UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Radom

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
zefir454
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

AP Radom

Post autor: zefir454 » pn lip 07, 2008 11:06 pm

Mam prośbę do koleżanek i kolegów z rejonu Radomia- czy mogliby sprawdzić w radomskim archiwum dokumenty dotyczące kilku osób z rodziny Wester z lat 1852-1900 z Szydłowca. Jeśli ktoś byłby chętny, proszę o kontakt na priv.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza

Awatar użytkownika

Thomeck
Podziękował/a: 3 razy
Kontakt:

Re: AP Radom

Post autor: Thomeck » pn lip 14, 2008 4:29 pm

W pewnym sensie podepnę się pod prośbę Józka. Czy ktoś wybiera się do w/w archiwum i mógłby rzucić okiem na 2 (słownie: dwie) metryki narodzin z Przytyka: Henryk Stępniewski (ur. 1894) i Julia Walczak (ur. 1901)?
Byłbym bardzo wdzięczny.

PS. Niestety nie znam dat dziennych, ale mam nadzieje, że chociaż rok jest dokładnie.
Pozdrawiam
Tomek Prusek

Awatar użytkownika

Miraś
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 66 razy
Kontakt:

Post autor: Miraś » pt lip 18, 2008 5:53 pm

Józefie i Tomku, w ciągu miesiąca powinienem być w Radomiu i załatwić sprawę. Józefie, proszę o przesłanie szczegółów.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Post autor: Miraś » pn sie 25, 2008 4:05 pm

Moja wizyta w AP w Radomiu niestety nieco się odwlecze. Zapewne odwiedzę je dopiero we wrześniu. Józefie i Tomku proszę więc o cierpliwość.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Re: AP w Radomiu

Post autor: Miraś » wt wrz 16, 2008 7:26 pm

Konradzie, od dłuższego czasu planuję wizytę w AP w Radomiu, ale ciągle nie mogę znaleźć czasu na jej realizację. Z Krakowa jest to kawałek. Mam jednak nadzieję, że w październiku jednak w końcu tam dotrę. Co do Twojej prośby to poza sporą ilością jednostek do przejrzenia (18) istnieje jeszcze jeden problem techniczny. W Radomiu księgi metrykalne młodsze niż 1877-78 r. nie są dostępne na mikrofilmach, a tylko w formie ksiąg. Dzienny limit to 10 jednostek archiwalnych czyli w naszym przypadku ksiąg metrykalnych. Poza swoimi poszukiwaniami mam do przejrzenia jeszcze kilka pozycji dla 2 osób, które zgłosiły się wcześniej tak więc nawet gdybym chciał i zrezygnował ze swoich poszukiwań nie jestem w stanie zrealizować Twojego zamówienia w ciągu jednej czy dwóch wizyt, a planuję raczej jednodniowy pobyt. Reasumując, na pewno sprawdzę poszukiwane przez Ciebie osoby, ale nie podczas jednej wizyty, a więc proszę uzbroić się w cierpliwość.
PS. Zawsze sprawdzaj czy temat który zamierzasz stworzyć przypadkiem już nie istnieje. Ten o AP Radom już jest. Nie mnożąc sztucznie tematów strona będzie bardziej przejrzysta, a moderatorom zaoszczędzi się pracy.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Post autor: Miraś » pt paź 31, 2008 2:10 pm

Witam.
W poniedziałek 3 listopada najprawdopodobniej odwiedzę AP w Radomiu i wreszcie zrealizuję przynajmniej część zaległych zamówień.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Post autor: Miraś » wt lis 04, 2008 10:08 am

Józku i Tomku dzisiaj możecie się spodziewać efektów mojego poniedziałkowego pobytu w grodzie nad Mleczną na Waszych skrzynkach
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt lis 07, 2008 11:26 pm

Spóźniłam się :( miałaby tez jedna małą prośbę w Ciebie w sprawie AP Radom , ale cóż może będzie jeszcze okazja
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Post autor: Miraś » wt sty 06, 2009 11:28 am

Żaneto i Jarku, prześlijcie mi szczegóły na pw jednak zastrzegam, że w kolejce przed Wami jest jeszcze Konrad i Tomek więc trzeba będzie poczekać.
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » ndz maja 17, 2009 2:55 pm

Witam!
Mam pytanie, czy w zasobach AP w Radomiu znajdują się akta z więzienia radomskiego z okresu 1863-1864?
Właśnie doczytałem w swoich materiałach, że mój 3xpradziad, Wincenty Kłosowicz, po bitwie pod Małogoszczą został "zawieziony do więzienia radomskiego, gdzie trzymali go rok".

Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

Szaciłowski_Marcin
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Szaciłowski_Marcin » sob cze 13, 2009 2:56 am

Mam wielką prośbę. Ponieważ odległość jest znaczna i w tej chwili nie mam szans na kilkudniowy wyjazd, bardzo bym prosił kogoś kto będzie w najbliższym czasie w archiwum o odszukanie w księdze ludności stałej wsi Wysokin - Akta Gminy Wieniawa nr. sygn. 58/677/0/06, tytuł i daty: Kniga narodonaseleniâ derevnii - Kłudno, Ryków, Wysokin, Juljanów i Brzozowice [t. 2]; 1889-1930 następujących nazwisk:

Żak Józef ur. ok 1875 + ż. Marianna z/d/ Kwiatkowska, dzieci: Andrzej, Antoni, Jan, Piotr, Paweł, Tadeusz, Helena, Zofia;
Bystrzejewski Tomasz + Julianna Wysocka, dzieci: Wincenty ur. 1905, Wiktoria ur. 1901
Kwiatkowski Łukasz ur. ok. 1865 + Marianna - dzieci: Wincenty, Antoni, Zofia, Piotr

Będę wielce zobowiązany
Marcin

Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń

Awatar użytkownika

Miraś
Kontakt:

Post autor: Miraś » sob cze 13, 2009 7:07 pm

Marcinie mogę sprawdzić interesujące Cię dane jednak może to trochę potrwać, gdyż mam jeszcze parę wcześniejszych zamówień :pa:
Pozdrawiam

Ireneusz Miraś

www.genopolis.pl

Awatar użytkownika

lech44

Post autor: lech44 » sob cze 13, 2009 10:03 pm

Witam poszukiwania@radom.ap.gov.pl. wystarczy napisać na ten adres,a archiwum przeprowadź kwerendę i odpisze.

Leszek

Szaciłowski_Marcin
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Szaciłowski_Marcin » ndz cze 14, 2009 1:50 pm

Dziękuję, tak też zrobiłem.
Pisząc tutaj liczyłem na to że ktoś może będzie w najbliższym czasie archiwum, to przy okazji sprawdzi mi moje nazwiska.

pozdrawiam
Marcin

Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń

rafael
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: rafael » sob lip 11, 2009 11:19 pm

Witam!
Mam ogromną prośbę do osób odwiedzających AP w Radomiu.
Poszukuję informacji o miejscu urodzenia mojej prababci.Niestety w akcie zgonu nie ma wzmianki o tym,jedynie są wymienieni rodzice.
Niestety nie mogę pojechać do Radomia i nie wiem czy będę miał okazję tam pojechać.
Domyślam się,że mogła to być parafia Jasieniec a prababcia prawdopodobnie urodziła się między 1883 a 1888r. Nazywała się Marianna (drugie imię w akcie zgonu Agnieszka) Bańkowska córka Mateusza i Józefy. Ślub prawdopodobnie brała w par Przybyszew ok 1911-14r.
Moja prośba dotyczy zwłaszcza par Jasieniec i ksiąg urodzonych (liczę że będą tam spisy więc może nie będzie trudno),ewentualnie dodatkowo sprawdzenie alegat w Przybyszewie (mąż nazywał się Jan Kabot)
Wiem,że to dużo,a jeśli ktoś by mi pomógł byłbym wdzięczny.
Oferuję pomoc w poszukiwaniach w archiwum kościelnym w Warszawie i jeśli uda mi się wybrać w w AP w Grodzisku.
Pozdrawiam!
Rafał
Pozdrawiam
Rafał

Mój "problem":
par. Błotnica - poszukiwane księgi sprzed 1808r. z powodu gniazda rodzinnego moich kilku gałęzi przodków
Ossów (obecnie Stary Osów)- może ktoś natknął się w innych parafiach?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”