autor: KubaZych » wt wrz 25, 2012 8:24 pm
str. 1 - Czynienie wywiedania( dowiedzenia się więcej ) czerez (przez ) Pana Mikołaja Naruszewicza w rzeczy Iwana Potołowicza o ziemi w powiecie brzeskim, we wsi Kobylanach ...
Z rozkazu listu Jego Królewskiej Miłości, Pana mojego miłościwego, Mikołaj Naruszewicz, dzierżawca wołkowyski czyniliśmy ( czas przeszły jeszcze dwucząstkowy ) wywiedanie w rzeczy służebnika pana wojewody wileńskiego, marszałka ziemskiego, kanclerza Wielkiego Księstwa Litewskiego, starosty brzeskiego, dzierżawcy borysowskiego i szawleńskiego, Jego Miłości Pana Mikołaja Radziwiłła, Iwana Potołowicza o ziemi w powiecie brzeskim, we wsi Kobylanach ... i też.. wsi na Domankowie, że on zmienił ojca swojego Iwana Potoła za pozwoleniem Jego Królewskiej Mości ... świętej pamięci króla Zygmunta ... poddanie gospodarscy z tej wsi Kobylany za opisaniem i wywiedaniem ...Sprawce mnie dali ... poddanie gospodarscy...Choredkiewicz,powiedział, iż za pana Jurija Ilinicza, gdy Brześć dzierżył, i potem za wojewody ... pana Aleksandra Chodkiewicza ... Iwan Potoł, ojciec tego służebnika jego miłości pana wojewody wileńskiego, dzierżył ...ziemię we wsi Kobylanach, i dom sobie postawił w tej wsi Kobylanach na Domanikowie, niżeli ..była ziemia gospodarcza tej wsi jedno... którym obyczajem tym dzierżył był ( czas zaprzeszły ;)).. a potem... Iwan Potoł zmarł.. a jego syn swojego po sobie małego zostawił, którego ...po śmierci jego niemałe było i gdy ..pomiera ( umiera )... w tej wsi
Kilka słów dołożyłem, może się przyda ( ale nie gwarantuję 100 % poprawności ), ciężko się w tym połapać, trzeba by było naprawdę dużo czasu.