[quote="Czyżewski_Bartłomiej"]Mnie Wiatycze kojarzą się jedynie z jednym z słowiańskich ludów, o których wspominał Nestor w "Powieści minionych lat" - to o to opowiadanie chodzi Łucji, czy też o coś zupełnie innego?
O naśladowanie z Nestora, które popełnił rosyjski współczesny pisarz, nie kronikarz:
"В лето 6354 (846 г.) приде Врениславъ въ Вежице къ отцю своему Оулебу и поча ему молвити "хощю на поганыхъ Козаръ ити"
"W 846 r. przeszedł Brenisław do Wierzyc do ojca swego Uleba i mówi mu "chcę na Chazarów iść".
Tak mniej więcej to znaczy i ten pisarz bohaterem swojego opowiadania uczynił Brenisława Wierzyckiego. Po akcji "Nocy Muzeów", gdzie tak trochę bez sensu puszczano film o Wiatce, w końcu zwróciłam uwagę na to opowiadanie (wcześniej jako na "czystą literaturę" nie zwracałam uwagi).
No i mam "do myślenia" - nie tyle sami Wiatycze, też ciekawe plemię, bo są opinie, że w okolice dzisiejszej Moskwy przyszli z Mazowsza(?), ale w ogóle ten kierunek dla moich poszukiwań, są tam jakieś Wierzyce? Trudny choć ciekawy temat, a na pewno bardzo "głęboki" w czasie, nie wiem czy kiedykolwiek uchwycę gdzie w okolicach ok. 1000 r. przebywał bezpośredni przodek mojego ojca. Dzisiaj osoby o tym nazwisku mieszkają tak w Rosji, jak w Polsce i pomiędzy oczywiście, i nie wiadomo skąd kto przyszedł.
Ale to wątek Twojego bloga, co ja się wcinam! Sorry!!! Chodziło mi o to jak pożyteczne są "Noce Muzeów".
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny