Witam, nazywam się Mateusz i chciałbym się dowiedzieć skąd pochodzi i co oznacza moje nazwisko, szukałem w internecie ale niestety bezskutecznie. Moje nazwisko brzmi Tomiczek
Z góry dziękuję.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Tomiczek
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska T-U
Witaj Mateuszu
Nosisz nazwisko bardzo wdzięczne o etymologii odimiennej:
Tomiczek - od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku w dwu postaciach: Tomasz i Toma. Imię wywodzi się z aramejskiego toma ‘bliźniak’. Od formy greckiej Thomăs utworzono postać łacińską Thomas, w Kościele prawosławnym Foma, Choma.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Nosisz nazwisko bardzo wdzięczne o etymologii odimiennej:
Tomiczek - od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku w dwu postaciach: Tomasz i Toma. Imię wywodzi się z aramejskiego toma ‘bliźniak’. Od formy greckiej Thomăs utworzono postać łacińską Thomas, w Kościele prawosławnym Foma, Choma.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Re: Tomiczek
Witaj Mateuszumati pisze:Witam, nazywam się Mateusz i chciałbym się dowiedzieć skąd pochodzi i co oznacza moje nazwisko, szukałem w internecie ale niestety bezskutecznie. Moje nazwisko brzmi Tomiczek
Z góry dziękuję.

TOMICZEK, to panieńskie nazwisko mojej Mamy

Czytałam, że nazwisko Tomiczek pochodzi z Czech i jest to zdrobnienie od imienia Tom/Tomik, tak jak zdrobnieniem (na Śląsku) od imienia Karol jest Karlik, a od Karlika ... Karliczek.To tłumaczenie najbardziej mi pasuje

Ania
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Tomiczek
Witam 
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001