek

Na liście nazwisk na Ł wyświetla się z jednym, ostatnim nazwiskiem C.
Obrazek

Na liście osób na C nie wyświetla się wcale, niezależnie od tego czy nacisnę "Pokaż osoby, które po ślubie noszą nazwisko... ", czy nie.
Czy tak powinno być?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » czw gru 08, 2011 7:48 am

Czy możesz umieścić tu wpis GEDCOM danej osoby (wystarczy część dotycząca imienia i nazwiska). Myślę, że możesz mieć zapisane nazwiska po ślubie w niestandardowy sposób.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw gru 08, 2011 9:18 am

Kod: Zaznacz cały

0 @I13@ INDI
1 NAME Maria /Łxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Łxxxxxxx
2 _MARNM Cxxxxxxx
1 SEX F
1 BIRT
2 DATE xx xxx xxxx
2 PLAC xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1 NATI xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1 RELI xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
1 FAMS @F12@
1 FAMS @F62@
1 CHAN
2 DATE 07 OCT 2011
3 TIME 12:55:46
2 _WT_USER wicy
Z tego co mętnie pamiętam kobieta została dodana do bazy jako żona pierwszego męża (z poziomu edycji męża).
Jej drugi mąż dodany był jako mąż z jej "profilu".
Jak widać nie ma śladu po pierwszym mężu (prócz powiązania FAMS @F12@). Być może to wina PGV? Dane były wpisywane jeszcze w tamtym programie.

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » czw gru 08, 2011 10:27 am

Nazwiska po ślubie trzeba dodać samodzielnie. Nie ma automatu na to gdyż nie każda kobieta zmienia nazwisko.
Podana osoba ma wprowadzone tylko 1 nazwisko po ślubie. (wpis 2 _MARNM Cxxxxxxx). Jest ono wprowadzone błędnie i jest traktowane jako imię prawidłowo to powinno wyglądać tak: 2 _MARNM Maria /Cxxxxxxx/.
A rekomendowaną metodą jest dodawanie kolejnego imienia i nazwiska i wybieranie z pola typ odpowiedniej opcji, w tym wypadku "po ślubie".
Podsumowując, rekomendowany wpis dotyczący imienia i nazwiska danej osoby powinien wyglądać tak:

0 @I13@ INDI
1 NAME Maria /Łxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Łxxxxxxx
1 NAME Maria /Cxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Cxxxxxxx
Jeśli dodasz kolejnego męża to powinieneś również samodzielnie dodać imię i nazwisko po ślubie. Przykładowy wpis powinien wyglądać wówczas tak:

1 NAME Maria /Łxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Łxxxxxxx
1 NAME Maria /Cxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Cxxxxxxx
1 NAME Maria /Nxxxxxxx/
2 GIVN Maria
2 SURN Nxxxxxxx
Tag _MARNM nie jest zgodny ze specyfikacją GEDCOM. Jednakże jest rozpoznawalny przez webtrees i może być stosowany.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”